[Κόσμος]Οι χώρες της Βαλκανικής οδού στρέφονται στη Λιβύη για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης

Οι Ευρωπαϊκές χώρες  της Βαλκανικής οδού συμφώνησαν το Σάββατο (24 Σεπτεμβρίου) να επικεντρωθούν στους πιο εύκολα επιτεύξιμους τρόπους πρόληψης άλλων μεταναστευτικών ροών, και όχι στα μεγάλα ζητήματα που έχουν διχάσει την ΕΕ, δήλωσε η Αυστρία.

Η Βιέννη συγκάλεσε σύνοδο κορυφής των χωρών κατά μήκος της Βαλκανικής οδού με την ελπίδα να πιέσει τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλαμβάνουν ταχύτερα δράση για τη μεταναστευτική κρίση η οποία έχει προκαλέσει βαθιές διαιρέσεις στο μπλοκ.

«Επικεντρωνόμαστε εκεί  όπου μπορούμε να επιτύχουμε κάτι και να το υλοποιήσουμε πιο δυναμικά» , δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Αυστριακός Καγκελάριος Κρίστιαν Κέρν μετά τη συνάντηση.

Η Αυστρία και οι γειτονικές Βαλκανικές χώρες εξόργισαν την Αθήνα με τη θέσπιση κοινών συνοριακών περιορισμών το Φεβρουάριο, που σε μεγάλο βαθμό οδήγησαν στο κλείσιμο της διαδρομής, αφήνοντας χιλιάδες μετανάστες εγκλωβισμένους στην ελληνική επικράτεια και υπονομεύοντας τις εκκλήσεις της Γερμανίας για ενωμένη δράση της ΕΕ.

Έκτοτε οι εντάσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας έχουν καταλαγιάσει, εν μέρει λόγω της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας  η οποία έχει επιβραδύνει τη ροή των μεταναστών προς την Ελλάδα. Τόσο η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Αλέξης Τσίπρας παρευρέθηκαν στη σύνοδο κορυφής της Βιέννης.

Ένας από τους τρεις κύριους στόχους που συμφωνήθηκαν κατά τις συνομιλίες του Σαββάτου ήταν να εργαστούν για την πλήρη εφαρμογή της εν λόγω συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένου του αδιεξόδου στο θέμα της μετακίνησης χωρίς βίζα για τους Τούρκους υπηκόους , δήλωσε ο Κέρν.

Στην ατζέντα συγκαταλέχθηκε η επιπλέον ενίσχυση του προσωπικού των συνοριακών δυνάμεων της  Frontex, ξεκινώντας από τη διασφάλιση ότι τα κράτη μέλη θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν ήδη αναλάβει – κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί ακόμη-,πρόσθεσε.

Ο Καγκελάριος υποστήριξε ότι οι χώρες ήλπιζαν ότι η πρόοδος σε ορισμένα από αυτά τα θέματα θα βοηθήσουν στην επίλυση των διαφωνιών στην καρδιά του προβλήματος της μετανάστευσης.

Οι συμμετέχοντες είπαν ότι ήθελαν να εργαστούν πιο γρήγορα για την επισύναψη συμφωνιών όπως αυτή με την Τουρκία, με χώρες όπως ο Νίγηρας και η Αίγυπτος, αλλά και με το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, που θα ανοίξουν το δρόμο για την απέλαση περισσότερων μεταναστών από την Ελλάδα, όπου  ζουν κατά χιλιάδες σε στρατόπεδα όπως αυτό που έπιασε φωτιά την περασμένη εβδομάδα στη Λέσβο.

Ένταση υπήρξε και μεταξύ της Μέρκελ και των πρώην κομμουνιστικών ανατολικών κρατών που έχουν αρνηθεί να δεχτούν αιτούντες άσυλο.

«Το θέμα της αναδιανομής συζητήθηκε, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι θα σημειώσουμε πρόοδο μόνο όταν λυθούν τα δύο πρώτα ζητήματα δηλαδή η ενίσχυση της προστασία των συνόρων (και) η δημιουργία κατάλληλων δομών στήριξης στις χώρες εισόδου», δήλωσε ο Κέρν.

Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και για μια λιγότερο ευτυχή έκβαση.

«Πρέπει να έχουμε ένα δεύτερο σχέδιο σε περίπτωση που η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας καταρρεύσει για οποιονδήποτε λόγο», είπε σε συνέντευξη Τύπου. «Όταν οι μετανάστες κατεβούν σε εμάς και το πρόβλημα έρθει, θα είναι πολύ αργά  για φράχτες, για φυσικά εμπόδια, για νέα αστυνομία και στρατεύματα.»

 «Γιγαντιαία πόλη προσφύγων»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δημιουργήσει μια «γιγαντιαία πόλη προσφύγων» στην ακτή της Λιβύης και να πραγματοποιεί την εξέταση αιτήσεων ασύλου προσφύγων που έρχονται από άλλες αφρικανικές χώρες εκεί , δήλωσε ο Όρμπαν.

Επέμεινε ότι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να βρίσκονται υπό «πλήρη έλεγχο» – συμπεριλαμβανομένων των συνόρων της Μεσογείου, στα οποία η Λιβύη παίζει καθοριστικό ρόλο.

Χαρακτήρισε τη Λιβύη και την Αίγυπτο σημαντικούς εταίρους, υποστηρίζοντας ότι «η ΕΕ χρειάζεται μια νέα πολιτική για τη Λιβύη». «Είναι μια περιοχή της οποίας οι ακτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να έρθουν οι πρόσφυγες στην Ευρώπη, καθώς το κράτος δεν λειτουργεί», δήλωσε αναφερόμενος στο πολιτικό χάος που επικρατεί στη χώρα μετά την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι το 2011.

Ο Όρμπαν δήλωσε ότι η ενότητας της Λιβύης θα πρέπει να διατηρηθεί, με την εγκαθίδρυση μιας νέας κυβέρνησης και την επισύναψη μιας συμφωνίας συνεργασίας.

«Εάν δεν διατηρήσουμε τη Λιβύη ενωμένη και πολιτικά σταθερή δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε τη γιγαντιαία προσφυγική πόλη στις μεσογειακές ακτές της», είπε.
Euractiv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]