Αίτημα Τσίπρα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για διαπλοκή-διαφθορά και σκληρή κόντρα με τη ΝΔ

Ανέβηκαν με το «καλημέρα» οι τόνοι στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την Παιδεία, που διεξάγεται από το πρωί στη Βουλή. Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, πέρασε στην αντεπίθεση έναντι της ΝΔ σχετικά με το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Η αντιπαράθεση κατά τη διάρκεια της συζήτησης έπιασε όλα τα θέμετα της επικαιρότητας και, μάλιστα, το απόγευμα ο πρωθυπουργός κατέθεσε αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σχετικά με τη διαπλοκή και τη διαφθορά.
Πιο αναλυτικά, ξεκινώντας την αρχική ομιλία του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην απόσυρση Καλογρίτσα από το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και τόνισε απευθυνόμενος στη ΝΔ: «Τα επιχειρήματά σας τελειώνουν κάποια στιγμή. Τώρα που τελείωσε αυτή η καραμέλα τι θα πείτε;» και πρόσθεσε πως σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες για την Attica Bank, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει πίσω από κανένα δάνειο. «Δεν πρέπει να μιλάτε για σχοινί εσείς» υπογράμμισε.
«Θέλω να βάλω μερικά πράγματα στη θέση τους, γιατί δυστυχώς το σκοτάδι της προπαγάνδας του παλιού συστήματος και των συστημικών μέσων απειλεί να καλύψει τα πάντα«, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως «στο σκοτάδι όλες οι αγελάδες φαίνονται μαύρες -φαίνονται αλλά δεν είναι. Δεν θα επιτρέψουμε να καλύψουν τη χώρα με σκοτάδι. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι όλοι. Ήρθαμε στην κυβέρνηση για να βάλουμε τέλος στις παθογένειες και όλα όσα μας έφεραν εδώ έχουν αυτουργούς. Εμείς θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια και για πρώτη φορά υπάρχουν οι προϋποθέσεις».
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι έχει προστρέξει να στηρίξει τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών και υπογράμμισε ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι διατεθειμένος να διεκδικήσει χαμηλότερα πλεονάσματα με αντάλλαγμα «μεταρρυθμίσεις» που θα φέρουν απολύσεις, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους.
«Εκεί είναι η διαφορά μας», τόνισε ο κ. Τσίπρας, εξηγώντας ότι «εμείς διεκδικούμε χαμηλότερα πλεονάσματα με την κοινωνία όρθια. Είστε για μια ακόμη φορά απέναντι στην προσπάθεια μας να ανακτήσουμε ευρωπαϊκά κεκτημένα, να επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις. Είστε απέναντί μας και στην προσπάθεια μας να σπάσουμε το αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής. Παίξατε τα ρέστα σας την περίοδο της πιστωτικής ασφυξίας, στο σενάριο της αριστερής παρένθεσης, για να σημειώσει ότι η ΝΔ έπαιξε το ίδιο σενάριο και πέρυσι στην πρώτη αξιολόγηση αλλά και πάλι ηττήθηκε και τώρα επιχειρεί πάλι το ίδιο».
«Έχετε βγει στα κεραμίδια για να υπερασπιστείτε το πιο σκοτεινό δίκτυο εξουσία» συνέχισε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι παρόλα αυτά «η ΝΔ τολμάει να κουνάει το δάχτυλο στην Αριστερά για το ηθικό πλεονέκτημα. Τολμούν να κουνούν το δάχτυλο τα κόμματα της Siemens, του Χριστοφοράκου, του Τσοχατζόπουλου, των υποκλοπών, του ΚΕΕΛΠΝΟ, της παράγκας του ποδοσφαίρου».

Για τα δάνεια
«Έχετε το θράσος εσείς να μιλάτε για σκάνδαλο του ΣΥΡΙΖΑ στις τράπεζες. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Αν θέλετε να βρείτε δάνεια χωρίς εγγυήσεις, ψάξτε πρώτα στα δικά σας βιβλία. Δεν έχει ο ΣΥΡΙΖΑ δάνεια χωρίς εγγυήσεις. Η ΝΔ χρωστά 200 εκατομμύρια ευρώ και άλλα τόσα το ΠΑΣΟΚ. Ότι και να κάνετε οι φίλοι και οι προστατευόμενοί σας θα περάσουν από το ταμείο και θα πληρώσουν», είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Επίσης, ανέφερε ότι «τα 255 εκατ. ευρώ από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες ήδη διοχετεύονται για τη στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη. Ήδη 15.000 περισσότερα παιδιά θα πάνε φέτος στους Παιδικούς Σταθμούς. Ήδη ξεκινά η στήριξη των νοσοκομείων με 4000 νοσηλευτές, ήδη ξεκινά πρόγραμμα στήριξης νέων διδακτόρων».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η ΝΔ είναι απέναντι στον αγώνα της κυβέρνησης να σπάσει το αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής. «Έχετε βγει στα κεραμίδια και θέλετε να στηρίξετε το πιο σκοτεινό δίκτυο εξουσίας, που είχαν δημιουργήσει οι καναλάρχες, οι τραπεζίτες και τα κόμματά σας. Τολμάτε να κουνάτε το δάχτυλο στην Αριστερά και μιλάτε για το εθνικό πλεονέκτημα, εσείς που μοιράζατε ασυλία στους εαυτούς σας για να παίρνετε εσείς και οι ημέτεροι θαλασσοδάνεια», σημείωσε .
» Προσπαθείτε να απονομιμοποιήσετε τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, αφού πρώτα σαμποτάρατε τον διορισμό νέων μελών στο ΕΣΡ, απειλήσατε υπουργούς, προσπαθήσατε να χειραγωγήσετε τη Δικαιοσύνη, απειλείτε τώρα και δημόσιους λειτουργούς, ενώ τάζεται ότι θα δώσετε πίσω τα λεφτά στους υπερθεματιστές, αυτά τα χρήματα που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Αναφερόμενος στις καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα του διαγωνισμού, υπενθύμισε τη δήλωσή του ότι όποιος δεν καταβάλλει τα χρήματα δεν θα πάρει άδεια, για να σημειώσει ότι αυτό έγινε στην περίπτωση του κ. Καλογρίτσα. «Έφυγε ο κ. Καλογρίτσας, δεν πήρε καμία άδεια. Ο νόμος ισχύει για όλους. Και τώρα τι έχετε να πείτε, που έφυγε και αυτή η καραμέλα; Ή μήπως ο κ. Μαρινάκης, ο κ. Σαββίδης ή ο κ. Κυριακού είναι ΣΥΡΙΖΑ; Τελειώνουν τα επιχειρήματά σας κάποια στιγμή, και πρέπει να δοθούν απαντήσεις».

«Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της»
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι «για πρώτη φορά υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να βγάλουμε την χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια» και τόνισε πως «έχουμε μπει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης έχουμε σταθερή μείωση της ανεργίας.
Ακόμη, υπογράμμισε ότι «η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και το ζήτημα του χρέους, είναι για πρώτη φορά αντικείμενο συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Για την Παιδεία
Σε ό,τι έχει να κάνει με τα θέματα της Παιδείας, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι «δεν είστε με την ποιότητα, αλλά με συγκεκριμένα συμφέροντα και στο χώρο της εκπαίδευσης», ενώ έκανε λόγο για ιδιαίτερες σχέσεις τους με ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων και τους επέκρινε ότι «είστε με τα ακριβά σχολεία των λίγων».
Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ ο πρωθυπουργός είπε ότι «όλα όσα εξαγγείλατε στη ΔΕΘ, και δεν το αποκρύπτετε, μάλλον προϋποθέτουν νέες περικοπές στην Παιδεία. Πείτε μας, ποια ευρωπαϊκή χώρα θα έδινε 1,8% του ΑΕΠ της για την Παιδεία και θα ήθελε να ονομάζεται ευρωπαϊκή;».
Ακόμη, σημείωσε ότι «αποκαταστήσαμε την κανονικότητα στα σχολεία μας, μετά από 7 χρόνια. Πρώτη φορά άνοιξαν χωρίς ελλείψεις σε βιβλία και καθηγητές» τόνισε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει πως πρώτη φορά εφαρμόστηκε ο νόμος για προσλήψεις 9100 εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής.

«Ευπρόσδεκτες οι θέσεις της Εκκλησίας στο διάλογο που συνεχίζεται»
Για το θέμα με το μάθημα των θρησκευτικών, επί του οποίο έχουν προκύψει πολλές αντιδράσεις, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «το μάθημα των Θρησκευτικών δεν μπορεί πια να έχει ομολογιακό χαρακτήρα αλλά ούτε οι ώρες του μειώνονται, ούτε μάθημα επιλογής γίνεται, ούτε χάνεται η αναφορά στο ορθόδοξο θρησκευτικό δόγμα». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «στις μέρες μας, που στα σχολεία μας φοιτούν παιδιά που δεν ανήκουν σε ένα μόνο δόγμα, οφείλει να κάνει τους μαθητές να κατανοήσουν τη θρησκευτικότητα ως πτυχή της κοινωνικής πραγματικότητας». Επίσης υπογράμμισε ότι στο διάλογο που συνεχίζεται είναι ευπρόσδεκτες οι θέσεις της Εκκλησίας και εξέφρασε τον σεβασμό προς την Εκκλησία, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι ρόλοι στον διάλογο πρέπει να είναι διακριτοί.
Όπως ανέφερε, φέτος στα σχολεία θα ξεκινήσουν δοκιμαστικά οι αλλαγές που προτείνει το Ινστιτούτο και οι οποίες έχουν προκύψει μετά από διάλογο, ενώ στο τέλος της χρονιάς θα υπάρξει αξιολόγηση ούτως ώστε μετά να προχωρήσει η σύνταξη νέων βιβλίων. Στο διάλογο αυτό λαμβάνει μέρος και η Εκκλησία, σημείωσε.
Για τους αιώνιους φοιτητές, είπε ότι «το ζήτημα δεν είναι να κόψεις τους αιώνιους φοιτητές, το ζήτημα είναι να καταφέρουμε να μη γεννά το πανεπιστήμιο αιώνιους φοιτητές», εντοπίζοντας μία από τις αιτίες στο εξεταστικό σύστημα που σπρώχνει φοιτητές να σπουδάζουν σε πανεπιστήμια που δεν αγαπούν.
«Τα κορυφαία πανεπιστήμια, παγκοσμίως, στην πλειοψηφία τους, είναι δημόσια. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν είναι ευρωπαϊκή παράδοση, ο ευρωπαϊσμός σας είναι κούφιος» είπε, απευθυνόμενος στην ΝΔ και σημείωσε ότι όσοι προβάλλουν τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια ως πανάκεια, «έχουν αναρωτηθεί γιατί οι απόφοιτοί μας του κατασυκοφαντημένου δημόσιου πανεπιστημίου είναι περιζήτητοι παντού;».
«Δεν θέλουμε την κοινωνία του 1/3, την κοινωνία της ελίτ και των πληβείων. Θέλουμε μια κοινωνία καθολικής ευημερίας και ισότητας» τόνισε ο κ. Τσίπρας και ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς για το έργο που παρέχουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ενώ απευθύνθηκε στα παιδιά με ένα απόφθεγμα του Χαλίλ Γκιμπράν, λέγοντας: «η ζωή προχωρά μπροστά, δεν μένει στο χθες».

Κόντρα Α. Τσίπρα – Κ. Μητσοτάκη στις δευτερολογίες
Κατά τη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός κατέθεσε αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή με θέμα τη διαπλοκή και τη διαφθορά και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι στην πρωτολογία του επέλεξε να αποδράσει και να μην μιλήσει με ονόματα για θέματα διφθοράς. Ίσως του είπαν οι επικοινωνιολόγοι του να μην μιλά ή δεν θέλει να βάλει το χέρι του στη φωτιά, είπε ο κ. Τσίπρας.
«Μου είπε αν θέλουμε να ζητήσουμε προ ημερησίας συζήτηση για τη διαπλοκή. Να προσέχετε τι ζητάτε κ. Μητσοτάκη, γιατί ενίοτε τα αιτήματα γίνονται αποδεκτά. Καταθέτω το αίτημα για να μιλήσουμε με ονόματα και διευθύνσεις» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τη δευτερολογία του, υπενθύμισε στον πρωθυπουργό ότι και τον περασμένο Μάρτιο είχε προκαλέσει ο ίδιος προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την διαπλοκή «και υποστήκατε πανωλεθρία», όπως του είπε, για να του επισημάνει: «Επανέρχεστε στον τόπο του εγκλήματος και χαίρομαι ότι σύρεστε στην πρότασή μας. Βεβαίως έκτοτε έχουν μεσολαβήσει πολλά, με αποκορύφωμα την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Με πολλή μεγάλη χαρά θα έρθουμε να τα συζητήσουμε όλα» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έδωσε μια πρόγευση των διαθέσεών του.
Επανερχόμενος στο θέμα της Παιδείας ο πρωθυπουργός είπε: «Το πρόβλημά σας κ. Μητσοτάκη δεν είναι ότι υπερασπίζεστε την άποψη να υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία και πανεπιστήμια, το πρόβλημά σας είναι ότι μεροληπτείτε υπέρ των ιδιωτικών σχολείων και πανεπιστημίων εναντίον της δημόσιας Παιδείας».
«Όταν λέτε, κ. Μητσοτάκη, ότι θα καταργήσετε ό,τι κάναμε εμείς στην εκπαίδευση, εννοείτε ότι θα καταργήσετε ότι τα παιδιά κάνουν αγγλικά και πληροφορική από την Α' Δημοτικού;». Επίσης κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «πει καθαρά στην ελληνική οικογένεια» ότι διαφωνεί με την κατάργηση του εξετασιοκεντρικού σχολείου.
Αναφερόμενος στο θέμα των θρησκευτικών ο πρωθυπουργός είπε πως το τελευταίο που θα ήθελε κανείς είναι η σύγκρουση με την Εκκλησία. Παράλληλα, κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να διευκρινίσει αν συμφωνεί με το να σταματήσουν τα θρησκευτικά να αποτελούν μάθημα ομολογίας πίστεως.
«Ήταν τιμή μου να συμμετέχω σε κάποιες από τις εξάρσεις του μαθητικού και φοιτητικού κινήματος. Είχα τη δυνατότητα να συμμετάσχω στους μαθητικούς αγώνες του '90 - '91 ενάντια σε έναν αυταρχικό νόμο του πατέρα σας, όπως ήταν και τιμή μου να συμμετέχω στο φοιτητικό κίνημα, σε μια εποχή παρακμής του. Όμως αυτοί οι αγώνες πήγαν την κοινωνία μπροστά.
» Το πρόβλημά μας κ. Μητσοτάκη, όταν με κατηγορείτε για τα δικά μου βιώματα, είναι μάλλον τα δικά σας βιώματα, γιατί μέχρι να ασχοληθείτε με την πολιτική δεν είχατε περάσει ούτε απ' έξω από δημόσιο σχολείο, γι' αυτό και δεν μπορείτε να το υπερασπιστείτε. Υπερασπίζεστε μόνο το ιδιωτικό» είπε ο πρωθυπουργός, για να λάβει απάντηση από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη δευτερολογία του, ότι ο κ. Τσίπρας είναι που δεν εμπιστεύεται την ελληνική δημόσια εκπαίδευση από τη στιγμή που στέλνει τα παιδιά του σε ιδιωτικό σχολείο.
★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]