Νέος κόφτης και αναδρομικώς έρχεται με τις συντάξεις Οκτωβρίου

Νέος «κόφτης» και μάλιστα αναδρομικώς από 1ης/7/2016 έρχεται στο τέλος του μήνα με τις συντάξεις Οκτωβρίου για περίπου 400.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν μια κύρια σύνταξη λόγω γήρατος και μια δεύτερη κύρια λόγω χηρείας ή λόγω ιδιότητας (π.χ. σύνταξη γιατρού από ΕΣΥ και από ΤΣΑΥ) καθώς η παρακράτηση της εισφοράς 6% για την ασθένεια θα υπολογίζεται στο άθροισμα των δύο κύριων συντάξεων και επί του καταβαλλόμενου ποσού (πριν από το φόρο) ενώ μέχρι τώρα υπολογιζόταν στη μικρότερη από τις δύο συντάξεις.

Η εισφορά 6% θα επιβάλλεται, δηλαδή, επί υψηλότερου ποσού για όσους έχουν δύο ή περισσότερες κύριες συντάξεις. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν κατά έμμεσο τρόπο οι συνολικές αποδοχές για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους που παίρνουν δύο κύριες συντάξεις, καθώς οι κρατήσεις για την ασθένεια προβλέπεται να αυξηθούν από 18 ως και 85 ευρώ, όπως φαίνεται στον πίνακα που δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος».

Ετσι ένας συνταξιούχος που παίρνει 800 ευρώ σύνταξη γήρατος και 350 ευρώ σύνταξη χηρείας είχε μέχρι σήμερα εισφορά 6% στα 350 ευρώ, ενώ με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νόμο 4387/16 (ασφαλιστικό Κατρούγκαλου) από 1ης/7/2016 θα πληρώνει την εισφορά 6% στα 1.150 ευρώ, δηλαδή στο άθροισμα των δύο συντάξεων. Πριν πλήρωνε 21 ευρώ και από Οκτώβριο 69 ευρώ, ήτοι αύξηση κρατήσεων ή έμμεση μείωση συνολικής σύνταξης κατά 48 ευρώ.

Η αναδρομική ισχύς της διάταξης σημαίνει ότι θα έχει και έξτρα μείωση κατά 144 ευρώ για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, που εξετάζεται να παρακρατηθούν σε τρεις δόσεις, δηλαδή Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο.
πηγη madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]