Ενισχύεται η διαφάνεια στις συναντήσεις των αξιωματούχων της ΕΕ

Η ΕΕ παρουσίασε σχέδιο Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να υποχρεώνει τους εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων να εγγράφονται πριν από τη συνάντηση με κορυφαίους αξιωματούχους, μετά από μια σειρά περιπτώσεων που βγήκαν στη δημοσιότητα και αφορούν τη διαφάνεια των πρώην Επιτρόπων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήδη υποχρεώνει τους λομπίστες που εκπροσωπούν επιχειρήσεις, ομάδες για το εμπόριο και ΜΚΟ να κάνουν εγγραφή πριν από τη συνάντηση με ανώτερους αξιωματούχους.

Ωστόσο, θέλει να επεκτείνει τον συγκεκριμένο κανόνα τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο αντιπροσωπεύει τους ηγέτες των 28 κρατών-μελών.

«Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν ποιος προσπαθεί να επηρεάσει τη νομοθεσία της ΕΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς σε συνέντευξη Τύπου.

«Προτείνουμε έναν απλό κανόνα. Δεν θα είναι εφικτή η συνάντηση με φορείς λήψης αποφάσεων χωρίς προηγούμενη εγγραφή», πρόσθεσε. «Εκείνοι που δεν συμβαδίζουν με τους κανόνες διατρέχουν τον κίνδυνο να μην έχουν επαφή με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ή να αφαιρεθούν από το μητρώο συνολικά».

Η πρόταση έρχεται μετά το γεγονός ότι ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο πήρε μια συμβουλευτική θέση στην αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, προκαλώντας σάλο για εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Πιο πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι η πρώην Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ Νίλι Κρόες ήταν διευθύντρια μιας επιχείρησης με έδρα τις Μπαχάμες κατά τη διάρκεια της θητείας της, την περίοδο 2004-2009.

Η Επιτροπή στη συνέχεια θα συζητήσει τα σχέδια με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η οργάνωση κατά της διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας απέρριψε τα σχέδια ως «δειλά» και «διακοσμητικά».

«Μετά τα σκάνδαλα για την Κρόες και το Μπαρόζο, η Επιτροπή είχε την ευκαιρία να αποδείξει ότι έχει δεσμευτεί για μεγαλύτερη διαφάνεια και καλύτερη ηθική», ανέφερε η ομάδα του Ντάνιελ Φρουντ.

Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τις Επιχειρήσεις, μια ερευνητική ομάδα που εξετάζει την επίρροή των εταιρειών σε θεσμικά όργανα της ΕΕ, δήλωσε ότι η «συντριπτική πλειοψηφία των συναντήσεων λόμπι θα εξακολουθεί να είναι μακριά από τα ραντάρ και οι μη εγγεγραμμένοι εκπρόσωποι των ομάδων συμφερόντων μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους ανεξέλεγκτα.»

Ο νυν επικεφαλής της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εισήγαγε την υποχρεωτική εγγραφή για αλληλεπιδράσεις με εκπροσώπους της Επιτροπής, κατά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Νοέμβριο του 2014. Μετά την ημερομηνία αυτή υπήρξαν 4.000 νέες εγγραφές στο Μητρώο Διαφάνειας, δηλαδή συνολικά 9.936 εγγραφές στο μητρώο.
Euractiv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]