Ευρωσκεπτικιστές ευρωβουλευτές στοχοποιούν τον Μάρτιν Σούλτς

Βρετανοί ευρωβουλευτές συνέταξαν τροπολογία με στόχο τον περιορισμό της θητείας του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε πέντε έτη, ή δύο μισές θητείες. Ένας ελιγμός που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να βγει από τη μέση ο Μάρτιν Σούλτς, όπως αναφέρει η EurActiv Γαλλίας.
Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τον ευρωβουλευτή των Συντηρητικών  Άσλει Φοξ και υποστηρίχτηκε από το κυριαρχούμενο από Βρετανούς κόμμα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR). Η ιδέα είναι να ενταχθεί το ζήτημα του περιορισμού της θητείας του προέδρου στην έκθεση «Corbett» σχετικά με την αναθεώρηση των κανόνων της διαδικασίας του θεσμικού οργάνου.
Η πιθανότητα να είναι και πάλι ο Σούλτς ο προεδρικός υποψήφιος για την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S & D), επιτρέποντάς του ενδεχομένως να παραμείνει στη θέση για επτάμιση χρόνια, έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα τη δεξιά πτέρυγα του Κοινοβουλίου. Η διαδικασία υπαγορεύει ότι η Προεδρία αλλάζει χέρια μεταξύ των κυρίαρχων κομμάτων στα μισά της κοινοβουλευτικής εντολής, αλλά δεν υπάρχει κανένας κανόνας για αυτό.
Η εν λόγω τροποποίηση θα τεθεί στην επιτροπή συνταγματικών υποθέσεων το Νοέμβριο, πριν πάει στην ολομέλεια. Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει αντίδραση από τα μέλη των έξι από τις οκτώ πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μόνο οι Σοσιαλδημοκράτες και το ακροδεξιό κόμμα η Ευρώπη των Εθνών και των Ελευθεριών αντιτάχθηκαν ομόφωνα την τροπολογία.
Από την πλευρά του, ο Φοξ δήλωσε ότι ο περιορισμός της διάρκειας της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα «προωθήσει φρέσκια ηγεσία», θα «αναδείξει τις δημοκρατικές αξίες» του ιδρύματος, και θα εναρμονίσει το Κοινοβούλιο με το Συμβούλιο, το οποίο έχει ήδη παρόμοιο κανόνα.
«Στο διάολο με αυτό;»
Πηγή κοντά στο Σούλτς υπονόησε ότι έτσι όπως ήρθε η τροπολογία, από Βρετανούς ευρωβουλευτές και λίγο μετά το Brexit, ήταν σαν να λένε «στο διάολο με αυτό», δίνοντας την αίσθηση ότι δεν έχει καμία σημασία εφόσον η Βρετανία αποφάσισε να αποχωρήσει από την ΕΕ.
Από την πλευρά του, το ECR επέμεινε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. «Είμαστε ακόμα εδώ, και ασχολούμαστε, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε πιθανότατα για τα επόμενα δυόμισι χρόνια της θητείας. Έτσι, μας αφορά άμεσα. Και θέλουμε πραγματικά τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να λειτουργούν όσο το δυνατόν καλύτερα», δήλωσε ο Ρόμπερτ Τέιλορ, ο εκπρόσωπος του ECR στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η ομάδα δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα προτείνει υποψήφιο για την προεδρία του Κοινοβουλίου, αλλά κάτι τέτοιο φαίνεται απίθανο. Λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ, ο υποψήφιος θα δυσκολευτεί να βρει υποστήριξη από τις άλλες πολιτικές ομάδες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]