Όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία Δημόσια δωρεάν ποιοτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, ντόπια και ξένα


ΑΡιστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο (ΑΡ.Π.Η)
Ξεκίνησαν τα σχολεία σε όλη τη χώρα. Δεν ξεκίνησαν όμως για όλα τα παιδιά. Περίπου 18.000 προσφυγόπουλα που βρίσκονται εγκλωβισμένα στη χώρα μας και έφυγαν κατατρεγμένα από τις χώρες τους, από τις βόμβες, τον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο των ΗΠΑ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, δεν πήγαν στο σχολείο.
Είναι αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας να διασφαλίσει το πανανθρώπινο δικαίωμα των προσφυγόπουλων στην παιδεία και την εκπαίδευση για τη νέα σχολική χρονιά, για όσο διάστημα αυτά θα βρίσκονται στη χώρα μας. Είναι αυτονόητο το δικαίωμα των προσφυγόπουλων να εγγραφούν στο σχολείο της ηλικίας που τους αναλογεί, στις δημόσιες σχολικές δομές, με εκπαιδευτική μεταχείριση που χρειάζονται παιδιά που δεν γνωρίζουν τη γλώσσα μας.
Η μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρότι είχε πολλούς μήνες για να προετοιμάσει τις συνθήκες για την ομαλή ενσωμάτωση των προσφυγόπουλων στη δημόσια εκπαίδευση, δεν έκανε απολύτως τίποτα. Με τη συνειδητή αυτή αδράνεια καταπατεί απροκάλυπτα τα δικαιώματα των προσφυγόπουλων και προσπαθεί ξεδιάντροπα να αποτρέψει την ομαλή εγγραφή τους στα δημόσια σχολεία. Είναι η συνέχεια της συστηματικής και συνειδητής ρατσιστικής πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ – από τη στιγμή που η ΕΕ έκλεισε τα σύνορά της τον περασμένο Μάρτιο – να εγκαταστήσει τους πρόσφυγες πολέμου σε καταυλισμούς μακριά από τα αστικά κέντρα. Εάν αυτό δεν αλλάξει αμέσως, εάν οι πρόσφυγες δεν εγκατασταθούν εντός του αστικού ιστού, εάν δεν προσπαθήσουμε να τους ενσωματώσουμε στην ελληνική κοινωνία, πάντα με σεβασμό στη διαφορετικότητά τους, τότε μοιραία, με ευθύνη της κυβέρνησης, οι άνθρωποι αυτοί θα απομονωθούν και θα γκετοποιηθούν.
Με την πολιτική κοινωνικού αποκλεισμού που ακολουθεί απέναντι στους πρόσφυγες, η κυβέρνηση ουσιαστικά νομιμοποιεί τις ρατσιστικές κινήσεις τύπου ΔΣ «συλλόγου γονέων» 2ου δημοτικού Φιλιππιάδας, για αποκλεισμό αλλοδαπών παιδιών από τα σχολεία «τους» και υποκινεί την εξάπλωση ρατσιστικών διακρίσεων, μίσους και φασιστικών ιδεών.
Κάθε φορά που υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση χωρίς διακρίσεις, υπερασπίζουμε το δικό μας δικαίωμα να ζούμε σε μια πολιτισμένη, δημοκρατική και ανθρώπινη κοινωνία. Πολλοί γονείς στη Φιλιππιάδα τοποθετήθηκαν με αυτό το κριτήριο στις συνελεύσεις των συλλόγων γονέων των δημοτικών σχολείων της Φιλιππιάδας.
 Κάθε παιδί που δεν ξεκίνησε τη σχολική χρονιά ως αποτέλεσμα της κοινωνικά ευάλωτης θέσης του, είτε είναι ελληνόπουλο είτε είναι προσφυγόπουλο, είναι μέτρο της σύγχρονης καπιταλιστικής βαρβαρότητας, που προτιμά να ξοδεύει λεφτά για βόμβες και για την αποπληρωμή ενός τοκογλυφικού χρέους, αντί για τη δημόσια παιδεία ΟΛΩΝ των παιδιών, ντόπιων και ξένων.
Την ίδια στιγμή, η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Μ. Ανατολή συνεχίζεται και η Ελλάδα εξακολουθεί να  λειτουργεί σαν φυλακή ψυχών χιλιάδων προσφύγων χάρη στη ρατσιστική συμφωνία της κυβέρνησης Τσίπρα με Ε.Ε. και Τουρκία. Οι απελάσεις – επαναπροωθήσεις στην Τουρκία συνεχίζονται, ενώ οι συνθήκες στα στρατόπεδα «φιλοξενίας» και τα hotspots είναι απαράδεκτες. Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει στραφεί ενάντια στο κίνημα συμπαράστασης που το προηγούμενο διάστημα στάθηκε έμπρακτα στο πλευρό των προσφύγων. Επιπρόσθετα, κάποιοι Δήμαρχοι, Μητροπολίτες, αστοί πολιτικοί και παράγοντες (σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χίο και αλλού) πλιατσικολογούν   πάνω στην δυστυχία των προσφύγων, δίνοντας άλλοθι στην προσπάθεια επανεμφάνισης των φασιστικών συμμοριών.
Το αντιφασιστικό – αντιρατσιστικό κίνημα σε όλη τη χώρα, συνεχίζει τον αγώνα του:
Συγκρούεται με τις ρατσιστικές πολιτικές και ενισχύει το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες . Όχι στον εκφοβισμό και την τρομοκρατία!
Αντιστέκεται στις κατασταλτικές πολιτικές κυβέρνησης, ΕΛΑΣ και δημάρχων κατά των καταλήψεων στέγης.
Αγωνίζεται να μην υπάρχουν γκέτο και στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Αγωνίζεται για ανοικτές πόλεις, και ανοιχτά σύνορα, για την ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων.
Διεκδικεί το δικαίωμα των προσφύγων και όλου του λαού στη δουλειά, στην αξιοπρεπή στέγη,  στην παιδεία και την υγεία.
Αγωνίζεται ώστε να εγγραφούν άμεσα στη δημόσια εκπαίδευση τα προσφυγόπουλα, στα κανονικά σχολικά ωράρια και στο κανονικό πρόγραμμα.
Όχι στα σχολεία – γκέτο.
Όχι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων.
Έξω η FRONTEX και το ΝΑΤΟ απ’ το Αιγαίο.
Προστασία των προσφύγων και των μεταναστών. Όχι στην ποινικοποίηση της μετανάστευσης. Νομιμοποίηση, απόδοση ασύλου και πλήρη δικαιώματα για τους οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες.
Όχι στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μ. Ανατολή, τη Λιβύη και σ’ όλη τη Μεσόγειο. Να σταματήσει κάθε πολεμική επέμβαση. Έξω η Ελλάδα από ΝΑΤΟ και ΕΕ. Να κλείσουν άμεσα οι βάσεις ξένων δυνάμεων στην Ελλάδα. Να πάψει κάθε συμμετοχή της Ελλάδας σε στρατιωτική επιχείρηση εκτός των συνόρων.
Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση του καπιταλισμού με φτώχια, ανεργία και πολέμους. Πλήρη δημοκρατικά, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα στους εργαζόμενους, στη νεολαία και τους πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στη χώρα μας. Ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου που βαδίζει χέρι-χέρι με τους ιμπεριαλιστικούς τους πολέμους.

Η περιφερειακή κίνηση
ΑΡιστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο (ΑΡ.Π.Η)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]