Δήλωση Ν.Μπακογιάννη για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία

ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

      H Ντόρα Μπακογιάννη και βουλευτές άλλων χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης, έκαναν σήμερα την ακόλουθη κοινή δήλωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στη γειτονική χώρα.

«Οι εξελίξεις στην Τουρκία είναι πολύ ανησυχητικές και χρήζουν συνολικής απάντησης από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος την νύχτα της 15ης προς τη 16η Ιουλίου, ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει ακολουθήσει μια πολιτική που πιθανόν να επιφέρει σοβαρές συνέπειες στα δικαιώματα των Τούρκων πολιτών, όπως αυτά περιγράφονται στη Σύμβαση για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών.

Η απόφαση του Τούρκου Προέδρου στις 20 Ιουλίου να χρησιμοποιήσει την ισχύ του και να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και, επομένως, να αναστείλει την εφαρμογή της ανωτέρω Σύμβασης για 3 μήνες, είναι μια απόφαση που ενέχει κινδύνους. Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τον αυθαίρετο τρόπο με τον οποίο πολλές κατηγορίες υπαλλήλων απομακρύνονται από τα καθήκοντά τους και καλούμε το τουρκικό κράτος να εγγυηθεί τη νομική προστασία όσων πλήττονται από αυτές τις αποφάσεις.

Ζητούμε από την Τουρκία, ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, να αναλάβει τις ευθύνες της σχετικά με τη Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ακόμα ζητούμε από την κυβέρνηση και τις Αρχές να αναγνωρίσουν το αναφαίρετο δικαίωμα του Συμβουλίου της Ευρώπης να παρακολουθεί ελεύθερα και ανεμπόδιστα την εφαρμογή των υποχρεώσεων των χωρών-μελών του». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]