Ψυχικά προβλήματα πίσω από τον εθισμό στο διαδίκτυο

Οι άνθρωποι που κάνουν υπερχρήση του διαδικτύου μπορεί να έχουν περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο 29ο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας (ECNP).
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο McMaster, στον Καναδά, χρησιμοποίησαν δύο κλίμακες για να αξιολογήσουν την χρήση του διαδικτύου σε φοιτητές. Η μία κλίμακα ήταν το Internet Addiction Test (IAT), το οποίο αναπτύχθηκε το 1998, πριν την τεράστια διάδοση των smartphones. Οι ερευνητές ανέπτυξαν, επίσης, μια νέα κλίμακα με βάση τα σύγχρονα πρότυπα χρήσης του διαδικτύου.

«Η χρήση του διαδικτύου έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία 18 χρόνια, αφού ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται μέσω αυτού, ανεβάζουν υλικό, χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κλπ. Ανησυχούσαμε ότι το ερωτηματολόγιο IAT μπορεί να μην ταιριάζει πλέον στην προβληματική σύγχρονη χρήση του διαδικτύου, ή να μας έδινε ψευδώς θετικά αποτελέσματα για τους ανθρώπους που απλώς χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, αντί να κάνουν υπερβολική χρήση», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Michael Van Ameringen.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τη χρήση του διαδικτύου σε συνολικά 254 φοιτητές και ανέλυσαν τα αποτελέσματα που αφορούσαν την ψυχική τους υγεία. Με βάση τα αποτελέσματα τους στο IAT, 33 μαθητές διαπιστώθηκε ότι είχαν εθισμό στο διαδίκτυο, αλλά με βάση τη νέα κλίμακα, ο αριθμός ανέβηκε στους 107. Η ερευνητική ομάδα υπέβαλλε, επίσης, στους φοιτητές σε δοκιμασίες αυτοαναφοράς, προκειμένου να μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και το πώς αυτός επηρεάζει την ψυχική τους υγεία. Αυτές οι δοκιμασίες επικεντρώθηκαν σε παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το στρες, η παρορμητικότητα, η έλλειψη προσοχής και το Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ADHD).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μαθητές που είχαν εθισμό στο διαδίκτυο και στις δύο κλίμακες είχαν περισσότερα προβλήματα στην αντιμετώπιση καθημερινών δραστηριοτήτων.

«Τα άτομα με εθισμό στο διαδίκτυο είχαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και συμπτωμάτων στρες, προβλήματα με τον προγραμματισμό και τη διαχείριση του χρόνου, υψηλότερα επίπεδα παρορμητικότητας, καθώς και συμπτώματα ADHD», επισήμανε ο δρ Van Ameringen.
Όπως ο ίδιος επισημαίνει, η έρευνα δείχνει πως ο εθισμός στο διαδίκτυο μπορεί να υποτιμάται σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, η έρευνα δεν έδειξε αν τα προβλήματα ψυχικής υγείας των ασθενών είναι συνέπεια του εθισμού στο διαδίκτυο.

«Αυτό μπορεί να έχει πρακτικές ιατρικές συνέπειες. Αν προσπαθείς να θεραπεύσεις κάποιον για εθισμό, όταν στην πραγματικότητα έχει άγχος ή κατάθλιψη, τότε πιθανόν πηγαίνεις από το λάθος διαδρομή. Πρέπει να το κατανοήσουμε αυτό καλύτερα, σε ένα μεγαλύτερο δείγμα, που προέρχεται από έναν ευρύτερο, μεγαλύτερης ποικιλίας πληθυσμό», δήλωσε ο Van Ameringen.
 stogiatro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]