Αρχές Οκτωβρίου 4 προγράμματα του ΕΣΠΑ για Μ.Μ Επιχειρήσεις

Την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη αναμένεται να αρχίσει η χρηματοδότηση τεσσάρων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, γνωστοποίησε, απευθυνόμενος σε επαγγελματίες και εμπόρους, στα γραφεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, που τόνισε πως τέσσερα από τα οκτώ προγράμματα του αναπτυξιακού νόμου θα προκηρυχθούν στις αρχές του ίδιου μήνα.
«Κοινό χαρακτηριστικό των τεσσάρων προγραμμάτων (του α' γύρου επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ) είναι ότι είναι για μικρές, πολύ μικρές και νεοφυείς επιχειρήσεις» επεσήμανε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Εμείς ξεκινήσαμε, το ένα τρίτο των πόρων, τα 20 δισ. θα πάνε σε στήριξη επιχειρηματικότητας».
Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, στις αρχές Οκτωβρίου προκηρύσσονται τέσσερα προγράμματα του νέου αναπτυξιακού νόμου, συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ, τα οποία εκτιμάται ότι θα πέσουν στην αγορά μέσα στο πρώτο τετράμηνο του επόμενου έτους, ενώ ταυτόχρονα επιταχύνονται οι διαδικασίες αξιολόγησης όσων επένδυσαν με παλαιότερους αναπτυξιακούς νόμους και βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Σημείωσε δε ότι ο νέος αναπτυξιακός δίνει έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
«Σε αυτούς που έχουν κάνει αίτηση ότι έχουν προχωρήσει το 50%, του επενδυτικού τους έργου, ή το 100%, αυτοί όλοι εντός εξαμήνου θα κριθούν» είπε ο υπουργός.
Παράλληλα, επέκρινε τη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας: «Κι επειδή, ακούω πολλές φορές τη ΝΔ να ωρύεται για τα της επιχειρηματικότητας, απορώ, είναι δείκτης, φιλικού προς την επιχειρηματικότητα, διαχείρισης των επενδυτών, δυόμισι χρόνια αφού έχω κάνει την επένδυση και έχω κάνει αίτηση να πάρω τα λεφτά να έρθουν να με αξιολογήσουν;».
Ο κ. Σταθάκης πρόσθεσε ότι και από το «πρόγραμμα Γιούνκερ», που κατά κύριο λόγο έχει σχεδιαστεί για μεγάλες επενδύσεις, έχει γίνει προσπάθεια να εξευρεθούν πόροι και για μικρότερες επιχειρήσεις, με συγκεκριμένες δράσεις, όπως π.χ. σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να γίνει ένα ταμείο για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και συνέχισε:
«Αυτό το πετύχαμε, το ταμείο αυτό είναι έτοιμο και φιλοδοξούμε να ξεκινήσει με 250 εκατ., άλλα 250 εκατ. έχει πάρει η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ-0,49% για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πάλι από αυτή την προέλευση. Και γενικώς προσπαθούμε από τα χρηματοδοτικά εργαλεία και το «πρόγραμμα Γιούνκερ» να φτιάξουμε ει δυνατόν τους πιο κατάλληλους οργανισμούς, προκειμένου να εξοικονομήσουμε πόρους που να απευθυνθούν προς τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».
Για τις θεσμικές προβλέψεις αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο που είναι ήδη σε διαβούλευση για την ίδρυση επιχείρησης σε μια μέρα και αδειοδότηση σε τρεις, με ηλεκτρονική υποβολή για ένταξη στο ΓΕΜΗ και με την αρμοδιότητα της Μιας Στάσης στα επιμελητήρια, τις ρυθμίσεις για το αδιάβλητο στις δημόσιες συμβάσεις με ενιαίους κανόνες που να επιτρέπουν την πρόσβαση και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προβλέψεις για την «περιφερειακή» διάσταση των επιμελητηρίων με μεταβατική περίοδο τετραετίας, κ.ά.

«Προσδοκούμε μεγάλη μεταστροφή της οικονομίας»
Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση προσδοκά «μια μεγάλη μεταστροφή της οικονομίας. Όσο πιο γρήγορα γίνει και όσο πιο ισχυρή είναι, τόσο καλύτερα».
Ο υπουργός ανέφερε ότι η οικονομία «άντεξε» το 2015, που ήταν μια «πολύ δύσκολη χρονιά» καταγράφοντας «οριακή ύφεση», ενώ υπογράμμισε ότι το 2016 υπάρχουν ενδείξεις «μεταστροφής» προς την ανάκαμψη. «Το 2016 υπάρχουν εμφανή στοιχεία αντιστροφής της οικονομίας. Το δεύτερο τρίμηνο είχε για πρώτη φορά θετικό πρόσημο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι εξαγωγές επέδειξαν μια εξαιρετική δυναμική, σταθεροποιήθηκε η ιδιωτική κατανάλωση, μειώθηκε περαιτέρω η ανεργία έστω και δύο δυόμιση μονάδες» είπε και πρόσθεσε: «Άρα θεμελιώνεται εν πολλοίς η ιδέα, ότι είμαστε σε αυτό το σημείο μεταστροφής και προσδοκούμε μια μεγάλη μεταστροφή της οικονομίας. Όσο πιο γρήγορα γίνει και όσο πιο ισχυρή είναι, τόσο καλύτερα».
Ο υπουργός Οικονομίας πρόσθεσε πως «όλοι προσδοκούμε ότι τα δύσκολα τα αφήσαμε πίσω μας». «Μπροστά μας θεωρούμε ότι θα υπάρξει μια ανάκαμψη, οι προβλέψεις μιλούν για 2,5 - 2,7 σε ετήσια βάση, από τώρα μέχρι το επόμενο δωδεκάμηνο, αλλά αυτό δεν αρκεί, η ανάκαμψη πρέπει να επιταχυνθεί -και εκεί χρειάζεται ακόμη πάρα, πάρα, πολύ δουλειά- και ταυτόχρονα να είναι δίκαιη» κατέληξε.

Σειρά διασφαλίσεων για τους δανειολήπτες
Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, έχει προβλεφθεί σειρά διασφαλίσεων για τους δανειολήπτες πριν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πουληθούν σε funds. Όπως είπε, η νομοθεσία που ψηφίστηκε είναι «η πιο αυστηρή στην Ευρώπη» και τα funds αυτά πρέπει να λειτουργούν με τους ίδιους κανόνες όπως οι τράπεζες, να αδειοδοτούνται και να ελέγχονται από την ΤτΕ, ενώ οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες 12 μήνες πριν να υποβάλλουν προτάσεις ρύθμισης των δανείων στους ενδιαφερόμενους, που θα έχει πλέον και την κατάλληλη στήριξη και από τα 30 νέα Κέντρα Εξυπηρέτησης και Υποστήριξης Δανειοληπτών, τα οποία ιδρύονται για αυτό το σκοπό.
Πρόσθεσε ότι η νομοθεσία δίνει στις τράπεζες τα εργαλεία να διαχειριστούν τα «κόκκινα» δάνεια, απελευθερώνοντας τις δυνατότητες τους για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και από την άλλη δημιουργεί «ένα ισχυρό πλέγμα προστασίας» των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και των πιο ευάλωτων δανειοληπτών, ενώ θέτει προ των ευθυνών τους, «στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Αφήνουμε πίσω την ύφεση
Στο πλαίσιο ομιλίας του σε προσυνεδριακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αποθήκη Δ’ του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης ο κ. Σταθάκης ανέφερε πως η οικονομία σταθεροποιήθηκε και μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι αφήνουμε πίσω την ύφεση και να μιλήσουμε για μια ανάκαμψη, εφόσον συνεχιστούν οι θετικές ενδείξεις.
«Η οικονομία σταθεροποιήθηκε. Έναν χρόνο μετά είναι εμφανή τα στοιχεία σταθεροποίησης της οικονομίας. Είμαστε στο οριακό σημείο, στο οποίο μπορούμε μετά βεβαιότητας να πούμε ότι αφήνουμε πίσω την ύφεση και ότι από το δεύτερο τρίμηνο του 2016 και μετά - και εφόσον συνεχίσουν οι θετικές ενδείξεις της οικονομίας- μπορούμε να μιλήσουμε για μια ανάκαμψη της οικονομίας. Ανάκαμψη, όμως, η οποία απαιτεί κι άλλα πράγματα. Η ανάκαμψη αυτή χρειάζεται υποβοήθηση», είπε ο κ. Σταθάκης και σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι πολύ κοντά στην υλοποίηση της δέσμευσής της για ίδρυση επιχειρήσεων αυτόματα, μέσα σε μια μέρα και την αυτοαδειοδότηση τους σε τρεις μέρες. Ήδη, είναι στη Βουλή δύο νομοσχέδια. Το ένα προβλέπει την ηλεκτρονική ίδρυση εταιρειών μέσα από τα Επιμελητήρια και το δεύτερο αφορά στην αυτοαδειοδότηση των εταιρειών. Δηλαδή, θα ανοίγουν, θα λειτουργούν και ο έλεγχος θα έρχεται εκ των υστέρων. Η αυτοαδειοδότηση θα αρχίσει από τέσσερις σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, με πρώτο αυτόν της εστίασης και εν συνέχεια θα επεκταθεί και σε άλλους.
Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι τα 30 Κέντρα Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών θα λειτουργήσουν μέχρι το τέλος του 2016 σε όλη την Ελλάδα.
Ως προς τις μικρές, μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις που χρωστούν ταυτόχρονα και στο κράτος και σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, θα νομοθετηθεί η δημιουργία ενός εξωδικαστικού μηχανισμού γρήγορης διευθέτησης των χρεών αυτών.
★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]