Αρχίζει η φετινή μάχη της... θέρμανσης - Οι επιλογές και... οι φόροι

Έτοιμη να ξεσπάσει είναι η μάχη της… θέρμανσης. Η σεζόν ξεκινάει με φορολογικές ανατροπές καθώς από τη μία αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης (από τις 15 Οκτωβρίου με την έναρξη της νέας περιόδου διανομής) ενώ από την άλλη μειώνεται η επιβάρυνση στο φυσικό αέριο από την Πρωτοχρονιά του 2017.
Τη μείωση αυτή, σπεύδουν ήδη να προβάλλουν –προκειμένου να επωφεληθούν- οι εταιρείες εμπορίας φυσικού αερίου. Παρά το άνοιγμα της φορολογικής ψαλίδας ανάμεσα στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο θέρμανσης, οι έμποροι πετρελαίου θέρμανσης σε μια προσπάθεια να υπερασπιστούν τα μερίδια αγοράς τους –οι πωλήσεις έχουν «γκρεμιστεί» στα χρόνια της κρίσης- θα προβάλουν το γεγονός ότι οι όποιες επιβαρύνσεις από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, στην πράξη θα απορροφηθούν από τη μείωση της διεθνούς τιμής που κρατάει χαμηλά την προ φόρων τιμή και στην Ελλάδα.
Για τους εμπόρους πετρελαίου θέρμανσης, βασικό επιχείρημα θα αποτελέσει και φέτος το γεγονός ότι με το επίδομα θέρμανσης –εφόσον δοθεί κανονικά όπως και πέρυσι- η τιμή του πετρελαίου θα παραμείνει ανταγωνιστική ενώ από την άλλη, για τα νοικοκυριά θα υπάρχει πάντοτε το ζήτημα της διαθεσιμότητας του φυσικού αερίου στην περιοχή τους.
Σύμφωνα με το δελτίο τιμών των διυλιστηρίων, η ex-factory τιμή για τα 1000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης, διαμορφωνόταν την προηγούμενη Πέμπτη στα 681-683 ευρώ με αποτέλεσμα να κινείται ακόμη χαμηλότερα από ότι την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (ήταν γύρω στα 710 ευρώ την αντίστοιχη περίοδο). Με το που θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης θα μειωθεί στα 280 ευρώ αντί για 330 ευρώ που είναι αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι βρισκόμαστε εκτός περιόδου διάθεσης (15 Οκτωβρίου 2016-30 Απριλίου 2017) με την τιμή ex-factory να ανέρχεται στα 617 ευρώ ανά χίλια λίτρα.
Με την προσθήκη του εμπορικού κέρδους και τον ΦΠΑ (αυξημένο φέτος μετά την αναπροσαρμογή στο 24%) θα προκύψει η τιμή λιανικής η οποία με τα σημερινά δεδομένα θα διαμορφωθεί στα 85-86 λεπτά ανά λίτρο κατά μέσο όρο. Αν ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης παρέμενε στα 230 ευρώ ανά 1000 λίτρα (και όχι στα 280 ευρώ που θα φτάσει από τις 15 Οκτωβρίου), ένα λίτρο πετρελαίου θέρμανσης θα κόστιζε στη λιανική περίπου 80 λεπτά ενδεχομένως και λιγότερο στις «φθηνότερες» περιοχές της χώρας. Τον Οκτώβριο του 2014, η μέση τιμή λιανικής διαμορφώθηκε στα 1,05 ευρώ ανά λίτρο ενώ τον Οκτώβριο του 2015, η λιανική ξεκίνησε περίπου στα ίδια επίπεδα δηλαδή στα 85-86 λεπτά.
ΕΠΙΔΟΜΑ. Καθοριστικός παράγοντας για τις πωλήσεις θα είναι το επίδομα θέρμανσης. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, θα ισχύσει το ίδιο (κουτσουρεμένο) καθεστώς με πέρυσι εκτός και αν από τις διαπραγματεύσεις προκύψει ανάγκη περαιτέρω μείωσης (ή και κατάργησης) για να χρηματοδοτηθούν άλλα επιδόματα όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (σ.σ. το επίδομα θέρμανσης μετά την περυσινή περικοπή έχει προϋπολογισμό 105 εκατ. ευρώ). Εφόσον το επίδομα ισχύσει, τότε το τελικό κόστος για τους δικαιούχους, θα διαμορφώνεται περίπου στα 60-65 λεπτά ανά λίτρο (σ.σ. το επίδομα διαμορφώθηκε πέρυσι στα 0,25 ευρώ ανά λίτρο ενώ το τελικό ύψος εξαρτιόταν και από την περιοχή της κατοικίας).
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η φετινή σεζόν θα ξεκινήσει με τη χαμηλότερη τιμή της τελευταίας 4ετίας. Μια κιλοβατώρα, κοστίζει αυτή τη στιγμή περίπου 0,04896 ευρώ (περιλαμβανομένων των φόρων με το φυσικό αέριο να υπάγεται στο 13%) όταν τον περασμένο Οκτώβριο η τιμή βρισκόταν στα 0,05632 ευρώ. Και χωρίς τη μείωση του φόρου, υπάρχει δηλαδή ήδη διαφορά της τάξεως του 13% στην τιμή λιανικής σε σχέση με πέρυσι. Ο μειωμένος φόρος, θα ισχύσει από το νέο έτος και θα διαμορφωθεί στα 0,11 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 0,54 ευρώ ανά κιλοβατώρα που είναι αυτή τη στιγμή. Σε όρους λιανικής, αυτό σημαίνει ότι από το νέο έτος –και εφόσον δεν υπάρξει επίπτωση από τη διεθνή τιμή- το κόστος της κιλοβατώρας θα διαμορφωθεί στα 0,043-0,045 ευρώ, περίπου 10% χαμηλότερα σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα και περίπου 20-21% σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα. Οι εταιρείες εμπορίας φυσικού αερίου, θα βγουν με «σύνθημα» ότι η καινούργια μετά τους μειωμένους φόρους τιμή, θα είναι κατά 30% χαμηλότερη σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Μετά το ψαλίδισμα που έπεσε πέρυσι στο επίδομα θέρμανσης, τα κριτήρια χορήγησής του έχουν διαμορφωθεί ως εξής:
· Για τον άγαμο, το εισοδηματικό κριτήριο έχει περιοριστεί στις 12.000 ευρώ
· Για τον παντρεμένο έχει πέσει στις 20.000 ευρώ
· Για τον παντρεμένο με ένα παιδί, στις 22.000 ευρώ
· Για τον παντρεμένο με δύο παιδιά, στις 24.000 ευρώ
· Για τον παντρεμένο με τρία παιδιά στις 26.000 ευρώ
Το περιουσιακό κριτήριο, ανέρχεται πλέον στις 100.000 ευρώ για τον άγαμο και στις 200.000 ευρώ για τον παντρεμένο.
πηγη fpress.gr
ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]