Νέες ανακαλύψεις γονιδίων που σχετίζονται με αρτηριακή πίεση και την υπέρταση.

Νέες ανακαλύψεις γονιδίων που σχετίζονται με αρτηριακή πίεση και την υπέρταση.

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι ο Δρ. Ευάγγελος Ευαγγέλου, Επίκουρος Καθηγητής Κλινικής και Μοριακής Επιδημιολογίας, του εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με αξιόλογους ερευνητές από 15 χώρες, ολοκλήρωσε δύο σημαντικές μελέτες πάνω στη συσχέτιση των γονιδίων με την αρτηριακή πίεση και την υπέρταση.
Τριάντα-ένα νέα γονίδια που σχετίζονται με την αρτηριακή πίεση ανακαλύφθηκαν σε μια από τις μεγαλύτερες μελέτες για την αρτηριακή πίεση, με περισσότερους από 347,000 συμμετέχοντες από την Ευρώπη, Αμερική κι Ασία.
Οι δύο μελέτες δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο έγκριτο Nature Genetics και πλέον ο συνολικός αριθμός των γονιδίων που εμπλέκονται στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης είναι περίπου 100, αποκρυπτογραφώντας τη γενετική αρχιτεκτονική της αρτηριακής πίεσης και προσφέροντας νέους θεραπευτικούς στόχους.
Ο Δρ. Ευαγγέλου ηγείται μια τρίτης διεθνούς μελέτης σε περισσότερα από 700,000 άτομα,  τα πρωταρχικά αποτελέσματα της οποίας έχουν δείξει πως δεκάδες επιπλέον γενετικές περιοχές σχετίζονται με την αρτηριακή πίεση. Τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν στο Διεθνές Συνέδριο Γενετικής Επιδημιολογίας που θα λάβει χώρα στο Τορόντο του Καναδά. Για τη μελέτη αυτή ο Δρ. Ευαγγέλου έχει επιλεγεί να τιμηθεί με το βραβείο ‘Illumina Geographic Diversity Award’.
Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζουν τα θερμά τους συγχαρητήρια και εύχονται ανάλογες επιτυχίες στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]