ΑΠΕ:Τα σχολεία για τα προσφυγόπουλα θα λειτουργήσουν, υπογραμμίζει η Όλγα Γεροβασίλη

Αναφερόμενη στις αντιδράσεις, σε Φιλιππιάδα και Ωραιόκαστρο η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε πως «είναι φωνές, οι οποίες όχι απλά δεν είναι χρήσιμες, αλλά αγγίζουν και τα όρια της μισαλλοδοξίας»
Το πρόγραμμα ένταξης των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση οργανώθηκε και θα υλοποιηθεί, δήλωσε από τα Ιωάννινα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, όταν κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις στην Φιλιππιάδα και το Ωραιόκαστρο.

Μάλιστα, διευκρίνισε πως η συστέγαση σε σχολεία της χώρας θα γίνει όπου χρειάζεται, «όμως σε διαφορετικά ωράρια, λόγω των διαφορετικών αναγκών, της διαφορετικής αφετηρίας εκκίνησης στην μάθηση που αφορούν τα παιδιά της Ελλάδας και τα παιδιά των προσφύγων».

Η κα Γεροβασίλη είπε ότι υπάρχουν δύο παραδοχές. Σύμφωνα με την πρώτη, «τα παιδιά που γεννιούνται είναι παιδιά όλων, τα παιδιά που είναι στη χώρα μας, είναι παιδιά όλων μας».

Η άλλη παραδοχή, συνέχισε, «είναι ότι οι Έλληνες πολίτες μέχρι στιγμής, εκτός από κάποια περιστατικά, έχουν δείξει εξαιρετικά αντανακλαστικά, φιλοξενίας, αλληλεγγύης, γνωρίζοντας και έχοντας στο DNA μας τα ζητήματα της προσφυγιάς».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος εξήρε τους Έλληνες πολίτες και τη χώρα, η οποία -όπως είπε- αντίθετα με άλλες που βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση, στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων.

Παράλληλα, υπενθύμισε και την επίσκεψη του Πάπα, τις εισηγήσεις για την βράβευση των πολιτών και των γυναικών στα νησιά για τον ανθρωπισμό τους, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους κατοίκους της Μυτιλήνης.

Αναφερόμενη με τις αντιδράσεις, η κα Γεροβασίλη είπε πως αυτά «είναι φωνές, οι οποίες όχι απλά δεν είναι χρήσιμες, αλλά αγγίζουν και τα όρια της μισαλλοδοξίας», παράλληλα συμμερίστηκε την αγωνία των γονιών, που τα παιδιά τους πηγαίνουν σχολείο, λέγοντας:

«Θα πρέπει να πειστούν, διότι σε πολλούς δημιουργείται ένας φόβο. Ενδεχομένως δεν θα ήθελαν να το βλέπουν έτσι, αλλά καταλαβαίνω πολύ καλά, την αγωνία του γονιού με το παιδί του που πάει στο σχολείο.

Ωστόσο, θα πρέπει και αυτοί οι γονείς, να αντιληφθούν όσα σας ανέφερα. Θα πρέπει να πειστούν. Εκεί θα πρέπει να παίξουν τον ρόλο τους οι εκπαιδευτικοί, οι τοπικοί άρχοντες, οι δήμαρχοι, οι πολιτικοί, οι γιατροί, οι σύλλογοι, ούτως ώστε να μην επικρατήσουν τέτοιες νοοτροπίες και λογικές».

Απαντώντας στις αιτιάσεις γονιών, πως δεν έχουν ενημέρωση, η κα Γεροβασίλη είπε πως πιθανόν να υπάρχει κενό ενημέρωσης. Όμως, επισήμανε πως υπάρχουν αρμόδιοι φορείς και οργανωμένες δομές, οι οποίες μπορούν να ενημερώσουν.

«Από το δεν γνωρίζω και ρωτώ, μέχρι το αντιδρώ, υπάρχει μία διαχωριστική γραμμή, η οποία αλλάζει τα πράγματα» τόνισε.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε πως όλοι πρέπει να θυμούνται ότι οι πρόσφυγες εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους, πέρασαν το Αιγαίο για να σωθούν από τη φρίκη του πολέμου, ριψοκινδυνεύοντας μέσα στη θάλασσα, στις βάρκες με τα νεογέννητα παιδιά τους και συνέχισε:

«Σε όσους δεν τα θυμούνται θα πρέπει να τους τα θυμίσουμε. Όλα αυτά, συγκροτούν και το σκεπτικό και της πολιτικής του υπουργείου Παιδείας, αλλά νομίζω και όχι μόνο. Και κυρίως, όλων των ανθρώπων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, και των εκπαιδευτικών, και πολιτών, που έχουν σταθεί στο ύψος τους. Αυτές οι φωνές θα επικρατήσουν και οι άλλες θα απομονωθούν. Σε κάθε περίπτωση αυτά τα σχολεία θα λειτουργήσουν».

Αντιδράσεις στην ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Φιλιππιάδας

Στον αντίποδα των θέσεων του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Φιλιππιάδας, έρχεται μία λιτή ανακοίνωση από άλλο σχολείο της πόλης, η οποία αναφέρει: «Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας, διαχωρίζοντας τη θέση του και επιτελώντας το θεσμικό του ρόλο, δηλώνει ότι θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό όλων των παιδιών, τιμώντας και διασφαλίζοντας το δικαίωμα τους στη μάθηση».

Επίσης, ο "Σύλλογος περί Βιβλίου" με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο σε σχετική ανακοίνωση του επισημαίνει: Ο "Σύλλογος περί Βιβλίου" υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιούνται τα μαθήματα σκακιού, σεβόμενος απόλυτα τον θεσμικό ρόλο του δημόσιου σχολείου, που είναι η παροχή παιδείας σε όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως φυλής, εθνικότητας και θρησκεύματος, είναι πρόθυμος να αναζητήσει νέο χώρο για τα μαθήματα σκακιού, διευκολύνοντας τη λειτουργία των τμημάτων ένταξης και μάθησης των προσφυγόπαιδων.

Παράλληλα, διαχωρίζοντας τη θέση του από την ανακοίνωση του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας, επισημαίνει πως η λειτουργία και οι δράσεις του «Συλλόγου Περί Βιβλίου», δεν πρέπει και δεν μπορούν να αποτελούν επιχείρημα-πρόφαση για κανέναν σε μία καταδικαστέα προσπάθεια δημιουργίας νέων «τειχών» και όξυνσης προκαταλήψεων και στερεοτύπων στους κόλπους της τοπικής κοινωνίας.
Αυγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]