Έντονη διαμαρτυρία της Δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων για την αποδυνάμωση των υπηρεσιών του Δήμου από Μηχανικούς

Έντονη διαμαρτυρία της Δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων για την αποδυνάμωση των υπηρεσιών του Δήμου από Μηχανικούς

Την έντονη διαμαρτυρία της εκφράζει η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, καθώς βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο αποδιοργάνωσης  υπηρεσιών αιχμής του Δήμου, όπως είναι η Πολεοδομία και η Τεχνική Υπηρεσία  και μάλιστα σε μια καίρια ειδικότητα, όπως είναι η Μηχανικοί.  
Είναι ένα θέμα που έχει αναδείξει σε υψηλούς τόνους και στο παρελθόν ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και από σήμερα το πρωί παίρνει νέα τροπή, με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών που κοινοποιήθηκε στο Δήμο και δρομολογεί τη μετάταξη δύο μηχανικών.
Αν η διαδικασία που έχει δρομολογηθεί δεν ανακοπεί ο Δήμος Ιωαννιτών θα χάσει συνολικά  13 υπαλλήλους του κλάδου των Μηχανικών. 
Γίνεται αντιληπτό πως η Πολεοδομία του Δήμου Ιωαννιτών που εξυπηρετεί ολόκληρο το νομό Ιωαννίνων και καταβλήθηκαν σοβαρές προσπάθειες αναδιοργάνωσης της από την παρούσα  Δημοτική Αρχή, θα οδηγηθεί σε πλήρη αποδιοργάνωση. Καίριο πλήγμα θα δεχθεί και η Τεχνική Υπηρεσία, σε μια περίοδο όπου με ελάχιστο προσωπικό προσπαθεί να υλοποιήσει τα έργα του Δήμου και να προετοιμάσει τις μελέτες για το ΕΣΠΑ.
Το θέμα έχει ως εξής: 
Τον Δεκέμβριο του 2014, στις αρχές της θητείας της, η Δημοτική Αρχή πληροφορήθηκε  με έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης πως εννέα Μηχανικοί του Δήμου -η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων υπηρετεί στην Πολεοδομία και κάποιοι στην Τεχνική Υπηρεσία- είχαν κάνει αιτήσεις μετάταξης στη νεοσύστατη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας. 
Οι αιτήσεις έγιναν με βάση το νόμο 4117/2013, ένα νόμο που η Δημοτική Αρχή θεωρεί απαράδεκτο, καθώς  δίνει τη δυνατότητα μετάταξης υπαλλήλου, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του φορέα στον οποίο υπηρετεί.
Εν τω μεταξύ με αυτή τη διαδικασία, πέραν των εννέα αιτήσεων που εκκρεμούσαν για τη Διεύθυνση Υδάτων, είχε ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία μετάταξης με βάση τον ίδιο νόμο, δύο επιπλέον μηχανικών της Πολεοδομίας του Δήμου, προς άλλη υπηρεσία και ακολούθησε η μετάταξη συν δύο Μηχανικών στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ηπείρου. Η Πολεοδομία δηλαδή έχασε ήδη τέσσερεις Μηχανικούς και εκκρεμούσε η μετακίνηση των εννέα Μηχανικών στη Διεύθυνση Υδάτων.  
Η Δημοτική Αρχή με μια σειρά ενεργειών  και εγγράφων προς το Υπουργείο Εσωτερικών, επιχείρησε να σταματήσει την μετακίνηση των εννέα Μηχανικών, τονίζοντας στα σχετικά έγγραφα πως είναι τόσο τραγική η έλλειψη προσωπικού, ειδικά σε μια τέτοια καίρια ειδικότητα, που η μετακίνηση έστω και ενός ακόμα μηχανικού «θα επιδεινώσει την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση της υπηρεσίας σε σημείο αποδιοργάνωσης». Υπενθυμίζουμε πως το θέμα είχε τεθεί σε υψηλούς τόνους από το Δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο. 
Κι ενώ η Δημοτική Αρχή έλαβε διαβεβαιώσεις πως δεν θα προχωρήσει η διαδικασία, καθώς αναμένονταν και η διοικητική μεταρρύθμιση - και πράγματι για σχεδόν δύο χρόνια δεν εξελίχθηκε-  σήμερα το πρωί αιφνιδιαστικά κοινοποιήθηκε στο Δήμο Ιωαννιτών η απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών για τη μετάταξη δύο Μηχανικών από την Πολεοδομία του Δήμου στη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης. Το γεγονός βέβαια προκαλεί εύλογη ανησυχία και για την εξέλιξη των υπολοίπων επτά πλέον μετατάξεων που εκκρεμούν. 

Δήλωση Δημάρχου 
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, καλεί το Υπουργείο Εσωτερικών,  «να σταματήσει τώρα τη διαδικασία αποδυνάμωσης των υπηρεσιών του Δήμου, όταν μάλιστα δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αναπλήρωσης του προσωπικού που χάνει καθώς δεν επιτρέπονται νέες προσλήψεις». Τονίζει επίσης πως «δεν είναι δυνατόν να παραμένει σε ισχύ νομοθέτημα που δίνει τη δυνατότητα σε ένα υπάλληλο να αποχωρεί από την υπηρεσία, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του φορέα από όπου αποχωρεί».  
Στη δήλωση του ο κ. Μπέγκας περιγράφει τη δραματική κατάσταση στην οποία οδηγούνται οι υπηρεσίες αιχμής του Δήμου Ιωαννιτών,  σημειώνοντας πως:  «Από το 2011 έως σήμερα, με συνταξιοδοτήσεις, μετατάξεις, ενδοκινητικότητα κ.λ.π.,  ο Δήμος Ιωαννιτών έχει χάσει το 60% Μηχανικών του.  Ειλικρινά δεν ξέρω πως μπορεί να λειτουργήσει η Πολεοδομία και η Τεχνική Υπηρεσία με 13 Μηχανικούς λιγότερους και δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτή η αφαίμαξη». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]