Ο οικονομικός εφιάλτης είναι εδώ. Πώς θα οδηγηθεί κόσμος στην απελπισία και θα χάσει ό,τι έχει, το επόμενο διάστημα

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr

Μετά κράτος και οι τράπεζες κατάσχουν λογαριασμούς

Τους τελευταίους μήνες έχει ενταθεί η διαδικασία δεσμεύσεων λογαριασμών από την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ήδη έχουν ανοίξει οι λογαριασμοί 856.000 οφειλετών, ενώ συνολικά πάνω από 4 εκατομ. φορολογούμενοι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία. Τα νέα ληξιπρόθεσμα εκτινάχθηκαν στα 6,78 δισ ευρώ το Α' εξάμηνο και σε αυτά δεν υπάρχουν οι νέοι φόροι που έρχονται από τον Σεπτέμβρη με κύριο τον ΕΝΦΙΑ.

Το 82% των οφειλετών του δημοσίου είναι οφειλέτες με ποσά κάτω από 3000 ευρώ ή μέχρι 3000 ευρώ. Οι οφειλές αυτές μπρορεί να είναι πρόσφατα ληξιπρόθεσμα, όμως μπορεί να είναι και οφειλές που έρχονται από παλιά, όπως ξεχασμένα πρόστιμα (από παράνομο παρκάρισμα), που αν δεν πληρωθεί εμπρόθεσμα (συνήθως στο τέλος του μήνα) καθίσταται και αυτό ληξιπρόθεσμο.

Και οι τράπεζες
Το τελευταίο διάστημα μέσα σε αυτό τον ηλεκτρονικό καταιγισμό κατασχέσεων από τις δημόσιες υπηρεσίες, έρχονται και οι τράπεζες. Αν λοιπόν κάποιος οφείλει σε τράπεζα και έχει ληξιπρόθεσμα προκειμένου οι τράπεζες να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους προβαίνουν και αυτές σε κατασχέσεις ποσών που βρίσκουν στους λογαριαμούς, των πελατών τους. Αυτομάτως προκύπτει το ερώτημα κατά πόσο είναι νόμιμο αυτό; Αν ρωτήσει κανείς την τράπεζα καλυπτόμενη πίσω από τους όρους, όπως και οι δημόσιες υπηρεσίες άλλωστε,
α) είναι μνημονικός νόμος
β) υπάρχει η δυνατότητα αυτή αφού προβλέπεται στον νέο κώδικα δεοντολογίας
και ο πολίτης που δεν γνωρίζει, δέχεται στωικά την εκδοχή που του προβάλλεται

Αν και υπήρξαν επιβολές προστίμων συνολικού ύψους 260.000 ευρώ σε τράπεζες για την πρακτική αυτή, οι τράπεζες βρίσκουν ή θα βρουν διέξοδο πιέζοντας τον ανήμπορο και ανυπεράσπιστο δανειολήπτη να τον βάλουν να υπογράψει αν δεν έχει ήδη υπογράψει την δυνατότητα να προβαίνουν στην αυτόματη πληρωμή δανείων. Με βάση τον νόμο η κατάσχεση από την τράπεζα μπορεί να γίνει ακόμα και σε λογαριασμό μισθοδοσίας (ακατάσχετο λογαριασμό) εφόσον παρέλθει μία μέρα από την κατάθεση του μισθού στον λογαριασμό και μάλιστα μέχρι το ύψος που ανέρχεται ο μισθός ή η σύνταξη. Δεν εξαιρείται της κατάσχεσης το ποσό που υπερβαίνει έναν μηνιαίο μισθό ή μία σύνταξη του οφειλέτη. Επίσης, δεν εξαιρείται της κατάσχεσης αν το καταβληθέν ποσό παραμείνει στον τραπεζικό λογαριασμό πέραν της επομένης ημέρας από εκείνη που καταβάλλεται

Έτσι το τελευταίο διάστημα προκειμένου οι τράπεζες να προλάβουν, τις κατασχέσεις των δημόσιων υπηρεσιών, προβαίνουν σε κατασχέσει λογαριασμών, μεγαλώνοντας ακόμα πιο πολύ την ασφυξία των πολιτών και φυσικά διογκώνοντας τα προβλήματα.
Σε λογαριασμό κατατίθενται χρήματα από πελάτη εμπόρου προκειμένου να προχωρήσει σε αγορά εμπορεύματος από το εξωτερικό. Η τράπεζα μόλις βλέπει τα χρήματα κατάσχει ένα μέρος τους για να πληρώσει ληξιπρόθεσμες (μήνα) οφειλές του δικαιούχου του λογαριασμού. Ο έμπορος βρίσκεται σε κατάσταση απελπισίας αφού δεν φτάνουν τα χρήματα για να ολοκληρώσει την διαδικασία και να πουλήσει το εμπόρευμα, αλλά ούτε και να επιστρέψει τα χρήματα αφού δεν τα έχει.

Και η ασφυξία
Το μόνο που μένει μετά τα παραπάνω είναι να υποχρεωθούν όλοι να πληρώνουν και να πληρώνονται. μέσω POS. Αν λοιπόν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία τότε όλα τα χρήματα που θα εισπράττει κανείς μισθός, σύνταξη, πληρωμή ενός πελάτη κλπ θα περνά από την τράπεζα. Τράπεζα και δημόσιο βλέποντας χρήματα στον λογαριασμό θα τα κατάσχουν για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το αποτέλεσμα θα είναι να μην μένει τίποτα στον πολίτη δικαιούχο του λογαριασμού προκειμένου να κινηθεί είτε για το σπίτι του είτε για την δουλειά του.

Ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι και η διαρροή, ότι η ΓΓΔΕ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις θα προχωρά ακόμη και σε προληπτικές κατασχέσεις. Αν δηλαδή υπάρχουν πληροφορίες για κάποιο φορολογούμενο, ο οποίος έχει οφειλές - έστω και αν αυτές δεν είναι ακόμη ληξιπρόθεσμες - αλλά ετοιμάζεται να μεταβιβάσει περιουσιακά στοιχεία ή ακόμη να φύγει στο εξωτερικό, θα προχωρά προληπτικά σε κατασχέσεις ώστε να διασφαλίσει τα έσοδα του Δημοσίου.


Συμπερασματικά ο οικονομικός εφιάλτης που θα οδηγήσει χιλιάδες, προκειμένου να επιβιώσουν είτε στην παρανομία (είσπραξη μαύρων σε μετρητά) είτε σε απελπισία. Πάντως με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνεται ένα καλοστημένο σχέδιο ξένων και ντόπιων συμφερόντων να υφαρπάξουν την περιουσία των Ελλήνων πολιτών δίνοντας ψίχουλα ή και τίποτα. Το αν οδηγούν κόσμο στην απελπισία, στις αυτοκτονίες και την κατάθλιψη, καθόλου δεν τους ενδιαφέρει. Και φυσικά δεν είναι δυνατόν να γυρίσει το κλίμα εμπιστοσύνης, του κόσμου προς τις τράπεζες και να επιστρέψει χρήματα από τα σεντούκια, αν απειλούνται με κατασχέσεις είτε από το κράτος είτε από τις ίδιες τις τράπεζες. Ανάπτυξη με κατασχέσεις λογαριασμών δεν γίνεται να υπάρξει.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ Σχόλια Σύνταξης Τετάρτη, Αυγούστου 31, 20



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]