Η ΕΕ καταδικάζει την πολύνεκρη επίθεση σε κονβόι ανθρωπιστικής βοήθειας

Με  ανακοίνωση της η ΕΕ καταδικάζει την επίθεση σε κονβόι ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι της Συρίας από πολεμικά αεροσκάφη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, δύο ρωσικά αεροσκάφη άνοιξαν πυρ εναντίον  της συνοδείας που αποτελούνταν από 31 οχήματα και η οποία μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια. Η Ρωσία αρνείται τη συμμετοχή της στη συγκεκριμένη ενέργεια, ενώ η ΕΕ στην ανακοίνωσή της κρατάει αποστάσεις.

Η συγκεκριμένη ενέργεια έβαλε τέλος στην εκεχειρία η οποία διήρκησε μόλις μία εβδομάδα, θέτοντας φρένο στις διπλωματικές προσπάθειες να σταματήσει ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, ο οποίος βρίσκεται πλέον στον έκτο χρόνο.

Όπως δήλωσαν δύο Αμερικάνοι αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters, τα εξελιγμένα τεχνολογικά συστήματα των ΗΠΑ εντόπισαν δύο ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi SU-24, ενώ εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στο περιστατικό, αναφέροντας ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για αυτό το γεγονός.

Ο Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος θεωρεί υπεύθυνη τη Ρωσία για την «τεράστια ανθρωπιστική κρίση» στη Συρία, ωστόσο δεν την κατηγόρησε για τη συγκεκριμένη επίθεση.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η επίσημη θέση της Ρωσίας είναι ότι δεν έγινε επίθεση από αέρος αλλά ότι έπιασε φωτιά λόγω κάποιου περιστατικού στο έδαφος.

Η Συριακή Ερυθρά Ημισελήνος ανακοίνωσε ότι τα θύματα αυτής της τραγωδίας ήταν 20, ενώ η εν λόγω ενέργεια ανάγκασε τον ΟΗΕ να διακόψει την αποστολή πλοίων προς τη Συρία.

Η ΕΕ καταδικάζει το «απαράδεκτο προηγούμενο»

Για το τραγικό γεγονός, εξέδωσαν ανακοίνωση η Φρεντερίκα Μονγκερίνι, Ύπατη Εκπροσώπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και ο Χρήστος Στυλιανίδης, Επίτροπος για θέματα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η επίθεση αποτελεί παράβαση των διεθνών ανθρωπιστικών κανόνων, είναι απαράδεκτη και θέτει σε κίνδυνο την ασφαλή μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας σε οποιαδήποτε περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, όπως συνεχίζει η ανακοίνωση, «Καλούμε όλα τα μέτωπα να απέχουν από κάθε νέα επίθεση, καθώς και να σεβαστούν πλήρως την παύση των εχθροπραξιών. Καλούμε συγκεκριμένα την Συριακή κυβέρνηση να παύσει τις εναέριες επεμβάσεις της ενάντια στους μη τρομοκρατικούς στόχους του Χαλεπίου και να επιτρέψει την άμεση πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλες τις πολιορκημένες περιοχές, και συγκεκριμένα στο Χαλέπι».

Επίσης, σε ομιλία του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πρότεινε νέες αμυντικές ενέργειες για την ΕΕ, οι οποίες θα έχουν άμεση σχέση με το ΝΑΤΟ. Αναφερόμενος στον πόλεμο της Συρίας, διερωτήθηκε που βρίσκεται η ΕΕ και τα κράτη μέλη της σε όλες τις διαπραγματεύσεις που αφορούν την επίλυση του Συριακού.

Διπλωματικό ρίσκο

Η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για παύση του πυρός ήταν ένα ρίσκο μεταξύ των δύο δυνάμεων, δεδομένου ότι οι σχέσεις είναι εξαιρετικά τεταμένες. Οι δυνάμεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας, παρά το ότι υποστηρίζουν διαφορετικές πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, μάχονται ενάντια στους στρατιώτες του Ισλαμικού κράτους, ενώ η συμφωνία μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας είναι να μοιράζονται άμεσα οποιαδήποτε πληροφορία προς αυτή την κατεύθυνση.

 Euractiv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]