ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

Κατρούγκαλος: Δεν μπορούμε να πείσουμε το ΔΝΤ, θα το απομονώσουμε

Στόχος μας είναι να απομονώσουμε και όχι να πείσουμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είπε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον Σκάι.
Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, ο υπουργός είπε πως «ευελπιστούμε ότι το Ταμείο δεν θα επιμείνει στις θέσεις του, μετά και το πόρισμα της επιτροπής 'σοφών'». Ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε την πάγια θέση του πως το Ταμείο είναι ο «ακραίος παίχτης» στη διαπραγμάτευση και ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να το «απομονώσει» και στα εργασιακά -όπως προσπάθησε να κάνει και στο ασφαλιστικό- παρά να προσπαθήσει να το οδηγήσει σε συμβιβασμό.
Σε ερώτηση για το ασφαλιστικό, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ανοίξει εκ νέου το ζήτημα, παρά τις ενστάσεις του ΔΝΤ. «Δεν υπάρχει θέμα συζήτησης, αυτό έχει κλείσει, στο πλαίσιο της α’ αξιολόγησης» συμπλήρωσε και τόνισε ότι «το ΔΝΤ θα χτυπιέται κάτω γιατί δεν του αρέσει, αλλά (το ασφαλιστικό) δεν αλλάζει» γιατί οι αξιώσεις του Ταμείου στο ασφαλιστικό δεν υποστηρίζονται ούτε από τους ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι δεν ζητούν επανέναρξη της διαπραγμάτευσης για το ζήτημα. Ο κ. Κατρούγκαλος αναγνώρισε παράλληλα, ότι ο αντίκτυπος των νέων μέτρων στο ασφαλιστικό σύστημα δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί, καθώς πρόκειται για παρεμβάσεις, οι οποίες θα κριθούν στο τέλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, η πορεία των εσόδων του ΙΚΑ είναι καλύτερη από πέρυσι, με αποτέλεσμα το έλλειμμα να βαίνει προς μείωση.
Ο υπουργός Εργασίας είπε ακόμη ότι «είναι απόλυτα λογικό να υπολογίζονται οι εισφορές με βάση το εισόδημα, αφού με αυτόν τον τρόπο θα υπολογίζονται και οι συντάξεις για να είναι ανταποδοτικές» και υπογράμμισε ότι με αυτό το σύστημα το 90% των ασφαλισμένων θα δει μείωση εισφορών, καθώς σε πολλά ταμεία, όπως στον ΟΑΕΕ, το 1/3 δεν μπορεί να καταβάλει το προκαθορισμένο ποσό που υπάρχει. Ακόμη, εξήγησε πως, το ποσοστό που πληρώνει κάποιος ως μισθωτός, το ίδιο θα πληρώνει εάν έχει και μπλοκάκι για το ύψος του εισοδήματος που προέρχεται από το ελεύθερο επάγγελμα. Οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες έχουν και 11% για επικουρικά και αναζητούμε τρόπο να μην πληρώνουν αυτές τις εισφορές, τόνισε και συμπλήρωσε πως θα μπορούσαν να δημιουργηθούν επαγγελματικά ταμεία για τέτοιες περιπτώσεις.
Όσον αφορά την επικείμενη δεύτερη αξιολόγηση, που θα έχει ως επίκεντρο τα εργασιακά, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι ο κατώτατος μισθός μπορεί μόνο να αυξηθεί με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που προτείνει η Επιτροπή Σοφών, αλλά και ότι η Αθήνα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχτεί αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο που θα μειώνουν τα εργασιακά δικαιώματα. «Φυσικά και θα είναι επάνω από τον σημερινό ο νέος κατώτατος μισθός. Είναι δυνατόν να συμφωνήσουν ποτέ τα συνδικάτα να κατέβει ο μισθός;», είπε. Επίσης, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν θα θυσιάσει τα εργασιακά ούτε καν ως αντάλλαγμα για ελάφρυνση του χρέους, παρά τη σημασία που έχει το χρέος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Το δικαίωμα στην απεργία είναι ιερό, όπως και η προστασία στην απόλυση, ανέφερε, ενώ για τις ομαδικές απολύσεις είπε ότι εκκρεμεί ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, και πως η επιτροπή έχει προτείνει να υπάρχει εκ των προτέρων έγκριση για να γίνουν, ώστε να υπάρχει πλαίσιο προστασίας. Επίσης, τάχθηκε εναντίον του λοκ-αουτ και υπογράμμισε πως ορισμένες διατάξεις για τον συνδικαλιστικό νόμο μπορούν να αλλάξουν.
Για τον ΕΔΟΕΑΠ είπε πως είχε δοθεί η δυνατότητα σε εργοδότες και εργαζόμενους να βρεθεί λύση για να καλυφθεί ο πόρος, αλλά δεν υπήρξε συμφωνία. Πρόσθεσε πως ο ΕΔΟΕΑΠ πρέπει να λειτουργεί και θα είναι ζωντανός, σημειώνοντας ότι απομένει να συμφωνηθούν λεπτομέρειες.

Επίθεση στη ΝΔ από το βήμα της Βουλής
Αργότερα, σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Εργασίας εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ, την οποία κάλεσε να απαντήσει ξεκάθαρα αν δέχεται η ομόφωνη δήλωση των κοινωνικών εταίρων να αποτελέσει την εθνική θέση ως βάση στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά ή αν θα συνταχθεί με το ΔΝΤ.
Ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία για ένα κρίσιμο ζήτημα των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, ότι δηλαδή παραδόθηκε προχθές και παρουσιάζεται αύριο, το πόρισμα της επιτροπής ειδικών που είχε συμφωνηθεί ότι θα αποτελέσει τη βάση της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά και το πόρισμα αυτό, όπως τόνισε, υιοθετεί στο μεγαλύτερο βαθμό τις εθνικές θέσεις, όπως έχουν περιγραφεί στην κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων, του Ιουλίου.
«Θέλω να ρωτήσω τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως την αξιωματική αντιπολίτευση, αν συμφωνούν να αποτελέσει βάση της διαπραγμάτευσης, ως εθνική θέση, η δήλωση αυτή των κοινωνικών εταίρων», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και συνέχισε: «Απευθύνομαι ειδικά στην αξιωματική αντιπολίτευση, γιατί ο αρχηγός της δήλωσε στην ομιλία του στη ΔΕΘ ότι προτείνει να μειωθούν οι υποχρεώσεις της χώρας, για πρωτογενή πλεονάσματα, δίνοντας ως αντάλλαγμα διαρθρωτικές αλλαγές που ξέρουμε ότι στην ιδιόγλωσσα του ΔΝΤ είναι ο όρος για περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων».
«Επειδή θεωρώ ότι όλα τα πολιτικά κόμματα πρέπει να τοποθετηθούν, να διαλέξουν την πλευρά με την οποία θα είναι στην επικείμενη διαπραγμάτευση, θεωρώ κρίσιμο να τοποθετηθεί η ΝΔ και να μας πει εάν είναι με τους κοινωνικούς εταίρους της Ελλάδας και την ομόφωνη θέση τους ή με το ΔΝΤ», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και σημείωσε, ότι την δήλωση θα κάνει κάθε φορά που θα προσέρχεται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]