ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ:Ανακοίνωση Για Τη Νέα Σχολική Χρονιά

Αγαπητέ γονέα
Άλλη μια σχολική χρονιά ξεκινά… Γεμάτη ελπίδες, δίψα για γνώση και προκοπή.
Μαζί με αυτά όμως έρχεται και  η αγωνία για την πορεία του παιδιού σου, η αγωνία για τη σχολική λίστα που μεγαλώνει ενώ η τσέπη ολοένα και μικραίνει, γιατί ο οικογενειακός προϋπολογισμός είναι ήδη τσακισμένος από την ατελείωτη φορολογία, τα κάθε είδους χαράτσια, την ανεργία.
Διαφήμιση γνωστού πολυκαταστήματος θέτει τα διλλήματα: "Σε μία οικογένεια, η ανάγκη του ενός, μπορεί να γίνει έλλειψη του άλλου". Γόμες και μολύβια ή σούπερ-μάρκετ; Τσάντες και τετράδια ή ρούχα και λογαριασμοί; Αυτό που τεχνητά αποκρύπτεται είναι ότι, με τις πολιτικές αποφάσεις όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, η μόρφωση των παιδιών έχει μετατραπεί σε ένα πανάκριβο εμπόρευμα, αντικείμενο άγριας εκμετάλλευσης και πλουτισμού των ιδιοκτητών των πολυεθνικών καταστημάτων.
Με την κρατική επιδότηση για τα σχολεία σε τραγικά χαμηλά επίπεδα, με 26 χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικούς, με μηδενικούς διορισμούς εκπαιδευτικών για 7η συνεχή χρονιά, με κατάργηση τμημάτων ένταξης, με βιβλία-σχολικά προγράμματα που κάθε άλλο επιδιώκουν παρά τη διδασκαλία της ιστορικής κι επιστημονικής αλήθειας. Το αντίθετο. Δε διστάζουν να την διαστρεβλώσουν για να τη φέρουνε στα μέτρα τους. Με το «νέο Δημοτικό»,  που οι ώρες μαθημάτων, αφού πρώτα πέρασαν από το στάδιο των …καλοκαιρινών εκπτώσεων, καλύπτονται όπως-όπως με τα περισσεύματα ωρών των εκπαιδευτικών. Με το μεγάλωμα των διαλλειμάτων στο Γυμνάσιο για να κρύψουν τις ελλείψεις εκπαιδευτικών. Με τον νέο τρόπο πρόσβασης σε ΑΕΙ-ΤΕΙ που αποσκοπεί στο να γίνει το Λύκειο ένα σκληρότερο  εξεταστικό κέντρο που θα εκδιώκει τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων πριν τα 18 τους χρόνια. Με νέα αντιλαϊκά μέτρα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που έρχονται να προστεθούν στα προηγούμενα των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες της Ε.Ε και του ΟΟΣΑ.

Αγαπητέ Γονέα
Σίγουρα θα αναρωτιέσαι "και τι μπορεί να γίνει". Ίσως και να πιστεύεις ότι "αφού το Κράτος χρεοκόπησε, ας μη ζητάμε και πολλά". "Ας είμαστε ρεαλιστές"!
Εμείς, ωστόσο,  έχουμε άλλη γνώμη.
Και θέλουμε κι εμείς να βάλουμε ορισμένα ερωτήματα:
• Είναι ρεαλιστικό σήμερα, εν έτη 2016, η μόρφωση των παιδιών σου να εξαρτάται από την τσέπη σου; Η παιδεία, αντί για ΔΙΚΑΙΩΜΑ σε όλους, να είναι ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ για λίγους;
• Είναι ρεαλιστικό να σταματάει ένα παιδί το σχολείο, για να δουλέψει και να "τσοντάρει" στο σπίτι;
• Είναι ρεαλιστικό να διδάσκεται το παιδί σου, ένα μάτσο άχρηστες, ασύνδετες μεταξύ τους δεξιότητες, για να δουλεύει αύριο για ένα κομμάτι ψωμί, αντί για ολόπλευρη γνώση και διαπαιδαγώγηση;
• Είναι ρεαλιστικό το Λύκειο να έχει μετατραπεί σε ένα εξεταστικό μαραθώνιο, με ατελείωτα φροντιστήρια και "ιδιαίτερα" και το ΕΠΑΛ σε ένα σχολείο για τα παιδιά ενός κατώτερου θεού;
• Είναι τελικά ρεαλιστικό να πηγαίνει όλος αυτός ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι της χώρας μας σε μια χούφτα τραπεζίτες, βιομήχανους, εφοπλιστές, που σκοτώνονται να πάρουν ένα κανάλι για να μας πιπιλίζουν τα μυαλά και την ίδια ώρα από τα σχολεία να λείπουν δάσκαλοι ή από τα νοσοκομεία γιατροί;
Εμείς λέμε ότι όλα τα παραπάνω, δεν είναι ρεαλισμός, αλλά η βαρβαρότητα ενός συστήματος που αναγνωρίζει έναν θεό: το κέρδος. Ο δικός μας ρεαλισμός πρέπει να είναι οι ανάγκες μας, μια ζωή με δικαιώματα. Κι όχι μια χαμοζωή, όπου τελικά, "θα πιούμε και τη μπυρίτσα μας", αν πάμε στο πολυκατάστημα!!.
Πρέπει όμως να αγωνιστούμε, να παλέψουμε, μαζί με τα παιδιά μας και τους εκπαιδευτικούς. Κανείς δεν μας  χάρισε  ποτέ τίποτα. Στο δρόμο του Αγώνα, μπορούμε να κατακτήσουμε το δικό μας ρεαλισμό, την ικανοποίηση των αναγκών μας.





Παλεύουμε για:
 ΕΝΙΑΙΟ Δωδεκάχρονο Υποχρεωτικό σχολείο με σκοπό την ολόπλευρη γνώση  και καλλιέργεια της προσωπικότητας κάθε νέου πριν  την επαγγελματική επιλογή. Κανένα παιδί πριν από τα 18 του, χρόνια έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία. Κατάργηση της μαθητείας και της παιδικής εργασίας.
 Δωρεάν   δίχρονη   υποχρεωτική   προσχολική   αγωγή   μέσα  από   κρατικό αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα παιδικών κέντρων.
 Άμεση ανέγερση νέων σύγχρονων σχολείων και παιδικών σταθμών από δημόσιο φορέα που θα έχει τη συνολική ευθύνη. Στην περιοχή μας η στέγαση των Νηπιαγωγείων καθώς και πολλών περιφερειακών Δημοτικών Σχολείων που παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση μαθητικού πληθυσμού  αποτελούν σοβαρά προβλήματα που περιμένουν λύση. ΑΜΕΣΗ, ΕΚΤΑΚΤΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ σε υποδομές και έργα, έκδοση των απαραίτητων πιστοποιητικών καταλληλότητας.
 Άμεση απόσυρση των κυβερνητικών τροπολογιών  και των Υπουργικών Αποφάσεων για το Ολοήμερο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο, την Ειδική Αγωγή, το ωρολόγιο πρόγραμμα του Γυμνασίου, την κατάργηση των υπευθύνων στα εργαστήρια στη Β/θμια.
 Μαζικοί – Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων για την κάλυψη όλων των αναγκών.
 Πρόσληψη των αναπληρωτών που απαιτούνται σε μία φάση. Καμιά απόλυση αναπληρωτή. Κανένας εκπαιδευτικός καμίας ειδικότητας δεν περισσεύει. Όχι στις χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες των παιδιών.
 Να ανοίξουν άμεσα όλες οι δομές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και να στελεχωθούν με όλο το μόνιμο και αναγκαίο προσωπικό. Κανένα παιδί έξω από τη δομή που έχει ανάγκη.
 Να υπάρχει δάσκαλος υπεύθυνος για τη λειτουργία του ολοήμερου.
 Να μειωθεί ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα (15 νηπιαγωγείο, Α, Β, Δημοτικού. Καμία τάξη πάνω από 20 μαθητές)
 Να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος για παραπέρα μείωση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα που υπάρχουν διαγνώσεις για μαθητές που χρειάζονται ειδική παιδαγωγική στήριξη.
 Ένταξη των παιδιών των προσφύγων – όπου αυτό είναι δυνατό – στην εκπαίδευση ή δημιουργία νέων εκπαιδευτικών δομών που να καλύπτει τις ανάγκες τους ,όσο χρόνο παραμένουν εγκλωβισμένα στη χώρα μας.
 Ούτε ένα 1€ από την τσέπη των λαϊκών οικογενειών για υλικά, αναλώσιμα. Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων.
 Δωρεάν, σύγχρονη και ασφαλή σχολική μεταφορά από ενιαίο Δημόσιο φορέα.
 Ένα γεύμα δωρεάν για όλους τους μαθητές με ευθύνη της Κυβέρνησης.
 Δωρεάν περίθαλψη, εξέταση και εμβολιασμοί για όλα τα παιδιά από κρατικό φορέα.
 Δωρεάν αθλοπαιδιές, κατασκηνώσεις και πολιτιστικές δράσεις για όλα τα παιδιά.
 Καμία επιχειρηματική δράση μέσα στα σχολεία. Καμία παραχώρηση σχολικού χώρου για τέτοιο σκοπό.
 Πρόσληψη όλων των καθαριστριών με μόνιμη και σταθερή εργασία για καθαρά σχολεία.

Καλούμε κάθε Σύλλογο Γονέων να βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα για να μην μείνει αναπάντητο κανένα πρόβλημα στα σχολεία! Όσο γίνεται πιο γρήγορα να προχωρήσει στην καταγραφή των ζητημάτων, με τις ιδιαιτερότητες που αυτά παρουσιάζονται ανά περιοχή, να σχεδιάσει την δράση του  για το επόμενο διάστημα, να πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την άμεση ενημέρωση γονιών, μαθητών, εκπαιδευτικών. Να πάρει άμεσα μέτρα οργάνωσης της πάλης, με άμεση συνεδρίαση του ΔΣ, με γενικές συνελεύσεις, με ενημέρωση μαζικών φορέων, σωματείων, συλλόγων διοργανώνοντας συγκεντρώσεις παραστάσεις, διαμαρτυρίες.

Μην ανέχεσαι άλλο τη σημερινή βαρβαρότητα. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, για σύγχρονη εκπαίδευση, ολόπλευρη, αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν, με καθηγητές, βιβλία, ανθρώπινα σχολεία.
Οργάνωσε τον Αγώνα σε κάθε Σχολείο σε κάθε γειτονιά.
Οργανώσου στο Σύλλογο Γονέων!!!
 ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΜΑΣ «Η Μόρφωση δεν είναι ζήτημα γνώσης. Είναι ζήτημα ζωής!» Δ. ΓΛΗΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]