Η Επιτροπή αποδέχεται την επιστροφή προσφύγων από τη Γερμανία στην Ελλάδα

Κληθείσα να σχολιάσει αναφορές ότι η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει μετανάστες πίσω στην Ελλάδα, η Επιτροπή θεωρεί ότι δεν υπάρχει αντίφαση με το δικό της σχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι μετανάστες στην Ελλάδα θα πρέπει να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες της Ένωσης.

Στις 4 Σεπτεμβρίου ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε ότι η χώρα του είχε κάνει πολλά για να βοηθήσει τους πρόσφυγες, αλλά χρειάζεται βοήθεια από τα υπόλοιπα κράτη μέλη, εννοώντας να πάρουν μετανάστες.

«Έχουμε κάνει πολλά στην Ευρώπη προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα», δήλωσε ο Ντε Μεζιέρ στην κυριακάτικη εφημερίδα Welt am Sonntag. «Αυτό πρέπει να έχει συνέπειες που θα δώσουν τη δυνατότητα να σταλούν οι πρόσφυγες πίσω στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους κανονισμούς του Δουβλίνου.»

Από το 2011 η Γερμανία δεν έχει αποσταλεί μετανάστες πίσω στην Ελλάδα λόγω ελλείψεων στο ελληνικό σύστημα επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου και του ήδη τεράστιου αριθμού προσφύγων που η χώρα καλείται αντιμετωπίσει. Επί του παρόντος, υπάρχουν 50.000 μετανάστες στην Ελλάδα που περιμένουν να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Η EurActiv.com ζήτησε χθες (5 Σεπτεμβρίου) από την εκπρόσωπο της Επιτροπής Νατάσα Μπερτό να σχολιάσει το πώς μια πιθανή επιστροφή των προσφύγων από τη Γερμανία στην Ελλάδα θα μπορούσε να είναι συμβατή με το σχέδιο της Επιτροπής για ελάφρυνση του βάρους της Ελλάδας από τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ότι ο καθένας θα πρέπει να συμμορφώνεται με τους κανόνες, και ότι μέχρι να γίνουν αλλαγές στο Δουβλίνο, θα πρέπει να εφαρμόζεται η επιστροφή των αιτούντων άσυλο στη χώρα από την οποία εισήλθαν αρχικά στην ΕΕ. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στα πρότυπα του Δουβλίνου μέχρι το τέλος του έτους, και ότι μια έκθεση προόδου σχετικά με την προσπάθεια αυτή θα δημοσιευθεί στο τέλος του μήνα.

Η Ελλάδα έχει ζήτησει επανηλειμμένα από την ΕΕ να κάνει περισσότερα για την μετεγκατάσταση των προσφύγων και σύμφωνα με πληροφορίες δεν σχεδιάζει να πάρει πίσω αιτούντες άσυλο από πλουσιότερες χώρες της ΕΕ – ιδίως εφόσον η μετεγκατάσταση δεν έχει αποφέρει τα αποτελέσματα που είχε υποσχεθεί η Επιτροπή.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να θέσει το θέμα των προσφύγων κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των ηγετών του Νότου στην Αθήνα στις 9 Σεπτεμβρίου. Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι αναμένεται να παρευρεθεί μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ ο Ισπανός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι θα απουσιάζει λόγω της πολιτικής αναταραχής που επικρατεί στη χώρα του.

Μιλώντας για πιθανή μετεγκατάσταση των προσφύγων στη χώρα του, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε πρόσφατα ότι δεν έχει καμία πρόθεση να τους δεχτεί.

Μετά την επιστροφή του από συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τους Τέσσερις του Βίσεγκραντ, ο Μπορίσοφ δήλωσε στις 28 Αυγούστου: «Είπα κατηγορηματικά στους  [Ευρωπαίους] συναδέλφους μου ότι δεν θα πάρουμε πίσω  μετανάστες. Πιστεύει κανείς ότι η Αυστρία, η Ουγγαρία ή η Γερμανία θα μας στείλει 10, 20 ή 30.000 μετανάστες, και εγώ θα τους περιμένω στο αεροδρόμιο;»
Euractiv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]