ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Γιατροί Χωρίς Σύνορα Καλωσορίζουμε τη μείωση της τιμής εμβολίου για τα προσφυγόπουλα


[ photo ©Pierre-Yves Bernard /MSF, από τους εμβολιασμούς Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Ελληνικό, Ιούνιος 2016. Μέχρι σήμερα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν εμβολιάσει 7,000 προσφυγόπουλα στην Ελλάδα]

Έκκληση στην Pfizer να μιμηθεί την GSK και να προσφέρει στις ανθρωπιστικές οργανώσεις τη χαμηλότερη τιμή που διατίθεται παγκοσμίως




21 Σεπτεμβρίου 2016 – Η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) καλωσορίζει την απόφαση της GlaxoSmithKline (GSK) να μειώσει την τιμή του συζευγμένου πνευμονιοκοκκικού εμβολίου της (PCV) για όλες τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που φροντίζουν προσφυγόπουλα και παιδιά που έχουν πληγεί από ανθρωπιστικές κρίσεις. Εδώ και επτά χρόνια, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την GSK και την Pfizer– τις μόνες φαρμακοβιομηχανίες που παράγουν το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου– ζητώντας πρόσβαση σε μια πιο προσιτή τιμή. Η μείωση της τιμής από την GSK είναι ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των ευάλωτων παιδιών από ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως είναι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ελπίζουν τώρα ότι η Pfizer θα μιμηθεί την πρωτοβουλία της GSK και ότι και οι δύο εταιρείες θα μειώσουν την τιμή του εμβολίου και για τις κυβερνήσεις των αναπτυσσόμενων χωρών που εξακολουθούν να μην έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν το εμβόλιο PCV στο τυπικό τους πακέτο ανοσοποίησης για παιδιά.

«Η GSK έκανε ένα μεγάλο βήμα μπροστά για τα παιδιά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης», λέει η Δρ Joanne Liu, Διεθνής Πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Με αυτή τη μείωση της τιμής, οι ομάδες μας θα μπορέσουν επιτέλους να κλιμακώσουν τις προσπάθειές τους για την προστασία των παιδιών από αυτή τη θανατηφόρα ασθένεια. Η GSK θα πρέπει τώρα να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για μείωση της τιμής του εμβολίου για τις πολυάριθμες αναπτυσσόμενες χώρες που εξακολουθούν να μην έχουν τη δυνατότητα να προστατεύσουν τα παιδιά τους από την πνευμονία.»

Η πνευμονία είναι η πρώτη αιτία παιδικής θνησιμότητας παγκοσμίως και ευθύνεται για τον θάνατο σχεδόν ενός εκατομμυρίου παιδιών κάθε χρόνο. Τα παιδιά που έχουν πληγεί από ανθρωπιστικές κρίσεις, όπως αυτά που βρίσκονται σε περιοχές συρράξεων ή σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην πνευμονία. Οι ιατρικές ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα συχνά βλέπουν τις θανατηφόρες συνέπειες της πνευμονίας –μιας ασθένειας που προλαμβάνεται με εμβολιασμό– στα ευάλωτα παιδιά που φροντίζουμε.

Έως τώρα, ούτε οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ούτε κάποια άλλη ανθρωπιστική οργάνωση μπορούσαν να αγοράσουν εμβόλια του πνευμονιόκοκκου σε προσιτή τιμή. Πριν από λίγους μήνες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πλήρωσαν 60 ευρώ (68,10 δολάρια) ανά δόση του προϊόντος της Pfizer για να εμβολιάσουν προσφυγόπουλα στην Ελλάδα, 20 φορές τη χαμηλότερη τιμή που προσφέρει η GSK και η Pfizer.

Τον Μάιο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέδωσαν τα ονόματα περισσότερων από 416.000 ανθρώπων από 170 χώρες που υπέγραψαν μια έκκληση προς την Pfizer και την GSK για μείωση της τιμής του εμβολίου του πνευμονιόκοκκου στα 5 δολάρια ανά παιδί (και για τις τρεις δόσεις) για πληθυσμούς που έχουν πληγεί από ανθρωπιστικές κρίσεις και για όλες τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Με την ανακοίνωση της 19ης Σεπτεμβρίου, η GSK δεσμεύεται να προσφέρει στις ανθρωπιστικές οργανώσεις μια τιμή περίπου 9 δολαρίων ανά παιδί (3,05 δολάρια ανά δόση). Παρόλο που η ανακοίνωση της GSK καταργεί ένα σημαντικό εμπόδιο για την πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στο εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου, το αντίστοιχο εμβόλιο της Pfizer (PCV13) παραμένει απαραίτητο εργαλείο σε πολλές χώρες όπου παρέχουν βοήθεια οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και άλλες οργανώσεις, ωστόσο η Pfizer εξακολουθεί να αρνείται να προσφέρει μια προσιτή τιμή για το εμβόλιό της στις ανθρωπιστικές οργανώσεις.

«Η Pfizer θα πρέπει τώρα να μιμηθεί την GSK και να συμβάλει προς μια ευρύτερη λύση για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις προσφέροντας και αυτή τη χαμηλότερη τιμή παγκοσμίως», λέει η Liu. Αντί να μειώσει την τιμή για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, η Pfizer έχει προσφέρει μόνο ένα πρόγραμμα δωρεών. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προτιμούν να έχουν πρόσβαση σε εμβόλια με προσιτή και βιώσιμη τιμή, ώστε η υγεία των ευάλωτων παιδιών να μην βασίζεται στην εθελοντική καλή θέληση των εταιρειών.



Απόστολος Βεΐζης, Διευθυντής προγραμμάτων Ελληνικού Τμήματος Γιατρών Χωρίς Σύνορα
Εμβολιασμοί προσφυγόπουλων στην Ελλάδα

«Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκφράζουμε τη βαθιά ικανοποίησή μας για την απόφαση της GlaxoSmithKlein (GSK) να μειώσει την τιμή του εμβολίου κατά του πνευμονιόκκοκου για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις.  Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από πολυετείς προσπάθειες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα με διαρκή πίεση σε κυβερνήσεις και τις φαρμακευτικές εταιρείες για την χορήγηση εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου σε ευάλωτα παιδιά.

Στην Ελλάδα, μετά την έναρξη των εμβολιασμών σε παιδιά προσφύγων, μιλήσαμε ανοιχτά για το υπέρογκο κόστος (60 ευρώ) που κληθήκαμε να καταβάλλουμε ως ανεξάρτητη ιατρική ανθρωπιστική οργάνωσης για την αγορά του εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου, σε τιμή μάλιστα  20 φορές πιο ακριβή από τη χαμηλότερη τιμή του εμβολίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Ταυτόχρονα, κάναμε έκκληση στην Pfizer και την GSK να μειώσουν για τις κυβερνήσεις και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε περιβάλλοντα κρίσεων την τιμή του εμβολίου PCV κατά του πνευμονιόκοκκου, ενός από τα μικρόβια που προκαλούν σοβαρή πνευμονία.

Υπενθυμίζεται ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας οργάνωσαν μεγάλη εκστρατεία ανοσοποίησης, εμβολιάζοντας περίπου 7.000 παιδιά ηλικίας από 6 εβδομάδων έως 15 ετών. Η θωράκιση αφορούσε σε δέκα κοινές παιδικές ασθένειες (διφθερίτιδα, τέτανος, κοκίτης, ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά, αιμόφιλος ινφλουέντσας, ηπατίτιδα Β, πολιομυελίτιδα και πνευμονόκοκκο). Οι μαζικοί αυτοί εμβολιασμοί πραγματοποιήθηκαν στην Ειδομένη, το Πολύκαστρο, τη Λέσβο, τη Σάμο, τον Κάτσικα, τη Φανερωμένη, την Κόνιτσα, τα Δολιανά, το Τσεπέλοβο, τη Φιλιππιάδα, το Λαύριο, τον Άγιο Ανδρέα, τις Θερμοπύλες, το Ελληνικό, τον Ελαιώνα, τον Πειραιά, την Ραφήνα και την Ελευσίνα. Το επόμενο χρονικό διάστημα η εκστρατεία αυτή θα συνεχιστεί και σε άλλους χώρους φιλοξενίας προσφύγων σε όλη την Ελλάδα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]