[Ελλάδα]Κινητοποιήσεις των κατοίκων της Μόριας Λέσβου

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΒΑΡΟΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ. ΞΕΣΗΚΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΦΩΝΑΞΑΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΜΟΡΙΑΣ

1. ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ
Σε καθολικές κινητοποιήσεις βρίσκονται σήμερα οι κάτοικοι της Μόριας Λέσβου ,που πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Μυτιλήνης , απαντώντας στην αδιαφορία από πλευράς Κυβερνητικών αρμοδίων με την οποία τους αντιμετωπίζουν. Τόσο όσον αφορά στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην Τοπική Κοινωνία ως συνέπεια της λειτουργίας του Κέντρου Φιλοξενείας Προσφύγων και Μεταναστών που λειτουργεί στη περιοχή τους όσο και την έλλειψη διαχείρισης και αντιμετώπισης τους.
Ίσως περισσότερα από 1.500 άτομα συγκεντρώθηκαν στις 10:00 πμ στην περιοχή της Επάνω Σκάλας έξω από το ΙΚΑ και διά μέσου του κεντρικού εμπορικού δρόμου της πόλης , φωνάζοντας τα συνθήματα “ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΒΑΡΟΣ” και η “ΛΕΣΒΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ”, συμπορεύθηκαν συντεταγμένα στο Δημαρχείο όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στο Δήμαρχο Μυτιλήνης Σπύρο Γαληνό , ο οποίος: τάχθηκε αλληλέγγυος στα προβλήματά τους μεν , δέχθηκε τα πυρά και την αγανάκτισή τους δε για το ίδιο το άτομό του και τη στάση που μέχρι τώρα είχε τηρήσει, εν μέσω συνεχών εντάσεων.
Ψηφίσματα διαμαρτυρίας σχετικά με την κατάσταση που βιώνουν επέδωσαν οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι και στη Περιφέρεια Β. Αιγαίου και στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Περιστατικά έντασης και αγανάκτισης συνέβησαν σε όλη τη διάρκεια της συντεταγμένης πορείας , ενώ 3 άτομα γυναίκες πιθανόν “Αλληλέγγυες “ που θέλησαν να παρέμβουν την ώρα που οι κάτοικοι πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία έξω από το Δημαρχείο , δέχθηκαν την ομαδική αντίδραση των αγανακτισμένων κατοίκων και απομακρύνθηκαν κακήν κακώς.

2. Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΟ ΒΑΡΟΣ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΕ ΚΑΙ ΞΕΣΗΚΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ .

Αφορμή :για την εκδηλωμένη πλέον αντίδραση της Τοπικής Κοινωνίας η οποία ωστόσο διατηρεί την ανθρωπιά και αλληλεγγύη της , υπήρξε η απόπειρα δημιουργίας τρίτου κέντρου, κρυφά και χωρίς προηγουμένως οποιαδήποτε ενημέρωση στη περιοχή της Λεμονούς .

Αιτίες : της εκδηλωμένης αντίδρασης: Τα πολλά προβλήματα που ενέσκηψαν και καλούνται να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι από μόνοι τους χωρίς την στήριξη και την βοήθεια της Πολιτείας και των Κυβερνητικών αρμοδίων , τόσο όσον αφορά την Οικονομία του νησιού, όσον και την καθημερινότητα των κατοίκων. Ταυτόχρονα με γενικότερο αίσθημα ανασφάλειας όσον αφορά το μέλλον των παιδιών τους (όπως δηλώνουν) ,βλέπουν τον τόπο τους που είχε σύγχρονη Ευρωπαϊκή εικόνα να αποκτά στοιχεία τριτοκοσμικά και να κινδυνεύει η ταυτότητά του . Άλλαξε η ζωή τους και επειδή κανένας αρμόδιος δεν ασχολείται με όλα αυτά και το μέλλον τους, αισθάνονται ότι οι Πρόσφυγες και Μετανάστες έχουν περισσότερα δικαιώματα. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής μόνο μία καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί οι κάτοικοι της Μόριας καταβάλλεται προσπάθεια να γίνει από πλευράς Δήμου.

Η όλη διαμορφούμενη κατάσταση τις προηγούμενες ημέρες , προκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και όλων των φορέων του νησιού που ομόφωνα κατέληξαν σε ΨΗΦΙΣΜΑ , δίνοντας μία εβδομάδα χρόνο στη Κυβέρνηση προκειμένου να ικανοποιήσει τα παρακάτω αιτήματα: 1) Άμεση αποσυμφόρηση του νησιού και μείωση του αριθμού των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών.2) Οι Κυβερνητικοί συναρμόδιοι Υπουργοί να δουν τα προβλήματα από κοντά εδώ στη Λέσβο σε ανοιχτή συνεδρίαση με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων.3) Το βάρος του μεγάλου αριθμού των μεταναστών να διανεμηθεί σε όλους τους Δήμους της χώρας με 1.000 άτομα σε κάθε Δήμο με τη δημιουργία Δικτύου πόλεων. ΚΑΙ Λήψη αποφάσεων για την περαιτέρω διαχείριση με τη συμμετοχή της Τοπικής κοινωνίας και συνδιαμόρφωση κοινής στάσης. Χρηματοδότηση και διαχειριστική αυτονομία του χώρου φιλοξενίας Καρά Τεπές και περιορισμός του ρόλου των ΜΚΟ σε συμβουλευτικό.

Σημειώνεται επίσης ότι η μη αντιμετώπιση του μεγάλου Μεταναστευτικού ζητήματος από τους Κυβερνητικούς Αρμόδιους και των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στο νησί , με τη ζυγαριά να γέρνει πάντα υπέρ των συμφερόντων μεταναστών μέχρι τώρα ως εκδηλωμένη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και δεν αναφέρομαι στους αποδεδειγμένα πρόσφυγες, έχει φθάσει σε όρια την Τοπική Κοινωνία που πλέον μεταξύ άλλων συνειδητοποιεί ιστορικές ευθύνες προστασίας του νησιού έναντι του Ισλάμ.
Κάνω μνεία των μικροεπισοδείων που έλαβαν χώρα μόλις χθες Κυριακή 18/9/2016 στο λιμάνι της Μυτιλήνης κατά την τελετή Υποστολής Σημαίας, που συνηθίζεται να γίνεται στο ίδιο σημείο από την ημέρα απελευθέρωσης του νησιού και ένταξής του στην Ελλάδα το 1912 με τη συμμετοχή στρατιωτικού αγήματος και κατοίκων.Τα επεισόδια ξεκίνησαν Όταν ομάδα 25 ατόμων περίπου φερόμενων Αλληλέγγυων (?)αναρχικών(?) θέλησαν να εμποδίσουν την τελετή.
Επίσης όπως πληροφορούμαστε και μία ...κυρία που θέλει ανοιχτά σύνορα, κατά το αζημίωτο βέβαια του παχυλού μισθού της , προτίθεται να υποβάλλει μήνυση κατά των κατοίκων της Μόριας που διαμαρτυρήθηκαν.
Όλα αυτά σκιαγραφούν το τι γίνεται στη Λέσβο τις τελευταίες ημέρες , ως αποτέλεσμα των κυβερνητικών πολιτικών των ανοιχτών κέντρων και επιλογών αλλά της έλλειψης συντονισμένης διαχείρισης του Μεταναστευτικού προβλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]