Ποια προαπαιτούμενα ψηφίστηκαν | Αξιολόγηση τέλη Οκτωβρίου

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε από τις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ), ενώ το καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΝΔ, Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων).

Χρ. Σπίρτζης: «Μόνο ο Χρστός θα έπαιρνε υπερχρεωμένη δημόσια επιχείρηση»
Μιλώντας κατά τη συνεδρίαση ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν θα ιδιωτικοποιηθούν οι υπερχρεωμένες δημόσιες επιχειρήσεις που εντάσσονται στο υπερταμείο.
Σύμφωνα με τον υπουργό το ύψος των οφειλών τους το καθιστά απαγορευτικό. Με αφορμή την περίπτωση των Κτηριακών Υποδομών Α.Ε. που έχουν οφειλές και εντάσσονται στο υπερταμείο, ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι «δεν μπορεί ένας οργανισμός που δεν έχει περιουσία, που έχει απίστευτο χρέος και οφειλές από το παρελθόν να λέμε ότι πάει για ιδιωτικοποίηση. Αυτό είναι του Χουντίνι».
Πρόσθεσε ακόμη ότι «δεν μπορεί με τους κανόνες της αγοράς που επικαλείται η νεοφιλελεύθερη πτέρυγα και όσοι άλλοι τους σιγοντάρουν της Βουλής να υπάρχει ιδιώτης που θα πάρει εταιρεία με 800 εκατ. δάνειο και δεν έχει περιουσία. Μόνο ο Ιησούς Χριστός θα μπορούσε».

Π. Σκουρλέτης: «Η μεταφορά στο Υπερταμείο δεν ταυτίζεται με πώληση»
Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, χαρακτήρισε προπαγάνδα τον ισχυρισμό ότι μεταφορά μίας δημόσιας επιχείρησης στο Υπερταμείο σημαίνει ιδιωτικοποίηση.
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο κ. Σκουρλέτης είπε: «Να διευκρινίσω: Μη θεωρείτε δεδομένο αυτό που προπαγανδιστικά ακούγεται από την αντιπολίτευση ότι η μεταφορά στο Υπερταμείο σημαίνει ιδιωτικοποίηση», προσθέτοντας ότι «η αντιπολίτευση δεν έχει επιλέξει τη συνεννόηση, αλλά την υπονόμευση».
Ο υπουργός Περιβάλλοντος υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να ταυτίζεται η μεταφορά μίας επιχείρησης στο υπερταμείο με πώληση, καθώς «είναι δύο διαφορετικά πράγματα». «Για τις ιδιωτικοποιήσεις υπάρχει το ΤΑΙΠΕΔ που στη σύστασή του έχει σκοπό τις ιδιωτικοποιήσεις» είπε.

Οι εισηγητές των υπόλοιπων κομμάτων
Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, έκανε λόγο για αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα. «Οι συσχετισμοί αλλάζουν, η μιζέρια τελειώνει και η χώρα θα μπει σε κανονικότητα», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαχριστόπουλος και μίλησε για αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα που θα οδηγήσουν σε σταθεροποίηση της οικονομίας.
Από την πλευρά του ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης, διερωτήθηκε εάν η εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο υπερταμείο συνιστά εθνική πολιτική. Παράλληλα, επέκρινε την κυβέρνηση γιατί δεν φρόντισε την ενεργειακή επάρκεια των νησιών.
Από το ΚΚΕ, ο βουλευτής Νικόλαος Καραθανασόπουλος, αφού ανέφερε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία. Επίσης, υπογράμμισε ότι είναι μονόδρομος η προσπάθεια ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος σε μία κατεύθυνση συνολικών ρήξεων.
Ο Μάριος Γεωργιάδης, εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, τόνισε ότι η κυβέρνηση περνά τα πιο επώδυνα μέτρα και αναφερόμενος στη δημιουργία του υπέρταμείου είπε ότι εκ πρώτης όψεως οι «αποκρατικοποιήσεις μάς βρίσκουν θετικούς αλλά δεν θέλουμε το ξεπούλημα».
Ο βουλευτής του Ποταμιού Κωνσταντίνος Μπαργιώτας σημείωσε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο αποτελεί ακόμη ένα εμπόδιο για την επόμενη δόση. Εστιάζοντας στην αγορά ενέργειας, επεσήμανε ότι αποτελεί πολύπλοκο ζήτημα και γι' αυτόν τον λόγο απαιτείται προσεκτικός σχεδιασμός. Αντί αυτού, όπως ανέφερε, η κυβέρνηση προτίμησε την οδό του κατ' επείγοντος. «Η κυβέρνηση νομοθετεί χωρίς να την ενδιαφέρει η ουσία. Πρόκειται για μία βαθιά αντιμεταρρυθμιστική κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.
★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]