Σχέδιο για ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες μέσω χρεωστικών καρτών ανακοίνωσε ο Επίτροπος Στυλιανίδης

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Ανθρωπιστικής Βοήθειας Χρίστος Στυλιανίδης ανακοίνωσε την Πέμπτη (8 Σεπτεμβρίου) ένα σχέδιο για να δώσει στους πρόσφυγες τουρκικές χρεωστικές κάρτες, που θα χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, για να πληρώνουν τις βασικές τους ανάγκες.

Η χρηματοδότηση για το σχέδιο, που ανέρχεται περίπου σε 348 εκατομμύρια ευρώ, δεν είναι νέα, αλλά μέρος του πακέτου των 3 δις για την επιστροφή των μεταναστών στην Τουρκία που συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής της Βαλέτα τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο Κύπριος Επίτροπος δήλωσε ότι το ανθρωπιστικό σχέδιο αναπτύχθηκε με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP), καθώς και τους υπουργούς της Τουρκίας και της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου.

Ο Στυλιανίδης έκανε μνεία της καλής συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των τουρκικών αρχών σε θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας, προσθέτοντας ότι οι εργασίες διεξάγονται «ανεξάρτητα από την πολιτική κατάσταση».

Η ανακοίνωση έκπληξη ήρθε λίγο πριν την επίσκεψη της επικεφαλής της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις Φεντερίκα Μοργκερίνι στην Τουρκία αργότερα αυτή την εβδομάδα, η οποία φαινομενικά αποσκοπεί στη δημιουργία γεφυρών με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε την ΕΕ ότι τον απογοήτευσε με τη στάση της στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Η Φεντερίκα Μοργκερίνι θα συνοδεύεται από τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν.

Πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και η Ερυθρά Ημισέληνος ξεκίνησαν ένα πειραματικό πρόγραμμα κατά το οποίο χιλιάδες πρόσφυγες άρχισαν να λαμβάνουν κάρτες με πιστώσεις βοήθειας, αντί για κουτιά με βασικές προμήθειες.

Σε συνεργασία με τους Τούρκους και αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα το πρόγραμμα για τη διανομή χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ χρεωστικών καρτών που θα βοηθήσουν έως και ένα εκατομμύριο από σχεδόν τρία εκατομμύρια πρόσφυγες της Τουρκίας.

«Οι πρόσφυγες που έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια θα λάβουν μια ηλεκτρονική χρεωστική κάρτα», δήλωσε ο Επίτροπος Στυλιανίδης σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες για να ανακοινώσει το σχέδιο.

«Θα λαμβάνουν μηνιαίες μεταβιβάσεις μετρητών στην κάρτα. Και φυσικά θα είναι σε θέση να αγοράζουν ό, τι χρειάζονται για να βάλουν ψωμί στο τραπέζι για τις οικογένειές τους, να παρέχουν στέγη για τις οικογένειές τους, να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, αντί να αναγκάζονται να τα στέλνουν να εργάζονται», είπε.

Ο Στυλιανίδης δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πόσο θα αξίζει η κάθε κάρτα. Όταν ρωτήθηκε τι όροι και προϋποθέσεις θα επιβληθούν στο τι πραγματικά θα μπορούν να αγοράζουν οι πρόσφυγες με τις κάρτες, ο Επίτροπος δεν ανέφερε λεπτομέρειες.

Είπε το σχέδιο, αξίας περίπου 348.000.000 ευρώ, έχει ως στόχο «τους πιο ευάλωτους» και είναι πιο αξιοπρεπές από τη διανομή τροφίμων. Υποστήριξε επίσης θα ενισχύσει την οικονομία της τουρκικής κοινότητας όπου ζουν οι πρόσφυγες.
Euractiv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]