ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

Αλλαγές στον προϋπολογισμό της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν τη Δευτέρα (12 Σεπτεμβρίου) για μείωση των κονδυλίων προς τις φτωχές κυρίως ανατολικές χώρες του μπλοκ από τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, και παράλληλα αύξηση των δαπανών για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την τόνωση της ανάπτυξης.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αυξήσει τα κονδύλια για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στον προϋπολογισμό του 2017 υποστηρίζεται πλήρως από τις κυβερνήσεις της ΕΕ.

Αυτό θα οδηγήσει σε μια αύξηση σχεδόν 25% στις δαπάνες για τη μετανάστευση και την ασφάλεια, σε σχέση με τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με δήλωση του Συμβούλιο της ΕΕ που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (12 Σεπτεμβρίου).

Η απόφαση είναι συμβατή με μια αρχική συμφωνία που αποφασίστηκε νωρίτερα στις 20 Ιουλίου.

Ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων

Ο προϋπολογισμός της μετανάστευσης για το επόμενο έτος θα ανέλθει σε 5,2 δις ευρώ, με κεφάλαια που θα δαπανηθούν για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων, την επανεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο και την ενσωμάτωση των μεταναστών, ενώ άλλα 2,2 δις ευρώ θα διατεθούν για δράσεις εκτός της ΕΕ για την αντιμετώπιση των αιτίων των μεταναστευτικών ρευμάτων.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ υποστήριξαν επίσης αύξηση 9% (19 δις ευρώ) για το επόμενο έτος για προγράμματα της ΕΕ που αποσκοπούν στην προώθηση της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, καθώς η ΕΕ εξακολουθεί να αγωνίζεται να μειώσει τα υψηλά επίπεδα της ανεργίας, μετά την οικονομική κρίση του 2007-08.

Για να αντισταθμίσει τις υψηλότερες δαπάνες για τη μετανάστευση και την απασχόληση, η ΕΕ συμφώνησε να μειώσει άλλες δαπάνες και να μειώσει τα κεφάλαια που προορίζονται για τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες της Ένωσης, η οποία θα δει το 2017 πτώση στις πληρωμές κατά σχεδόν 24% από έτος σε έτος.

Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης είναι οι κύριοι δικαιούχοι των αναπτυξιακών κονδυλίων και φοβούνται ότι η απόφαση αυτή θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μεγαλύτερες περικοπές μέσα στα επόμενα χρόνια, όπως ανέφεραν διπλωμάτες στο Reuters.

Την Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει μια τακτική αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ για την περίοδο 2014-20, και μπορεί να προτείνει ένα πιο ευέλικτο προϋπολογισμό, δίνοντας προτεραιότητα στις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και στη μείωση των πάγιων εξόδων, δήλωσε διπλωμάτης.

Ορισμένοι θεωρούν την απόφαση ως πιθανή τιμωρία για την αντίθεση των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης στα σχέδια της ΕΕ για αναδιανομή των αιτούντων άσυλο σε όλα τα 28 κράτη-μέλη, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί.

Παρόλα αυτά, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αποδέχθηκαν τον προτεινόμενο προϋπολογισμό, δεδομένου ότι περιλαμβάνει επίσης μειώσεις δαπανών σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας και της έρευνας.

Οι περικοπές για τις φτωχές περιφέρειες οφείλονται εν μέρει στις μεγαλύτερες περιόδους που απαιτούνται από τις περιφερειακές διοικήσεις για να ξεκινήσουν τα αναπτυξιακά έργα, τα οποία πάνε συνήθως στην τελική φάση των μακροπρόθεσμων προϋπολογισμών της ΕΕ, όπως υποστήριξε  ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.

Συνολικά, το Συμβούλιο συμφώνησε να μειώσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2017 κατά 7% σε σύγκριση με το τρέχον έτος σε 133,8 εκ. ευρώ σε πληρωμές.

Έκοψε περισσότερο από 820 εκ. ευρώ από την πρόταση της Επιτροπής, αυξάνοντας τις περικοπές στις φτωχές περιφέρειες που έχουν ήδη προταθεί από την Επιτροπή. Έκοψε επίσης κονδύλια που προορίζονταν για διαστημικά προγράμματα της ΕΕ, όπως το πρόγραμμα δορυφορικής πλοήγησης Galileo, και για προγράμματα για τη γεωργία και την πυρηνική ενέργεια, όπως ο αντιδραστήρας σύντηξης ITER.

Η συμφωνία του Συμβουλίου πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.
Euractiv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]