Εγκαίνια των Πληροφοριακών Κέντρων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος στην 81η ΔΕΘ

Εγκαίνια των Πληροφοριακών Κέντρων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος στην 81η ΔΕΘ

Τα Πληροφοριακά Κέντρα της ΕΛ.ΑΣ. και του Π.Σ. εγκαινίασαν ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας

Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας πραγματοποίησαν σήμερα, 10 Σεπτεμβρίου 2016, τα εγκαίνια των Πληροφοριακών Κέντρων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος στην 81η ΔΕΘ.

Παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Τζανέτος Φιλιππάκος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Ιωάννης Καρατζιάς.

Πληροφοριακό Κέντρο Ελληνικής Αστυνομίας

Κατά την ομιλία του ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, τόνισε:

«Η συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας στη Δ.Ε.Θ., με τη σύσταση του Πληροφοριακού της Κέντρου, επιτρέψτε μου να επισημάνω, δεν πραγματοποιείται με σκοπό απλώς την παρουσίαση του έργου και των δράσεων που εκδηλώνουν οι αστυνομικές Υπηρεσίες στο πλαίσιο εκπλήρωσης της κοινωνικής τους αποστολής.

Η λειτουργία του Περιπτέρου της Ελληνικής Αστυνομίας σ’ αυτόν εδώ το χώρο υπογραμμίζει σε ένα επίπεδο μείζονος συμβολισμού τη συνάφεια της αστυνομικής δράσης προς το σκοπό και το χαρακτήρα της Έκθεσης, δεδομένου ότι η οικονομική ανάπτυξη και ευημερία προϋποθέτουν ένα περιβάλλον ασφάλειας, προστασίας και κοινωνικής ηρεμίας. Ένα σταθερό και ασφαλές εσωτερικό περιβάλλον το οποίο η Ελληνική Αστυνομία μπορεί και υποχρεούται να διαφυλάσσει, ώστε να εξασφαλίζεται η ελεύθερη ανάπτυξη κάθε νόμιμης κοινωνικοοικονομικής δραστηριότητας.

Για να ανταποκριθεί, λοιπόν, η Ελληνική Αστυνομία σε αυτήν την καθοριστικής σημασίας αποστολή αξιοποιεί όχι μόνο τη διάθεση, το ζήλο και την αυτοθυσία του προσωπικού της αλλά και τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας, στην υλοποίηση μιας πολιτικής κατεύθυνσης και ενός επιχειρησιακού σχεδιασμού που έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο. Στην εφαρμογή ενός προγράμματος που επιχειρεί να εναρμονίσει, κατά τρόπο ισόρροπο και ουσιαστικό, την αποτελεσματικότητα στη δράση με το σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών.

Με τη λειτουργία του Πληροφοριακού Κέντρου, δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες της Έκθεσης να πληροφορηθούν, γενικά, για το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας, να ενημερωθούν για τις βασικές προτεραιότητες και ειδικότερες δράσεις της, να έρθουν πιο κοντά και να συζητήσουν με το προσωπικό της.

Όπως θα διαπιστώσετε, όλοι όσοι θελήσετε να περιηγηθείτε στο Περίπτερό μας, οποιαδήποτε δράση και πρωτοβουλία εκδηλώνεται, διέπεται από την κυρίαρχη αντίληψη που επιβάλλει μια Αστυνομία φιλική, αποτελεσματική, ανθρώπινη.

Στο πλαίσιο αυτό, τόσο οι δράσεις που εκδηλώθηκαν από τις Υπηρεσίες του Σώματος κατά τη διάρκεια του έτους που διανύουμε όσο και εκείνες που βρίσκονται σε εξέλιξη ή πρόκειται να εκδηλωθούν κατά το προσεχές χρονικό διάστημα, συνδυάζουν την προσπάθεια αποτελεσματικής ανταπόκρισης στις αστυνομικές ανάγκες και απαιτήσεις, σε κάθε περιοχή της Επικράτειας, με την εγκαθίδρυση μιας νέας σταθερής και ειλικρινούς αμφίδρομης σχέσης μεταξύ Αστυνομίας και πολίτη.

Στο χώρο του Πληροφοριακού μας Κέντρου οι επισκέπτες μπορούν:

να ενημερωθούν, μέσω οπτικοακουστικών μέσων και έντυπου υλικού για δράσεις που αναπτύσσει η Ελληνική Αστυνομία στο πλαίσιο καταπολέμησης του εγκλήματος,
να γνωρίσουν την Κινητή Αστυνομική Μονάδα, το μικρό ευέλικτο «Κινητό Αστυνομικό Τμήμα» θα έλεγα που έχει τύχει της καθολικής αποδοχής των κατοίκων της Ελληνικής Περιφέρειας, έχει πλέον καθιερωθεί στη συνείδησή τους και αναβαθμίζει το επίπεδο ασφάλειας και εξυπηρέτησής τους,
να έρθουν κοντά σε δικυκλιστές των Υπηρεσιών Τροχαίας, οι οποίοι ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες βρίσκονται σε κάθε σημείο του οδικού δικτύου για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, τον έλεγχο για τη τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και την αποτροπή των τροχαίων ατυχημάτων,
να πληροφορηθούν για τη δράση «εμφανής αστυνόμευση με τη χρήση ποδηλάτων», η οποία εφαρμόστηκε επιτυχώς σε αστικές περιοχές και σε χώρους με ιδιαιτέρως αυξημένη τουριστική κίνηση και προβλέπεται να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές,
να ενημερωθούν από προσωπικό της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, να επισκεφθούν τον ιστότοπο “ cyberkid ” και να αντλήσουν χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες αναφορικά με το πώς μπορεί να εκμεταλλευτεί όλη η οικογένεια τα θετικά στοιχεία των σύγχρονων τεχνολογιών.
Ειδικά οι μικροί μας φίλοι μπορούν να επισκεφτούν τον τάπητα κυκλοφοριακής αγωγής και να μάθουν πώς να κυκλοφορούν με ασφάλεια στο δρόμο, να παίξουν με ασφάλεια στη «Ψηφιακή Αλάνα», να πάρουν απαντήσεις σε ερωτήματα από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας.
Θα ήταν βεβαίως παράλειψη, να μην αναφερθώ και να μην επισημάνω, έστω και αν είναι αυτονόητο, το γεγονός ότι οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες της Ελληνικής Αστυνομίας στο πλαίσιο εκπλήρωσης της αποστολής της δεν εξαντλούνται σε εκείνες που ενδεικτικά παρουσιάζονται στο Πληροφορικό Κέντρο.

- Κάθε στιγμή, αδιαλείπτως, σε κάθε γωνιά της Χώρας, η Ελληνική Αστυνομία δίνει και θα εξακολουθήσει να δίνει τον αδιάκοπο σκληρό αγώνα της:

καταπολεμώντας το έγκλημα, προστατεύοντας τον πολίτη, διώκοντας τα ναρκωτικά, αντιμετωπίζοντας το οργανωμένο, το οικονομικό και το ηλεκτρονικό έγκλημα, συμμετέχοντας στη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος,
- Διαρκώς, χωρίς να επαναπαύεται, χωρίς να ολιγωρεί, με σταθερή βούληση και κατεύθυνση η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει να προσαρμόζει, να επικαιροποιεί και να εκσυγχρονίζει τη δομή, τη λειτουργία και τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό:

αναπτύσσοντας καινοτόμες δράσεις και πρωτοβουλίες,
ερμηνεύοντας τις απαιτήσεις των πολιτών και συνεκτιμώντας τις ιδιαίτερες τοπικές ανάγκες,
ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών με τη συνεχή δραστηριοποίηση ιδίως των περιπολικών οχημάτων, των Ομάδων δίκυκλης αστυνόμευσης, ΔΙ.ΑΣ. όπως λέγεται και των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας,
αναδιατάσσοντας τις Υπηρεσίες της, βάσει των πραγματικών αστυνομικών αναγκών,
εντάσσοντας τις νέες τεχνολογίες στα λειτουργικά και επιχειρησιακά της εφόδια,
ενισχύοντας στο μέτρο του δυνατού και παρά τη δυσχερή δημοσιονομική συγκυρία τον υλικοτεχνικό της εξοπλισμό,
με σταθερό ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό στην αντίληψη και στην πράξη προσπαθούμε να διευκολύνουμε την καθημερινότητα του πολίτη
εντάσσοντας στο βασικό επιχειρησιακό σχεδιασμό του Σώματος και σε σταθερή βάση τις Κινητές Αστυνομικές Μονάδες, τον τοπικό Αστυνόμο, την ήπιας μορφής αστυνόμευση με τη χρήση ποδηλάτων, τον Αστυνομικό της Γειτονιάς, το Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών,
επιχειρώντας διαρκώς να διαμορφώσουμε και να παγιώσουμε μια νέα κυρίαρχη αντίληψη στο προσωπικό μας, ενισχύοντας την ευαισθησία του σε θέματα σεβασμού των δικαιωμάτων των πολιτών,
μεριμνώντας για το προσωπικό του Σώματος, προωθώντας θεσμικές πρωτοβουλίες, διορθώνοντας στρεβλώσεις που επηρεάζουν την προσωπική, οικογενειακή και υπηρεσιακή του κατάσταση, ενισχύοντας θεσμικά και πρακτικά τους κανόνες αξιοκρατίας και δικαιοσύνης, στηρίζοντας ψυχολογικά και ηθικά την καθημερινή του προσπάθεια.
Κυρίες και κύριοι,

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας στα εγκαίνια του Πληροφοριακού μας Κέντρου και σας διαβεβαιώνω πως η Ελληνική Αστυνομία είναι πάντα δίπλα σας, πάντα κοντά σας, έτοιμη να υπερασπιστεί το δικαίωμά σας στην ασφάλεια, στην προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων σας, την ελεύθερη ανάπτυξη των δημιουργικών σας δυνατοτήτων.

Έτοιμη να συνδράμει στην αναπτυξιακή προοπτική της Χώρας.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και όλους όσοι συνέβαλαν και συμβάλουν στην προσπάθεια δημιουργίας και λειτουργίας του Περιπτέρου μας και στην ανάδειξη του έργου του Σώματος.

Σας ευχαριστώ».

Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής στην ομιλία του ανέφερε:

«Βρισκόμαστε σε έναν χώρο, όπου η παρουσία της Αστυνομίας και το περίπτερό της συνδέεται άρρηκτα με την προσπάθεια που επιχειρεί η Έκθεση να δώσει στην οικονομία της χώρας. Θα έλεγε κανείς: πώς δένει αυτό το πράγμα; Δένει γιατί στην εποχή μας πλέον καταδεικνύεται και αποδεικνύεται, αλλά είναι και παγκοίνως αποδεκτό ότι σε μια χώρα όπου υπάρχει και εμπεδώνεται η ασφάλεια, η έννοια αυτή, η υπόθεση αυτή είναι μια ισχυρή παράμετρος που δημιουργεί ελκτικότητα και στους τουρίστες και στους επενδυτές και βεβαίως αφορά και τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι νιώθουν ότι είναι σε μια χώρα δημοκρατική, όπου λειτουργούν οι θεσμοί και η Αστυνομία.

Είναι ένας κρίσιμος και ουσιαστικός θεσμός που συνδέεται ποιοτικά με τα στοιχεία της δημοκρατίας και το αίσθημα του πολίτη, ότι δεν υπάρχει μια Αστυνομία της καταστολής αλλά μια Αστυνομία της πρόληψης που συνεργάζεται με τον πολίτη και δημιουργεί ένα φιλικό περιβάλλον.

Κυρίες και κύριοι, η πατρίδα τα τελευταία δέκα χρόνια έχει εισέλθει σε μια βαθύτατη πολυεπίπεδη και πολυσύνθετη οικονομική και κοινωνική κρίση. Λάθη, παραλείψεις, αδυναμίες και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, διότι όλοι γνωρίζουμε ότι είμαστε σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία πιστέψαμε και η οποία όμως παρουσιάζει μια σημαντική αδυναμία. Διευρύνεται συνεχώς το έλλειμμα εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων πολιτών προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, γιατί δυστυχώς ζούμε σε μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων από πλευράς ανάπτυξης, σε μια Ευρώπη που η ίδια δυστυχώς με την εσωστρέφεια από την καταλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό καταστρέφει το μεγάλο ευρωπαϊκό όραμα για μια Ευρώπη των λαών, της κοινωνικής και πολιτιστικής Δημοκρατίας.

Για μια Ευρώπη ενιαίων θεσμών και στο τραπεζικό σύστημα και στο φορολογικό σύστημα και στο τραπεζικό σύστημα και στα συστήματα υγείας, για μια Ευρώπη που θα εξασφαλίζει και θα εμπεδώνει το αίσθημα της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού ανάμεσα στους ανθρώπους και τους λαούς.

Η Έκθεση, λοιπόν, σήμερα αποδεικνύει με την μεγάλη συμμετοχή που πλέον έχει καταγραφεί, ότι αρχίζει σιγά - σιγά σε αυτό τον τόπο με την επιμονή και την υπομονή, με την προσπάθεια όλων μα όλων των Ελλήνων να δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από αυτό το μελαγχολικό τοπίο που την περιβάλλει και απονευρώνει τις δημιουργικές της δυνάμεις.

Σε αυτή τη προσπάθεια, λοιπόν, η παρουσία της Αστυνομίας είναι κρίσιμη και το απέδειξε στην αντιμετώπιση του μεγάλου, του παγκόσμιου θα τολμούσα να πω, προσφυγικού προβλήματος που εκδηλώθηκε στην ευρύτερη περιοχή. Σε μια ευρύτερη περιοχή που βασιλεύει η αστάθεια, ο πόλεμος, ο πόνος και η απόγνωση.

Όλοι, λοιπόν, αυτοί οι άνθρωποι κατατρεγμένοι, ξεριζώνονται από τα σπίτια τους, από τα νοικοκυριά τους και βρίσκονται στους δρόμους της απόγνωσης. Σε αυτό τον κόσμο η ελληνική κοινωνία εξεδήλωσε μία πανανθρώπινη συμπεριφορά που ίσως είναι μοναδική σε μια εποχή του τόσο ισχυρού και επικρατούντος ατομοκεντρισμού.

Η ελληνική κοινωνία μαζί με την αστυνομία συνέβαλαν ώστε οι χιλιάδες άνθρωποι που ζήτησαν καταφύγιο στην Ελλάδα, αλλά πρέπει να ομολογήσουμε και να πούμε ότι το ίδιο πρόβλημα ζει και η Ιταλία και η Μάλτα και η Κύπρος, είναι οι τέσσερις χώρες που χωρίς να έχουν ευθύνη σε μεγάλο βαθμό για αυτά που συντελούνται στη μέση Ανατολή, σηκώνουν αυτό το βάρος.

Όμως και εδώ βλέπουμε μια Ευρώπη με πολύ μεγάλα ελλείμματα. Οι δεσμεύσεις του περσινού Οκτωβρίου για μετεγκατάσταση 60.000, 30.000 για φέτος, έχουν περιοριστεί μόνο στις 3.000. Σε αυτή, λοιπόν, τη δύσκολη συγκυρία η Ελληνική Αστυνομία έπαιξε ένα καταλυτικό ρόλο, στο να αποδείξει το υψηλό επίπεδο κατάρτισης, συνείδησης και λειτουργικής αποτελεσματικότητας, δεν άνοιξε μύτη.

Πέρασαν από εδώ χιλιάδες άνθρωποι και είχαμε επικεντρωθεί στο ζήτημα της Ειδομένης. Όλοι πίστευαν τέτοιο καιρό πέρυσι ότι η Ειδομένη θα είναι το Βατερλό και της Αστυνομίας και της Κυβέρνησης. Ούτε το ένα έγινε ούτε το άλλο έγινε, γιατί με ανθρωπιά και με υψηλό αίσθημα ευθύνης η Αστυνομία, ο Αναπληρωτής Υπουργός, ο Αρχηγός, ο Γενικός Επιθεωρητής, τα στελέχη της Αστυνομίας με συλλογικότητα, με αμοιβαιότητα και με συντονισμό, αντιμετώπισαν ένα πρόβλημα, που πρέπει να τα λέμε, γιατί καμιά φορά δεν τα λέμε όσο πρέπει. Σε μία άλλη χώρα, στη Γαλλία κράτησε επτά χρόνια και είχε πολύ αρνητική κατάληξη. Αυτό για να μην απαξιώνουμε με πολύ εύκολο τρόπο πολλές φορές τη δουλειά που γίνεται στο συγκεκριμένο χώρο.

Πιστεύω, λοιπόν, και αυτά που είπε ο Αρχηγός για να μην τα επαναλάβω, με συνέπεια, με σεβασμό, με συλλογικότητα η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει να προσφέρει αυτές τις Υπηρεσίες και όταν τώρα θα μπούμε μέσα στο περίπτερο θα δούμε από τα οπτικοακουστικά και από τα κείμενα που υπάρχουν την ποιότητα της δουλειάς, το υψηλό αίσθημα ευθύνης που διακατέχει τα Σώματα Ασφαλείας σε μία περίοδο που πρέπει και αυτό να το πούμε, διέρχονται οι οικογένειές τους, τη δοκιμασία της οικονομικής κρίσης, των περικοπών.

Και εδώ πρέπει και η Ελληνική Κυβέρνηση, στα πλαίσια των δυνατοτήτων που θα προκύψουν, γιατί το πιστεύουμε ότι σιγά-σιγά θα αρχίσει η ανάπτυξη, θα πρέπει αυτό το χαμόγελο της ανάπτυξης πρωτίστως να αγγίξει τα χείλη εκείνων που δοκιμάζονται πολύ σκληρά από αυτή την οικονομική κρίση και μέσα σε αυτούς στην πρώτη γραμμή είναι τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας.

Με αυτές τις σκέψεις θέλω από καρδιάς να συγχαρώ όλη την Πολιτική και Φυσική εξουσία της Αστυνομίας, ανθρώπους που με αυταπάρνηση σε δύσκολους καιρούς, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, γιατί όπως προείπα η εμπέδωση της ασφάλειας είναι η ελκτική δύναμη που θα φέρει στον τόπο και περισσότερους τουρίστες και περισσότερους επενδυτές, αλλά και που θα εμπεδώνει στον Έλληνα πολίτη ακριβώς αυτό το αίσθημα της ασφάλειας σε μια καλώς λειτουργούσα δημοκρατική πολιτεία.

Με αυτές τις σκέψεις θέλω να συγχαρώ και αυτούς που εργάσθηκαν για να οργανωθεί αυτό το ενδιαφέρον περίπτερο, όπως θα δούμε τώρα, αλλά και όλα τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, από τα απλά στελέχη μέχρι και την κορυφή. Να είστε καλά, να έχουμε υγεία και είμαι βέβαιος με τη δύναμη της αισιοδοξίας θα την βγάλουμε την πατρίδα από αυτή την κρίση».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας στην ομιλία του επεσήμανε :

«Η σύγχρονη εικόνα της Ελληνικής Αστυνομίας είναι η εικόνα που μου περιέγραφαν πριν, κάποιοι αστυνομικοί των κινητών αστυνομικών μονάδων σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Φλώρινας, όπου έψαχναν τον κυρ’ Νίκο, τον ηλικιωμένο αυτόν άνθρωπο και δεν τον έβρισκαν και αυτός αναγνωρίζοντας το ενδιαφέρον τους, έτρεχε μετά να τους βρει, να τους φιλοξενήσει και να τους φωνάξει σπίτι του.

Είναι η εικόνα του “ cyberkid ” που βλέπετε εδώ μπροστά σας, δηλαδή του ενδιαφέροντος για τα παιδιά και για την κοινωνία. Και είναι φυσικά και εικόνα της αντιμετώπισης του κοινού εγκλήματος, θα έλεγα της πολύ επιτυχούς αντιμετώπισης του κοινού εγκλήματος, αν λάβετε υπόψη σας, τις τελευταίες πολύ μεγάλες επιτυχίες που είχε η Ελληνική Αστυνομία με τεράστια κυκλώματα ναρκωτικών, απάτης και άλλα συναφή.

Σε αυτή την κατεύθυνση της λειτουργίας μιας σύγχρονης Αστυνομίας, μιας Αστυνομίας οργανωμένης, σωστά σχεδιασμένης, πειθαρχημένης η οποία με σωστές δομές, η οποία δε θα αναλώνεται στο να φυλάσσει πρόσωπα που δεν χρειάζονται να φυλάγονται -γιατί έτσι καθιερώθηκε να γίνεται πριν από δεν ξέρω πόσα χρόνια- αλλά θα αναλώνεται στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Και κύρια, του πιο αδύναμου πολίτη, αυτού ο οποίος κυκλοφορεί στο πεζοδρόμιο και που έχει την απόλυτη ανάγκη της Αστυνομίας, γιατί δεν έχει ποιος άλλος να τον προστατέψει.

Αυτή είναι η Αστυνομία των επόμενων χρόνων και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε. Νομίζω τα πρώτα βήματα έχουν ήδη αναγνωριστεί και έχουν γίνει αντιληπτά, παρά τις δυσχέρειες, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε πολύ δύσκολους καιρούς.

Έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να γίνεται και σε δύσκολους καιρούς: Να παλεύεις, να αντιμετωπίζεις τα προβλήματα, να αναδιοργανώνεσαι, να μαζεύεις τις δυνάμεις σου από εκεί που δε χρειάζονται. Και να προχωράς σε σωστή κατεύθυνση με στόχο και γνώμονα πάντα την εξυπηρέτηση του πολίτη, γιατί αυτός είναι ο σκοπός των κρατικών μηχανισμών.

Αυτός είναι ο σκοπός της Αστυνομίας και σε αυτή την κατεύθυνση πιστεύω ότι θα το δείτε και στο περίπτερο μέσα, με μια ματιά, με απλά συνθήματα, με απλές προσπάθειες, ότι πράγματι κινείται η σημερινή Αστυνομία.

Σας ευχαριστώ πολύ και πάντα σε καλή πορεία και σωστή πορεία, στο δρόμο της εξυπηρέτησης του κοινωνικού συνόλου, να έχει η Αστυνομία».

Πληροφοριακό Κέντρο Πυροσβεστικού Σώματος

Κατά την έναρξη των εγκαινίων, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Ιωάννης Καρατζιάς, σημείωσε:

«Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, τέτοια εποχή στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας ανοίγει τις πύλες της η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το κορυφαίο εκθεσιακό γεγονός που εδώ και πολλές δεκαετίες προβάλλει τις δυνατότητες ανάπτυξης της χώρας, ανοίγοντας δρόμους για τη διαβαλκανική και ευρωπαϊκή συνεργασία.

Η Έκθεση αυτή έχοντας συμπληρώσει αρκετές δεκαετίες δημιουργικής παρουσίας στο οικονομικό και κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι της ευρύτερης περιοχής, εξακολουθεί να αποτελεί σήμερα έναν από τους πλέον καταξιωμένους και δυναμικούς θεσμούς της χώρας μας συμβάλλοντας αποφασιστικά στην προβολή της επιχειρηματικής παραγωγικότητας.

Το Πυροσβεστικό Σώμα, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, συμμετέχει στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης προκειμένου να προβάλλει την επιχειρησιακή και κοινωνική του δράση, ενδυναμώνοντας σε όλους τους φορείς το αίσθημα ασφάλειας, στοιχείο απαραίτητο για την ανάπτυξη οποιασδήποτε παραγωγικής δραστηριότητας.

Το Πυροσβεστικό Σώμα, ως επιχειρησιακός βραχίονας της Πολιτικής Προστασίας, προσπαθεί ακατάπαυστα να διατηρεί σε υψηλό επίπεδο την επιχειρησιακή του ικανότητα και ετοιμότητα και να βελτιώνει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας.

Αυτό επιτυγχάνεται με τη συνεχή αναβάθμιση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την κατάρτιση του συνόλου του πυροσβεστικού προσωπικού, προκείμενου να ανταποκριθεί με επιτυχία στις σύγχρονες απαιτήσεις και προκλήσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά θα ήθελα να κάνω, στο μέρος της αποστολής μας, που ευαισθητοποιεί περισσότερο τους Έλληνες και Ευρωπαίους πολίτες και είναι η προστασία του περιβάλλοντος.

Κάθε χρόνο το πυροσβεστικό προσωπικό έρχεται αντιμέτωπο με πολύ δύσκολες συνθήκες στα πεδία των δασικών πυρκαγιών. Φέτος προσπαθήσαμε - και εκτιμώ ότι μέχρι στιγμής επιτύχαμε - να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην κατάσβεση όσων πυρκαγιών κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, περιορίζοντας την έκταση των καταστροφών, αποτρέποντας περαιτέρω ζημιές με παράλληλη προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, εκτελούν τα καθήκοντα τους με επαγγελματισμό, προθυμία, ζήλο και αυταπάρνηση και φέρουν σε πέρας με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο το δυσχερέστατο έργο τους, εκθέτοντας, συχνά, σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τους τη ζωή.

Επιτρέψτε μου να τους συγχαρώ για το έργο τους στις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες ενεπλάκησαν κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο.

Οφείλω όμως να κάνω ιδιαίτερη αναφορά και στην συνεισφορά των εθελοντών οι οποίοι στάθηκαν δίπλα μας και φέτος σαν ιδιαίτεροι, στενοί και πολύτιμοι συνεργάτες.

Πολύτιμοι συνεργάτες μας όμως στον αγώνα της δασοπυρόσβεσης στάθηκαν, όπως κάθε χρόνο, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Ελληνική Αστυνομία άλλα και όλοι οι άλλοι φορείς της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης με τους οποίους συνεργαστήκαμε άριστα στην επίτευξη του κοινού μας στόχου της προστασίας του φυσικού μας πλούτου.

Κλείνοντας, θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι παρά την καθολική αναγνώριση και αποδοχή του έργου του Σώματος, εμείς δεν εφησυχάζουμε. Θέτουμε νέους στόχους προκειμένου να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η πολιτική προστασία της χώρας μας και οι πολίτες να διακατέχονται από το αίσθημα της ασφάλειας ώστε να ενισχύεται η κοινωνική αλληλεγγύη και πρόοδο.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Στις εκδηλώσεις των εγκαινίων παρέστησαν ο Πρωτοσύγγελος της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης Αρχιμανδρίτης Στέφανος Τόλιος, ως Εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, η Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Οικονομικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Εξωτερικών Κυριακή Τεκτονίδου, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Νικήτας Φραγκισκάκης, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Βασίλης Μιχελάκης, οι Πρόξενοι των Η.Π.Α. και της Ουκρανίας καθώς και Επίτιμοι Πρόξενοι, οι Βουλευτές Λαζαρίδης Γεώργιος, Ζουράρις Κωνσταντίνος, Δελλής Ιωάννης και Φωκάς Αριστείδης, η Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης Εφετείου Θεσσαλονίκης - Πρόεδρος Εφετών Καλλιρόη Χειμαριού, εκπρόσωπος του Διοικητή του 3ου Σώματος Στρατού, οι Περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και Θεόδωρος Καρυπίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Κεντρικής Μακεδονίας Γερακίνα Μπισμπινά, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχοι Δήμων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η υπεύθυνη Πολίτικης Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής Ιωάννα Τσούπρα.

Επίσης, παραβρέθηκαν ο Διευθυντής της Β’ Περιφέρειας Λιμενικού Σώματος, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Θεσσαλονίκης και ο Διοικητής της Ναυτικής Διοίκησης Βορείου Ελλάδος.

Από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας, παρέστησαν ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Βοηθός Επιτελάρχη και Επόπτης Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Υποστράτηγος Εμμανουήλ Σφακιανάκης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγος Νικόλαος Μπαντουβάκης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας, Υποστράτηγος Δημήτριος Κοτσιάφτης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου, Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Σκούμας και ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας, Ταξίαρχος Θωμάς Σάνδρος.

Από πλευράς Πυροσβεστικού Σώματος παρέστησαν ο Συντονιστής Επιχειρήσεων, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, Υποστράτηγος Δημοσθένης Αναγνωστάκης, o Διοικητής της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας, Αρχιπύραρχος Κων/νος Πουλτίδης καθώς επίσης και ανώτατοι - ανώτεροι Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και Πυροσβέστες της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας.

Παραβρέθηκαν, τέλος, εκπρόσωποι Συνδικαλιστικών Φορέων, ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εν ενεργεία και εν αποστρατεία, εκπρόσωποι Φορέων, Συλλόγων και Οργανισμών, καθώς και πλήθος πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]