Οι επαφές του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στη Νέα Υόρκη

Με τον Μπαν Κι Μουν, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και τον πρόεδρο του Ιράν
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο του Ιράν, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

«Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδεχώμεθα και πάλι, διότι έρχεσθε για δεύτερη φορά...», είπε στον πρωθυπουργό ο Αρχιεπίσκοπος, και στη συνέχεια σημείωσε: «Παρακολουθούμε την προσπάθεια την φοβερή που γίνεται στη Ελλάδα, είναι ένα Ηράκλειο έργο, περισσότερο από Ηράκλειο» είπε, και αναφερόμενος στις ενέργειες της Ελληνομερικανικής κοινότητας, πρόσθεσε: «Η Ομογένεια είναι πάντοτε σε κατάσταση απολύτου εγρηγόρσεως και προσοχής. Στον ομογενειακό τομέα υπάρχει μια πολυδαίδαλος δραστηριότητα, η οποία καλύπτει ομαδικές ενέργειες και ατομικές ενέργειες σε συνεχή βάση. Οι άνθρωποι εδώ συνεχίζουν σαν να άρχισε χθες η κρίση. Λένε: Εμείς θα μείνουμε ως το τέλος, έως ότου κλείσει αυτή η ιστορία σωστά. Ήθελα να σας το θέσω αυτό υπ' όψη σας, διότι κι εγώ έχω εκπλαγεί με αυτό το είδος της εμμονής κι της συνέχειας και της συνέπειας».

Σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, αναφερόμενος στη παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού, τόνισε: «Έρχεσθε στην Αμερική ως πρωθυπουργός, δηλαδή ως φορεύς της εικόνας της Ελλάδος, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Ανταπαντώντας, ο πρωθυπουργός είπε: «Εγώ να σας ευχαριστήσω που με υποδέχεστε για δεύτερη φορά συνεχόμενη. Γνωρίζετε την μεγάλη εκτίμηση που έχω κι εγώ προσωπικά και η κυβέρνηση για το έργο σας. Και να πω Σεβασμιώτατε, ότι πράγματι συνεχίζει η Ελλάδα μας να είναι σε μια περίοδο κρίσης, αλλά είμαστε πιό αισιόδοξοι. Διότι η μεγάλη φουσκοθαλασσιά πέρασε, κι έχουμε τις τελευταίες βέβαια αναταράξεις, αλλά σιγά-σιγά ξεπερνάμε κι άλλη μια μεγάλη δυσκολία στη μακρόχρονη ιστορία μας, όρθιοι με αξιοπρέπεια, και δίνοντας και μαθήματα ανθρωπισμού. Γιατί στη προσφυγική κρίση η Ελλάδα στάθηκε ψηλά στις παραδοσιακές της αξίες. Και πρέπει να το τονίσω ότι αυτές είναι και οι αξίες του Χριστιανισμού, η αλληλεγγύη και η αγάπη προς τον άνθρωπο, που δυστυχώς κάποια άλλα κράτη στην περιοχή της Ευρώπης δείχνουν να υπολείπονται αυτών των αξιών».

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στο Ελληνομαερικανικό Σχολείο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, ο Αλ. Τσίπρας είπε: «Θέλω νας σας πω ότι έρχομαι από το σχολείο το ομογενειακό που είναι υπό την αιγίδα σας και εντυπωσιάστηκα εκεί με τα νέα παιδιά που έχουν την Ελλάδα στην ψυχή τους και μαθαίνουν την ελληνική παιδεία. Είναι μια σημαντική δουλειά αυτή που γίνεται, και η δική σας συνεισφορά σ' αυτήν την προσπάθεια είναι εξαιρετικά μεγάλη και σπουδαία, κι εύχομαι να είστε γερός να συνεχίσετε».

Πριν την ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον ΓΓ του Οργανισμού Μπαν Κι Μουν και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε αντικειμενικά σφιχτό χρονικό πλαίσιο, όπου υπήρξε η δυνατότητα να τεθούν διαγραμματικά τα ζητήματα του Προσφυγικού, του Κυπριακού και εκείνου της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ο Μπαν Κι Μουν ευχαρίστησε την Ελλάδα για την διαχείριση του προσφυγικού, δήλωσε δε εντυπωσιασμένος από τον εθελοντισμό και τον τρόπο αντιμετώπισης των προσφύγων από τους κατοίκους της Λέσβου, την οποία είχε επισκεφθεί.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο ΓΓ του ΟΗΕ, θεωρεί τους κατοίκους της Λέσβου άξιους για το Νόμπελ Ειρήνης λόγω των προσπαθειών τους.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Μπαν Κι Μουν για την συνεργασία του ΟΗΕ και τον ίδιο προσωπικά για τον ρόλο του στην ανάδειξη του προσφυγικού ως παγκοσμίου ζητήματος, υπογράμμισε την σημασία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και αναφέρθηκε και στις ειδικές δυσκολίες που αντιμετώπισε η Ελλάδα στην διαχείριση του προσφυγικού από τους φράχτες και τα συρματοπλέγματα που υψώθηκαν σε άλλες χώρες.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός ανέφερε στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες χωρίς να έχουμε φθάσει ακόμα σε λύση, εξέφρασε την αισιοδοξία του και επισήμανε ότι καταβάλλεται προσπάθεια εξεύρεσης μιας λύσης στο θέμα της ασφάλειας των πολιτών της Κύπρου, ενώ οι απαντήσεις στο θέμα της ασφάλειας δεν μπορεί να σχετίζονται με παρουσία ξένω στρατευμάτων στο νησί.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα κατοχής, και ως τέτοιο πρέπει να το προσεγγίσουμε.

'Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΟΗΕ θα καλέσει στην τριμερή συνάντηση της Κυριακής τις δύο κοινότητες να τηρήσουν την δέσμευσή τους ότι θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Ως προς το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, και ενώ στην συνάντηση ήταν παρών και ο Μάθιου Νίμιτς, ο ΓΓ του ΟΗΕ θεωρεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ιδιαίτερα θετικά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ενώ ο πρωθυπουργός ανέφερε στον ΓΓ ότι η Ελλάδα έχει σταθερές θέσεις επί του ζητήματος, αλλά παράλληλα καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να βρεθεί λύση η οποία είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων.

Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ακόμα ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται προς αυτήν την κατεύθυνση περιλαμβάνονται και τα ΜΟΕ, και ότι προφανώς όλα αυτά συνδέονται με την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Ο  Μπαν Κι Μουν δώρισε στον Έλληνα πρωθυπουργό ένα βιβλίο με τον απολογισμό της θητείας του ως ΓΓ του ΟΗΕ.
πηγη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]