Η Γαλλία και η Γερμανία σχεδιάζουν την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού στρατού

Σε ανεπίσημη συνάντηση υπουργών Άμυνας που ξεκινά σήμερα, η Γαλλία και η Γερμανία θα εξετάσουν το πιο φιλόδοξο σχέδιο άμυνας που έχει γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα τελευταία 20 χρόνια.

Οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Άμυνας, συμπεριλαμβανομένου και του Βρετανού Μάικλ Φάλον, θα συζητήσουν τις γαλλογερμανικές προτάσεις με την ελπίδα να καταλήξουν σε μία κοινή στρατηγική εν όψει της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου.

Η Βρετανία, η οποία διατηρεί ακόμη το δικαίωμα ψήφου μέχρι να αποχωρήσει από την ΕΕ, αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό το σχέδιο, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι θα αποδυναμωθεί ο ρόλος του ΝΑΤΟ, ενώ βρίσκει υποστήριξη από την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής.

Η ιδέα για τη δημιουργία κοινών αυτόνομων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, χωρίς τη συνδρομή των ΗΠΑ έχει συζητηθεί και κατά το παρελθόν, με αρκετές πρωτοβουλίες που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1990.

Οι ευρωπαϊκές στρατιωτικές δαπάνες είναι κατά πολύ μικρότερες σε σύγκριση με αυτές των ΗΠΑ, με τη Βρετανία, την Εσθονία και την Ελλάδα να αποτελούν εξαίρεση, δαπανώντας σημαντικά ποσά στον τομέα της άμυνας.

«Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για μία δυνατή Ευρώπη», δήλωσε η Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λέγιεν, ενώ πρόσθεσε: «Αυτή η Ευρώπη θέλει να έχει καλές σχέσεις με τη Βρετανία στο μέλλον, ειδικά σε θέματα ασφάλειας».

Εδώ και χρόνια η Βρετανία εμπόδιζε τα σχέδια αυτά, φοβούμενη τη δημιουργία ενός στρατού που θα έχει τη βάση του στις Βρυξέλλες. Πλέον η Γαλλία, χωρίς τη Βρετανία που κατείχε τον πιο ισχυρό στρατό στην Ευρώπη βλέπει την ευκαιρία να αποκτήσει την ηγεσία, χωρίς την παρουσία του Λονδίνου.

Οι προτάσεις που θα συζητηθούν περιλαμβάνουν αύξηση των δαπανών για τις στρατιωτικές αποστολές, σύγχρονους εξοπλισμούς, καθώς και ισχυρότερα μέτρα ενάντια στους χάκερς που επιχειρούν κυβερνοεπιθέσεις.

Η πλειοψηφία των κρατών-μελών ανήκει στη συμμαχία του ΝΑΤΟ και συνεισφέρει στις δυνάμεις του. Όπως δήλωσε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας και νυν νομοθέτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ούρμας Παέτ, «η ΕΕ έχει ανάγκη τη Βρετανία, ένα κράτος που μπορεί να ηγηθεί τεράστιων στρατιωτικών επιχειρήσεων». «Το ΝΑΤΟ χρειάζεται επαρκή υποστήριξη και η Βρετανία βλέπει πως κάποιες φιλοδοξίες της ΕΕ είναι χρήσιμες σχετικά με την τρομοκρατία και την κυβερνοασφάλεια», πρόσθεσε.
Euractiv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]