Οι επενδυτές ζητούν ένταξη των κλιματικών κινδύνων στην Ένωση Κεφαλαιαγορών της ΕΕ

Έντονη πίεση ασκείται από επενδυτές στους Ευρωπαίους νομοθέτες, προκειμένου να διαμορφώσουν ένα επενδυτικό περιβάλλον, βασισμένο στην κλιματική αλλαγή.

Συγκεκριμένα, ο Όμιλος Θεσμικών Επενδυτών για την κλιματική αλλαγή, ο οποίος αποτελεί μία πανίσχυρη συμμαχία μεταξύ πράσινων επενδυτών, έχει προσκαλέσει τους Ευρωπαίους νομοθέτες να ξεκινήσουν τη μετάβαση στην οικονομία βασισμένη στη χαμηλή εκπομπή ρύπων, ανασχηματίζοντας τις χρηματο-οικονομικές αγορές στην Ευρώπη.

«Ο Όμιλος έχει επανειλημμένα προσκαλέσει την Ευρώπη να ηγηθεί στην κλιματική αλλαγή, κάτι για το οποίο η Ευρώπη δικαίως υπερηφανεύεται. Ωστόσο αυτή η ηγεσία πρέπει να συνοδεύεται και από τις κατάλληλες ρυθμίσεις στο χρηματο-οικονομικό πεδίο, προκειμένου να υποστηριχθεί πλήρως η δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή», υπογράμμισε ο όμιλος σε έγγραφο που δημοσιεύθηκε στην Επιτροπή στις 20 Σεπτεμβρίου. Το έγγραφο, εκτός των άλλων, επεσημένε ότι η νομοθεσία πρέπει να εδραιώσει κάποιες αλλαγές που να ευνοούν πραγματική οικονομία.

Ο όμιλος επίσης σημείωσε ότι «η οικονομία βασισμένη στην κλιματική αλλαγή διατρέχει ρίσκα, καθώς φυσικές καταστροφές όπως οι πλημμύρες, οι καταιγίδες, η άνοδος της θαλάσσιας στάθμης, μπορούν να προκαλέσουν άμεσο οικονομικό αντίκτυπο στο κόστος των εγκαταστάσεων, καθώς και των ασφαλιστικών εξόδων». Επιπλέον, ανέφερε ότι προκειμένου το κεφάλαιο να ενθαρρυνθεί σε μεγαλύτερο βαθμό, το ρίσκο των επενδύσεων στην κλιματική αλλαγή πρέπει να αποτυπώνεται καλύτερα στο κόστος. Γι αυτό το λόγο, ο όμιλος προσκαλεί και τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ να εκπονήσουν ενιαίο σχέδιο δράσης.

Οι επενδυτές έχουν προειδοποιήσει ότι η κλιματική αλλαγή διατρέχει ένα συστημικό κίνδυνο στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα. «Θα υπάρξει μετάβαση, αλλά εάν είναι μη διαχειρίσιμη, θα κοστίσει πάρα πολύ ακριβά», όπως σημείωσε ο Frido Kraanen, διευθυντής της Ολλανδικής ασφαλιστικής εταιρείας PGGM, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Μπρατισλάβα.

Γνωστοποίηση κινδύνου

Όπως δήλωσε η Stephanie Pfeifer, επικεφαλής του Ομίλου, η μετάβαση στην οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία για τους επενδυτές στην ανανεώσιμη ενέργεια, στην αποδοτικότητα, στις υποδομές και σε άλλους τομείς.

Ο όμιλος, ανάμεσα στις πιο σημαντικές συστάσεις, πρότεινε και ένα ενιαίο σύστημα γνωστοποίησης κινδύνου και ρίσκου από τις επιχειρήσεις, προκειμένου οι επενδύσεις να γίνονται, κατόπιν αξιολόγησης.

Ο όμιλος θεωρεί επίσης ότι πρέπει να γίνονται βασικά Stress-tests για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι επενδύσεις βασισμένες στην κλιματική αλλαγή. Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να υποστηρίξει τις τεχνολογίες απεξάρτησης από τον άνθρακα στις μεταφορές και στις κτιριακές υποδομές.

Ομάδα ειδικών της ΕΕ για την πράσινη οικονομία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει επιφυλακτική για τις πρωτοβουλίες σχετικά με την πράσινη οικονομία, καθώς θεωρεί ότι χρειάζεται  περισσότερος χρόνος να αξιολογηθεί η γνωστοποίηση κινδύνου. Γι αυτό το λόγο, η Επιροπή θα εισάγει 14 νέες προτεραιότητες για την Ένωση Κεφαλαιαγορών. Επιπλέον, θα συσταθεί μία νέα ομάδα ειδικών τους επόμενους μήνες προκειμένου να αναπτυχθεί μία ενιαία Ευρωπαϊκή στρατηγική για την πράσινη οικονομία.

Επιπλέον, η Επιτροπή θα διαθέσει μεθοδολογικούς χάρτες στις επιχειρήσεις για να έχουν τη δυνατότητα να γράφουν αναφορές σχετικά με περιβάλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα που αφορούν επενδυτές και καταναλωτές.

Επενδύσεις στις υποδομές

Ο όμιλος αναγνώρισε κάποιες από της προσπάθειες της ΕΕ, καθώς και τις επενδύσεις που έχουν γίνει στις υποδομές. Ωστόσο, κάλεσε την Επιτροπή να υποστηρίξει τις επενδύσεις στον ηλεκτρισμό, καθώς και να ενθαρρύνει τις χώρες οι οποίες δεν έχουν αναπτύξει το ανάλογο θεσμικό πλαίσιο.
 Euractiv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]