ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Δήμαρχος Ιωαννίνων:Η παιδεία και η γνώση είναι δικαίωμα όλων των πολιτών και οι αξίες μας το μεγαλύτερο εφόδιο στη ζωή

Η παιδεία και η γνώση είναι δικαίωμα όλων των πολιτών και οι αξίες μας το μεγαλύτερο εφόδιο στη ζωή, ήταν το μήνυμα του Δημάρχου Ιωαννίνων στους μαθητές

Ευχές για μια καλή και παραγωγική σχολική χρονιά, απηύθυνε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, στους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς κατά τη σημερινή τελετή του αγιασμού στα σχολεία. Στο μήνυμα του στους μαθητές  τόνισε πως «όλοι έχουν ίσα δικαιώματα στην παιδεία και τη γνώση», ενώ τους ζήτησε να δώσουν οι ίδιοι παραδείγματα σεβασμού του δημόσιου χώρου, συμβάλλοντας στην καλή εικόνα των σχολείων τους.
Για λόγους συμβολισμού ο Δήμαρχος επέλεξε να παραστεί σε τρία σχολεία και να δώσει τα δικά του μηνύματα: Στο σχολικό συγκρότημα του Κάστρου όπου συνυπάρχουν τα δύο Ειδικά Σχολεία και το 9ο Δημοτικό σχολείο, στο συγκρότημα της Ακαδημίας που είναι το πολυπληθέστερο σχολικό συγκρότημα του Δήμου και στο Γυμνάσιο Περάματος καθώς κάθε χρόνο ο Δήμαρχος επισκέπτεται κι ένα από τα σχολεία των Δημοτικών Ενοτήτων.

«Δικαίωμα όλων, το δικαίωμα στην εκπαίδευση»
«Το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι δικαίωμα όλων», είπε ο κ. Μπέγκας απευθυνόμενος στους μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, κατά την τελετή Αγιασμού στο σχολείο του Κάστρου, όπου το 9ο Δημοτικό Σχολείο συστεγάζεται με δύο σχολεία Ειδικής Εκπαίδευσης. Διόλου τυχαία δεν ήταν η παρουσία του Δημάρχου Ιωαννίνων στο συγκεκριμένο σχολείο,  μετά μάλιστα την ένταση που υπήρξε όταν ξεκίνησαν οι εργασίες βελτίωσης των σχολικών χώρων.
Όπως είπε ο Δήμαρχος, «η παρουσία μου σήμερα στο χώρο του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού συγκροτήματος , δηλώνει εμφατικά τον απόλυτο σεβασμό της Δημοτικής Αρχής στην προσπάθεια που γίνεται από την εκπαιδευτική κοινότητα, για να συμβεί αυτό που συμβαίνει σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Η συνύπαρξη δύο Ειδικών Σχολείων με το 9ο Δημοτικό Σχολείο. Όλοι οι πολίτες πρέπει να συνυπάρχουμε στους ίδιους χώρους, να κοινωνικοποιούμαστε στους ίδιους χώρους.
Αυτό είναι δείγμα πολιτισμού, δείγμα προόδου και οφείλουμε όλοι να το στηρίξουμε.
Η παιδεία και η γνώση είναι δικαίωμα όλων των πολιτών, όλων των νέων ανθρώπων και είναι το μεγαλύτερο εφόδιο μαζί με την αλληλεγγύη και την αλληλοκατανόηση που θα πρέπει να έχει η σημερινή μας κοινωνία για να ξεπεράσουμε την κρίση που βρίσκεται η χώρα.
Έκρινα ότι έπρεπε προσωπικά να δηλώσω αυτές τις θέσεις της Δημοτικής Αρχής σχετικά με τη συστέγαση των σχολείων στο συγκεκριμένο κτίριο.
Η Δημοτική Αρχή στο πλαίσιο των δυσκολιών των καιρών, με προσήλωση αντιμετωπίζει τα θέματα της παιδείας συνολικά. Θα είμαστε δίπλα στην εκπαιδευτική κοινότητα και στα παιδιά στο βαθμό που μας αναλογεί και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, για να προσφέρουμε ότι καλύτερο μπορούμε».
Ο Πρόεδρος της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Α/βαθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ιωαννιτών, Βασίλης Τσαμπαλάς, που επίσης παρέστη στον Αγιασμό στο ίδιο σχολείο τόνισε πως «όλοι οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί. Όλοι μας όμως είμαστε ίσοι. Εμείς προσπαθούμε κι εργαζόμαστε στο συγκεκριμένο χώρο για να προσφέρουμε τις καλύτερες συνθήκες για όλα τα παιδιά και τείνουμε το χέρι για συνεργασία σε όλους. Θα είμαστε εδώ για ότι ζητηθεί κι αυτό αποτελεί και μια έκκληση για ομαλότητα στην καινούργια σχολική χρονιά».
Σε δηλώσεις του λίγο αργότερα ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Παντελής Κολόκας τόνισε με νόημα πως «όταν οι ίδιοι οι μαθητές συνυπάρχουν αρμονικά μέσα στο σχολείο, είναι απαράδεκτο να μην μπορούμε να συνυπάρξουμε όλοι οι μεγαλύτεροι…».

Προσπάθεια για καλύτερα σχολικά κτίρια
Δώστε τη μάχη για το μέλλον σας, με εφόδια τη παιδεία, τη γνώση και τις αξίες ζωής, όπως είναι η αλληλεγγύη και η αλληλοκατανόηση, προέτρεψε τους μαθητές στο σχολικό συγκρότημα της Ακαδημίας και στο Γυμνάσιο Περάματος, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων.
Αναφέρθηκε στην μεγάλη προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής -και μάλιστα υπό αντίξοες συνθήκες-  για να διατηρούνται τα σχολικά κτίρια του Δήμου μας σε ένα καλό επίπεδο, αλλά –όπως είπε - δεν φτάνει μόνο αυτό. «Όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε τη μάχη για να συντηρήσουμε μία ποιότητα στα σχολικά κτίρια, την ποιότητα του δημόσιου χώρου που εν τέλει είναι η ποιότητα της ζωής μας», σημείωσε ο κ. Μπέγκας.

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα ο Δήμαρχος έκανε μια δημόσια έκκληση σε όλους λέγοντας: «ας ξεκινήσουμε φέτος, η εκπαίδευση, ο Δήμος, η Περιφέρεια, μια «καμπάνια», για τα σχολεία μας και γενικά τους δημόσιους χώρους με στόχο μια πόλη όμορφη και ζωγραφισμένη κι όχι μουτζουρωμένη. Ας το επιδιώξουμε αυτό όλοι μαζί. Ένα από τα μεγαλύτερα «αγαθά» είναι η ελεύθερη διάδοση των ιδεών και υπάρχουν πολύ τρόποι για να το πετύχουμε χωρίς να προκαλούμε την ασχήμια στα σχολικά κτίρια και τους δημόσιους χώρους».
Τέλος καλή σχολική χρονιά ευχήθηκε στους μαθητές Η Πρόεδρος της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Β/βαθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ιωαννιτών, Παρασκευή Τσίλη, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής δεν σταματάει η προσπάθεια για καλύτερα σχολικά κτίρια.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]