Και όμως, η ύφεση σώζει χιλιάδες ζωές

Τελικά, μια ύφεση δεν είναι και τόσο άσχημη. Ειδικά εάν διαβάσει κανείς τα αποτελέσματα τελευταίας έρευνας, η οποία συνδέει άμεσα τη μείωση της ανεργίας με την αύξηση των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων. Η αμερικανική έρευνα διαπίστωσε ότι 5.000 άτομα λιγότερα σκοτώνονται σε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα κάθε φορά που η ανεργία στις ΗΠΑ αυξάνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Η εξήγηση είναι σχετικά προφανής: Μια ύφεση, που συνεπάγεται και αύξηση της ανεργίας, κρατά πολλούς επικίνδυνους οδηγούς μακριά από τους δρόμους.

«Έχουμε καταγράψει μία φυσική οικονομική δύναμη η οποία κάνει τους πιο ριψοκίνδυνους οδηγούς να οδηγούν λιγότερο, χωρίς να αποθαρρύνει τους ασφαλέστερους οδηγούς», λένε ο Clifford Winston του Brookings Institution και ο Vikram Maheshri οικονομολόγος του University of Houston, που πραγματοποίησαν την έρευνα.

Προηγούμενες έρευνες έδειχναν ότι οι Αμερικανοί γενικά οδηγούν λιγότερο όταν η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, κάτι που οδηγεί φυσικά σε μείωση των θανάτων από τροχαία. Το νέο στοιχείο που προκύπτει από τη μελέτη των Winston και Maheshri είναι ότι αυτοί που κυρίως μένουν μακριά από το τιμόνι σε περιόδους ύφεσης είναι οι πιο κακοί οδηγοί.

Εκείνοι που βγαίνουν λιγότερο στους δρόμους όταν η ανεργία αυξάνεται είναι άνθρωποι που έχουν εμπλακεί ήδη σε ατυχήματα, που οδηγούν πιο παλιά αυτοκίνητα, που έχουν ξεπεράσει το 60ο έτος της ηλικίας τους και ζουν μόνοι τους ή με ένα ακόμα πρόσωπο (αυτοί τείνουν να εμφανίζουν μεγαλύτερη συχνότητα ατυχημάτων από τους οικογενειάρχες).

Μία θεωρία είναι ότι οι άνθρωποι χαμηλότερης εισοδηματικής στάθμης έχουν περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη δουλειά τους σε μια ύφεση, και έτσι δεν χρειάζεται να βγαίνουν καθημερινά στο δρόμο, για να πάνε στην εργασία τους. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν συνήθως πιο παλιά αυτοκίνητα και μένουν μόνοι τους.
Dealnews

Από την Έντυπη Έκδοση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]