[Κόσμος]Η υπόθεση της Apple διχάζει την ιρλανδική κυβέρνηση

Η εύθραυστη κυβέρνηση μειοψηφίας της Ιρλανδίας θα συνεδριάσει σήμερα (2 Σεπτεμβρίου) προκειμένου να επιλύσει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει μετά την απόφαση της ΕΕ για την Apple η οποία έχει διχάσει τη χώρα. Εν τω μεταξύ, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές επιτέθηκαν στους επικριτές της απόφασης.

Η Ιρλανδία πρέπει να αποφασίσει αν θα ασκήσει έφεση στην απόφαση για είσπραξη 13 δις ευρώ σε φόρους από τον τεχνολογικό κολοσσό των ΗΠΑ, με την πίεση της κοινής γνώμης να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα για την ανακούφιση από τη χρόνια λιτότητα να αυξάνεται.

Το ποσό ισοδυναμεί περίπου με το 5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ιρλανδίας για το περασμένο έτος και το σύνολο σχεδόν του ετήσιου προϋπολογισμού της για την υγεία.

Ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν χαρακτηρίζει την απόφαση ορόσημο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως «περίεργη» και δεσμεύθηκε να αμφισβητήσει τη διαπίστωση ότι η Ιρλανδία παρείχε στην Apple ειδική μεταχείριση.

Ωστόσο, η έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη η οποία αναμενόταν να επισπεύσει την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν κατέληξε σε συναίνεση.

Αντιθέτως, ανεξάρτητοι υπουργοί της κυβέρνησης συνασπισμού αρνήθηκαν να συμφωνήσουν και ζήτησαν πρόωρη ανάκληση του κοινοβουλίου για να ψηφίσει επί του θέματος.

Η εφημερίδα Irish Times χαρακτήρισε την απόφαση της Επιτροπής ως «μίνι σεισμό», λέγοντας ότι η αδυναμία να συμφωνήσουν σε μια κοινή στρατηγική θα μπορούσε να «τελειώσει με την κατάρρευση του συνασπισμού» και να προκαλέσει πρόωρες εκλογές.

«Κάντε το σωστό»

Η κυβέρνηση μειοψηφίας της Ιρλανδίας, υπό την ηγεσία του κόμματος Fine Gael, περιλαμβάνει μια σειρά από ανεξάρτητους και βασίζεται στην υποστήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης του κόμματος Fianna Fail, το οποίο είναι πιθανό να στηρίξει την έφεση κατά της απόφασης της ΕΕ .

Κάποιοι στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι η Ιρλανδία δεν έχει την πολυτέλεια να υπονομεύσει τις φορολογικές πολιτικές της, έναν από τους κύριους άξονες μιας άκρως επιτυχημένης εσωτερικής επενδυτικής στρατηγικής που έχει προσελκύσει κορυφαίες τεχνολογικές και φαρμακευτικές πολυεθνικές κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Άλλοι πιστεύουν ότι η Ιρλανδία πρέπει να λάβει τα χρήματα από το πρόστιμο και να τα επενδύσει για υπηρεσίες ή την οικοδόμηση πιο προσιτών κατοικιών για να ασχοληθεί με μια στεγαστική κρίση.

Η Ιρλανδία έχει προθεσμία δύο μηνών να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Η ανησυχία για την κυβέρνηση είναι ότι αντίθεση της κοινής γνώμης για την προσφυγή θα μπορούσε να ενισχυθεί στην πορεία προς ένα δύσκολο προϋπολογισμό που έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο, ο οποίος θα πρέπει να ασχοληθεί με τις οικονομικές επιπτώσεις του Brexit για την Ιρλανδία.

Ο εκπρόσωπος υπεύθυνος για θέματα τεχνολογίας του Fianna Fail Τζέιμς Λόλες υποστήριξε ότι η Ιρλανδία πρέπει να ασκήσει έφεση, αλλά παραδέχθηκε ότι θα είναι δύσκολο να το εξηγήσουν στους ψηφοφόρους που θέλουν τα χρήματα «τυλιγμένα ως δώρο στο κατώφλι τους».

«Εγώ θα ενδιαφερόμουν περισσότερο για τη διατήρηση του κυρίαρχου φορολογικού καθεστώτος της Ιρλανδίας», είπε, κατηγορώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι παρεμβαίνει στις φορολογικές υποθέσεις της Ιρλανδίας.

«Η Ιρλανδία βρέθηκε ανάμεσα στα πυρά μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης», είπε.

Πίτέλα: Μια «ανήθικη» στάση

Ο Τζιάνι Πιτέλα, επικεφαλής του κόμματος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S & D)  στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε στη EurActiv.com ότι η αρνητική αντίδραση του Δουβλίνου στην απόφαση της Επιτροπής δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.

«Αυτό που με έχει πραγματικά προβληματίσει είναι ότι η ιρλανδική κυβέρνηση υπερασπίζεται την παράνομη στάση της και θα μπορούσε ακόμη και να αποφασίσει να προσφύγει κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», σημείωσε ο Πιτέλα, προσθέτοντας ότι μια τέτοια στάση είναι εξωφρενική για δύο λόγους: επειδή αυτή η παράνομη στάση επηρεάζει άλλα κράτη μέλη και την αρχή του θεμιτού ανταγωνισμού και επηρεάζει, επίσης, τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τους πολίτες που πληρώνουν τους φόρους τους, εκεί όπου πραγματοποιούν τα κέρδη τους.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών τόνισε ότι σε περιόδους κρίσης, η στάση της Ιρλανδίας είναι «άδικη και ανήθικη».

«Δεν μπορούμε να ζητάμε περισσότερες θυσίες από τους πολίτες μας, ενώ οι πολυεθνικές πληρώνουν φόρο λιγότερο από το 1% επί των κερδών τους. Για τα νοικοκυριά σε πολλές χώρες της ΕΕ, η φορολογία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 50% των εσόδων τους, αυτή η κατάφωρη διάκριση πρέπει να σταματήσει. Αν συνεχίσουμε να αγνοούμε αυτό το θέμα, πώς μπορούμε να εκπλησσόμαστε με την αύξηση της υποστήριξης προς τα λαϊκιστικά κόμματα;», αναρωτήθηκε ο Πιτέλα.

Έπαινος για την Επιτροπή

Ο Ιταλός ευρωβουλευτής εξήρε την Επιτροπή για την «σκληρή προσέγγιση» της στην υπόθεση αυτή και σημείωσε ότι η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ και ο Πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «άλλαξαν τον τρόπο που παίζεται το παιχνίδι».

«Το λιγότερο που μπορεί να κάνει τώρα η Apple είναι να ξεπληρώσει καταβάλλει το πρόστιμο. Το λιγότερο που μπορεί να κάνει η ιρλανδική κυβέρνηση είναι να μην κάνει έφεση σε αυτή την απόφαση και να διορθώσει τη φορολογική της νομοθεσία.»

Για τον Πιτέλα, μόνιμη λύση στο ζήτημα θα είναι η δημιουργία μιας πραγματικής κοινής φορολογικής βάσης για τις εταιρείες.

«Στην Ευρώπη, ο νόμος πρέπει να επιβάλει μια για πάντα την αρχή ότι οι φόροι πρέπει να καταβάλλονται εκεί όπου προκύπτουν τα κέρδη και να απαγορεύεται οποιαδήποτε τεχνητή φορολογική παράκαμψη», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι ένα νομικό πλαίσιο για την προστασία των πληροφοριοδοτών, καθώς και μια μαύρη λίστα με τους φορολογικούς παραδείσους της ΕΕ είναι επίσης αναγκαία.

«Η υποστήριξή μας για αυτήν την Επιτροπή βασίζεται στην προθυμία της να παρέχει μια φιλόδοξη ατζέντα για τη φορολογική δικαιοσύνη», τόνισε.

Εστίαση σε εθνικό επίπεδο

Συνέχισε, λέγοντας ότι η περίπτωση της Apple αποτελεί παράδειγμα του τι εκτιμούν οι πολίτες της ΕΕ και ότι στους τομείς όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την εξουσία με νομικά, δεσμευτικά και επαρκή εργαλεία δράσης, η αποτελεσματικότητα της Ένωσης είναι πολύ υψηλή.

«Δυστυχώς, για θέματα φορολογίας, χρειαζόμαστε πολύ συχνά την ομοφωνία των κρατών μελών, αποδυναμώνοντας έτσι προηγμένες πρωτοβουλίες της Επιτροπής», σημείωσε, τονίζοντας ότι, χάρη στις προσπάθειες του S & D, η παρούσα Επιτροπή υπό την καθοδήγηση του Πιέρ Μοσκοβισί έχει υποβάλει φιλόδοξες πρωτοβουλίες, όπως η πρόταση σχετικά με τις δημόσιες αναφορές από χώρα σε χώρα.
EURACTIV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]