ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 17ΧΡΟΝΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Όλγα Γεροβασίλη: Η ΝΔ θέλει το παλιό καθεστώς να παραμείνει ως έχει

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΟΛΓΑΣ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΣΤΟΝ Ρ/Σ «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5» ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΚΩΣΤΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ

«Η ΝΔ εξυπηρετείται από την ποιότητα ενημέρωσης όλων των προηγούμενων χρόνων και θέλει το ίδιο: να εξυπηρετείται»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Καλημερίζω την κυβερνητική Εκπρόσωπο κυρία Όλγα Γεροβασίλη. Ποιοι είστε λοιπόν;
ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πραγματικά, ποιοι είμαστε εμείς; Έχουμε συστηθεί στον ελληνικό λαό βεβαίως,  και ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύτηκε να διαχειριστούμε τον τόπο σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία ωστόσο. Έχει μια μεγάλη σημασία αυτό το οποίο αναλύατε πριν: Δηλαδή, μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και η ψυχολογική προσέγγιση -  έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Γιατί, πραγματικά, αυτοί οι άνθρωποι (οι ιδιοκτήτες καναλιών) αισθάνθηκαν για πολλά χρόνια παντοδύναμοι, στο απυρόβλητο. Έτσι εξηγείται άλλωστε και η σημερινή κυνική ομολογία του πως διαχειρίστηκαν τα ΜΜΕ, όλον αυτόν τον καιρό, αλλά πως διαχειρίστηκαν και το δημόσιο χρήμα, που είναι το ουσιαστικότερο. Εδώ, λοιπόν, έχει σημασία -με ευκαιρία και το περιβάλλον το οποίο διαμορφώνεται και τη σημερινή ημέρα με όλο το ενδιαφέρον της- για μια συζήτηση του τι ΜΜΕ θέλουμε. Αν τηρήθηκαν μέχρι σήμερα οι κανόνες δεοντολογίας. Και βεβαίως μέσα σε όλο αυτό, τι είδους δημοκρατία θέλουμε. Νομίζω ότι έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ανάλυση  που κάνατε πριν.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Κυρία Γεροβασίλη κάνατε μια ανάλυση χθες, θέλω λίγο να την αποσαφηνίσω. Σε λίγες ώρες, λογικά, θεωρώ και έτσι  το είχα εκτιμήσει από την αρχή, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για τις 4 άδειες πανελλαδικής εκπομπής. Θέλω να σας ρωτήσω πόσο διάστημα θα υπάρξει για να μπει η διαδικασία της ομαλότητας, της νομιμότητας, πως θεωρείτε ότι θα το διαχειριστείτε αυτό το πράγμα;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών του διαγωνισμού, θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής όσων αδειοδοτηθούν, ούτως ώστε να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των όρων του διαγωνισμού. Όσον αφορά, δηλαδή, την ποιότητα του προγράμματος, τον αριθμό αλλά και τις ειδικότητες των εργαζομένων, μια σειρά όρων που υπάρχουν στον διαγωνισμό. Χρειάζεται μια περίοδος προσαρμογής σε αυτό, είτε κάποιος είναι παλιός είτε καινούργιος που θα έχει πάρει τηλεοπτική άδεια.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ή και παλιός -συμπληρώνω- που από τη στιγμή που μπαίνει στη διαδικασία και καταφέρνει να πάρει άδεια, είναι και αυτός νέος, γιατί και αυτός πρέπει να προσαρμοστεί με τις νέες συνθήκες και για τους εργαζόμενους και για το high definition και για μια σειρά από πράγματα. 
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ακριβώς. Και έτσι θα υπάρξει ένα διάστημα, που έχει κοινοποιηθεί ότι θα είναι περίπου 90 μέρες στο μάξιμουμ, προκειμένου να γίνει αυτό. Στη συνέχεια, το σήμα θα μεταφέρεται μέσω της DIGEA, στην προκειμένη περίπτωση, μόνο για τους σταθμούς που θα έχουν αδειοδοτηθεί.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Θέλω να σας ρωτήσω: Είχαμε χθες μια αλλαγή στάσης της ΝΔ, από τη μια; Έλεγαν ότι δεν θα αναγνωρίσουν τον διαγωνισμό, μετά άλλαξαν θέση και είπαν: θα δώσουμε κι εμείς μόλις έρθουμε στα πράγματα περισσότερες άδειες. 
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η ΝΔ χάθηκε λίγο. Το πρώτο της επιχείρημα καταρρίφθηκε αμέσως και στη συνέχεια ήρθε ένα δεύτερο. Στην αρχή είπαν ότι θα καταργήσουν τον διαγωνισμό. Αυτό δημιουργούσε μια σειρά ερωτημάτων, στα οποία η ΝΔ δεν ήταν σε θέση να απαντήσει. Έτσι, άρχισε να μιλάει για το ότι δεν θα καταργήσει αλλά θα συμπληρώσει με άδειες. Προκύπτουν πολλά ερωτηματικά, βλέπουμε δηλώσεις στελεχών της ΝΔ πολύ διαφορετικές, αντικρουόμενες μεταξύ τους. Νομίζω ότι βρίσκεται σε ένα πλήρες αδιέξοδο απέναντι σε αυτό διότι δεν μπορεί να πει απλά και καθαρά ότι εγώ δεν θέλω να αλλάξει τίποτε, δεν θέλω να μπει καμία τάξη, χρωστάω στο καθεστώς αυτό με εξυπηρέτησε τόσα χρόνια, επομένως θέλω να παραμείνει το ίδιο. Αυτό δεν μπορεί προφανώς, με τον  αντίστοιχο κυνισμό  του κυρίου Ψυχάρη (που ακούσαμε χθες στη Εξεταστική Επιτροπή) να το κάνει και έτσι τα στελέχη της δίνουν διαφορετικές και ελλιπείς απαντήσεις.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Κλείνουν το μάτι, θεωρείτε, στους εν δυνάμει αποτυχόντες του διαγωνισμού, ρίξτε τους και εμείς θα καθαρίσουμε για σας άμεσα; 
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, αυτό σας λέω. Δεν ενδιέφερε ποτέ τη ΝΔ τι είδους ενημέρωση θα έχουμε, αρκεί αυτή η ενημέρωση να εξυπηρετούσε την ίδια. Και βεβαίως δεν νομίζω ότι υπάρχει Έλληνας πολίτης που θα μιλήσει  στην Ελλάδα για αντικειμενική ενημέρωση μέσω των τηλεοπτικών σταθμών τα τελευταία αρκετά χρόνια. Επομένως η ΝΔ εξυπηρετείται από αυτό και θέλει ακριβώς το ίδιο να συμβαίνει. Αρκεί κάποιος να την εξυπηρετεί. Σας θυμίζω άλλη κυνική δήλωση στελέχους της ΝΔ, πρώην υπουργού, ο οποίος είπε ότι έκλεισαν την ΕΡΤ διότι εκεί είχαν αρχίσει να υπάρχουν επικίνδυνες φωνές. Μια πολύ κυνική δήλωση. Και βεβαίως τότε ουδείς εξ αυτών συγκινήθηκε απέναντι στο «μαύρο» που έπεφτε στη δημόσια τηλεόραση που χρηματοδοτείται από τη συνδρομή των Ελλήνων πολιτών.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Μην ξεχνάτε το ALTER, κυρία Γεροβασίλη. Ήταν ένα μαύρο πάλι πριν από την ΕΡΤ και τώρα έχουμε το MEGA, που φαίνεται και ο ρόλος των επιχειρηματιών που ασχολήθηκαν με τα μίντια. Πώς χρησιμοποίησαν και τον δημόσιο χώρο και το δημόσιο χρήμα και την εργατική δύναμη. 
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως. Και όταν μιλά η ΝΔ για αυτορρύθμιση της αγοράς, όπου έστω ότι συμφωνούμε… Αν και δεν συμφωνούμε ακριβώς όταν πρόκειται για δημόσιο αγαθό. Αλλά να που ρυθμίστηκε η αγορά και απέδειξε ότι όποιος δεν δανειοδοτείται και μάλιστα με αέρα για εγγυήσεις δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει. Και αυτό το αδιέξοδο φάνηκε πλήρως στο MEGA τις προηγούμενες ημέρες.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Κυρία Γεροβασίλη, η κυβέρνηση έχει ανοίξει τρία μέτωπα πάρα πολύ σοβαρά. Και θέλω να το θέσω, είστε Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, είστε Κυβερνητική Εκπρόσωπος. Το πρώτο μέτωπο είναι ο διαγωνισμός για τις άδειες, είναι μια μεγάλη σύγκρουση. Το δεύτερο ήταν η ιδιωτική εκπαίδευση, πέρασε χθες ο νόμος, το νομοσχέδιο έγινε νόμος του κράτους και το τρίτο είναι το ποδόσφαιρο. Είναι τρία μεγάλα λόμπι αυτά, που, βεβαίως, επικοινωνούν μεταξύ τους και είναι πολύ ισχυρά. Ταυτοχρόνως θα τα καταφέρετε;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Για μας αυτή είναι μια μάχη που δίνουμε αυτονόητα. Ξέραμε τι θα μας συμβεί, ξέραμε τι θα συμβεί, ξέραμε τον πόλεμο τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε, όχι μόνο από το πολιτικό σύστημα που έχανε το παιχνίδι από τα χέρια του. Δεν εννοώ παιχνίδι μόνο όσον αφορά την πολιτική, αλλά και σε όσα αυτό συνεπάγεται για τον έλεγχο του …και του οικονομικού συστήματος. Ήταν γνωστό σε μας. Ωστόσο, είναι υποχρέωσή μας, είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε αυτές τις ριζικές αλλαγές. Αυτά για τα οποία εμείς εννοούμε μεταρρυθμίσεις. Δεν έχουμε την ίδια αντίληψη περί μεταρρυθμίσεων, όπως αντιλαμβάνεστε, με τη ΝΔ. Εδώ, λοιπόν, θα συγκρουστούμε. Θα συγκρουστούμε και είμαστε βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουμε, γιατί σε αυτή τη μάχη έχουμε τη στήριξη του ελληνικού λαού. Υπάρχει ανάγκη για αυτή τη σύγκρουση ώστε να δει αποτελέσματα ο ελληνικός λαός. Όχι ότι με έναν νόμο αλλάζει ξαφνικά το τοπίο. Ωστόσο, είναι μεγάλο πρώτο αναγκαίο βήμα, προκειμένου να αρχίσει η αλλαγή, να πάμε σε μία διαφορετική τελείως κατάσταση και στο θέμα το μιντιακό και της παιδείας και του ποδοσφαίρου, όπου δικαιώθηκε και η μάχη την οποία έδωσε ο υφυπουργός, κύριος Κοντονής.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Κλείνω με αυτό. Έλεγα το πρωί στους ακροατές μια προσωπική μου γνώμη, αυτό κάνουμε εδώ στον ΚΟΚΚΙΝΟ και γι’ αυτό αρέσουμε σε αρκετούς, και …σε πολύ περισσότερους, ότι…
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Διαλέγεις και τους φίλους και τους εχθρούς σου. Είναι μια συνετή στάση αυτή.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Είναι αυτό που λέει «έχω περηφάνια για τους εχθρούς μου». Έλεγα ότι αυτός είναι ο ελληνικός καπιταλισμός. Τον χαρακτήρισα παρασιτικό, αυτοί είναι και οι εκπρόσωποί τους και αυτούς θα τους δούμε κοντολογίς και στη μία διαδικασία και στην άλλη και ούτω το καθεξής. Υπήρξε μία σπόντα και μία παρέμβαση και από ανθρώπους που είναι στον χώρο της Αριστεράς, ότι δεν αλλάζει και τίποτα, διότι δημιουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ μία νέου τύπου διαπλοκή. 
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό είναι μία πολύ  επιφανειακή, νομίζω, προσέγγιση στο ζήτημα, με την έννοια ότι πραγματικά εδώ δεν ήταν στις προθέσεις της κυβέρνησης και βεβαίως δεν ήταν και δυνατόν να συμβεί, το να ελέγξει και να πει «αυτός θα πάρει άδεια ή ο άλλος δεν θα πάρει». Τότε, πραγματικά θα ήταν μία εξαιρετικά υποκειμενική διαδικασία διαβλητή από όλες τις πλευρές. Εδώ το θέμα είναι ότι οι κανόνες, οι νόμοι, υπάρχουν για να βάζουν μία τάξη και η εφαρμογή κανόνων τους οποίους είναι υποχρεωμένοι -και με τη λειτουργία των αντίστοιχων ελεγκτικών μηχανισμών-  να τηρήσουν, είτε θέλουν είτε δεν θέλουν κάποιοι. Αυτό το νόημα έχει η αλλαγή νόμων και η τήρησή τους. Μέσω αυτού να αλλάξει το περιβάλλον. Και δεν σημαίνει ότι την επόμενη ημέρα θα είναι άμεσα υγιές το περιβάλλον. Διότι έχουμε μία σύγκρουση πολλών ετών και σταδιακή αλλαγή νοοτροπίας σε πολλούς από εμάς ή στους περισσότερους ή σε όλους. Επομένως, θα πρέπει αυτό να το δούμε σαν ένα πρώτο μεγάλο βήμα. Μία πρώτη μεγάλη σύγκρουση, η οποία απαιτεί διαρκή αγώνα και δεν πρέπει ποτέ να χάσουμε τον στόχο μας. Ο στόχος μας στο συγκεκριμένο θέμα των τηλεοπτικών αδειών δεν το αν θα είναι τα πρόσωπα, διότι κάτι τέτοιο, όπως σας είπα, θα ήταν ένας πολύ κακό. Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα όχι υπέρ μας. Όχι για να βγει κάποιος και να μας λιβανίζει ότι «τι καλή κυβέρνηση που είμαστε». Δεν το έχουμε καθόλου ανάγκη αυτό. Ίσα-ίσα. Σημασία έχει αντικειμενική, πλουραλιστική ενημέρωση με όρους δημοκρατίας. Με βάθεμα της δημοκρατίας, τήρηση των κανόνων σεβασμού των πολιτών οι οποίοι θέλουν να ενημερωθούν. Είναι δημόσιο αγαθό και οφείλουμε όλοι σεβασμό απέναντι σε αυτό.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Κυρία Γεροβασίλη, σας ευχαριστώ. Την καλημέρα μου.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κι εγώ σας ευχαριστώ. Καλή συνέχεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]