Πρέβεζα:Σήμερα η Επέτειος της Ναυμαχίας του Ακτίου. Γιορτή γιά πρώτη Φορά!!!

Πέρασαν 2047 χρόνια από τη Ναυμαχία του Ακτίου
Χρονογράφημα του Δρ. Χαράλαμπου Γκούβα

Σήμερα, είναι 2 Σεπτεμβρίου 2016 και «γιορτάζουμε» την επέτειο της ιστορικής Ναυμαχίας του Ακτίου που έγινε στίς 2 Σεπτεμβρίου 31 πΧ, δηλαδή κλείνουν 2047 χρόνια. Δεν γιορτάζουμε μιά συνηθισμένη ναυμαχία, όπως πολλές άλλες που έγιναν στην ιστορία. Γιορτάζουμε τη χαμένη ευκαιρία όπου ο Ρωμαϊκός μιλιταρισμός και ο ιμπεριαλισμός, επεκράτησαν του Ελληνιστικού πολιτισμού και της συναδέλφωσης διαφορετικών λαών. Γιορτάζουμε τη χαμένη ευκαιρία της ειρηνικής συνένωσης του αρχαίου ελληνιστικού μεγαλείου με την ρωμαϊκή οργανωτικότητα και στρατιωτική ισχύ. Γιορτάζουμε τη χαμένη ευκαιρία, όπου η δημαγωγία του Γάϊου Οκταβιανού επεκράτησε της ειλικρίνειας του Μάρκου Αντωνίου. (Και μη νομίζετε ότι σήμερα δεν υφίστανται «Οκταβιανοί» και «Αντώνιοι» στην Πολιτική). Γιορτάζουμε το τέλος του αρχαίου κόσμου. Να είστε σίγουροι, ότι αν στη ναυμαχία αυτή είχε επικρατήσει η πλευρά Αντωνίου και Κλεοπάτρας, και όχι του Οκταβιανού, η μετέπειτα ιστορία θα ήταν πολύ διαφορετική.

Η γλώσσα του πλανήτη σήμερα θα ήταν η Ελληνική. Η Αμερική θα είχε ανακαλυφθεί 1400 χρόνια νωρίτερα. Η βιομηχανική επανάσταση θα άρχισε περί το έτος 100-200 μ.Χ. και όχι το 1750 μ.Χ. (Ελληνιστικές εφευρέσεις, Κτησίβιος ο Αλεξανδρεύς, κλπ). Η παγκοσμιοποίηση, όχι μόνον οικονομικά αλλά και πολιτιστικά θα άρχιζε άμεσα. Πολλοί πόλεμοι θα είχαν αποφευχθεί. Η επιδρομή των «βαρβάρων» Γότθων του Αλάριχου που Γερμανοποίησε τη βόρεια Ιταλία, θα είχε αποφευχθεί. Πολλές μετέπειτα φονταμενταλιστικές λαίλαπες (Ισλάμ κλπ) θα είχαν αποτραπεί, καθόσον το Ελληνο-Ρωμαϊκό δωδεκάθεο και η αντίστοιχη Μυθολογία, με όλη την μυθοπλασία του, την  αλληγορία του και όλη τη φιλοσοφία του, εμπεριείχε όλα τα απαραίτητα στοιχεία κάλυψης της ψυχικής ανάγκης των απλών ανθρώπων της εποχής. Δυστυχώς, τα πράγματα ήρθαν διαφορετικά. Νίκησε ένα νεαρό δημαγωγικό «τσογλάνι», ο Οκταβιανός. Η Ιστορία επιβεβαίωσε τα γεγονότα. Δεν άργησε η κατάρρευση και η διαίρεση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, παρ ότι αρχικά μεγαλούργησε, δεν άργησε να καταρρεύσει κι αυτή από την πίεση του ημιαγρίου Ισλάμ. Ο Χριστιανισμός δυστυχώς δεν την έσωσε. Και έτσι σταδιακά καναντήσαμε να είναι "πλανητάρχες" οι «ξενέρωτοι» Κέλτες και οι διαχρονικώς «βάρβαροι» Γότθοι, με τα έκγονά τους στο Νέο Κόσμο.

Σήμερα Παρασκευή 02 Σεπτεμβρίου 2016, έχουμε τη μεγάλη τιμή – ως Μουσείο Τεχνών και Επιστημών Ηπείρου - ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ (βρίσκεται δίπλα στο Άκτιο γι αυτούς που δεν ξέρουν τη γεωγραφία) να γιορτάσουμε ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ την Ναυμαχία του Ακτίου, με μια μικρή εκδήλωση στο Μουσείο μας ώρα 21.00. Περιλαμβάνει:
(α) Απαγγελία του παρόντος κειμένου.
(β) Απαγγελία της ομιλίας του Μάρκου Αντώνιου προς τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων στα Λατινικά, μιά υπέροχη γλώσσα που τείνει να εξαφανισθεί,
(γ) Προβολή ντοκιμαντέρ του National Geographic, διάρκειας 45 λεπτών με τίτλο THE NAVAL BATTLE OF ACTIUM.
(δ) Ακολουθεί μουσική βραδιά με Ελληνική λαϊκή και δημοτική μουσική. Οίνος και Οπώρες δωρεάν!

ΕΙΣΘΕ ΟΛΟΙ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ. ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ!!!
16ο Κm Επαρχιακής Οδού Πρέβεζας Ιωαννίνων δεξιά (Φλάμπουρα)
Ο καλλιτεχνικός Διευθυντής Γρηγόρης Κατσίλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]