Ανάκληση παραιτήσεων για συνταξιοδότηση ζητά εσπευσμένα από 1.400 εκπαιδευτικούς ο Ν. Φίλης!

Να ανακαλέσουν τις παραιτήσεις τους έως αύριο 31 Αυγούστου, καλεί ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης 1.4000 εκπαιδευτικούς που είχαν κάνει τα χαρτιά τους για συνταξιοδότηση, καθώς από λάθος κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σύνταξη.
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» ο υπουργός Παιδείας απέστειλε εσωτερικό έγγραφο στις 25 Αυγούστου στις περιφερειακές διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποδεικνύοντας στους εκπαιδευτικούς που παραιτήθηκαν να ανακαλέσουν τις παραιτήσεις τους ως τις 31/8/2016 επικαλούμενοι «λόγους ουσιώδους πλάνης».
Όπως διευκρινίζει το έγγραφο, όσοι εκπαιδευτικοί παραιτήθηκαν μέχρι τις 12 Μαΐου αλλά συμπληρώνουν τις συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις μετά τις 13 Μαΐου θα πρέπει να ανακαλέσουν τις παραιτήσεις τους, γιατί το διάστημα μετά τις 13 Μαΐου δε θεωρείται συντάξιμος χρόνος και ως εκ τούτου αν δεν γυρίσουν στα σχολεία θα θεωρούνται ότι αποχώρησαν χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους.
Οι διατάξεις δύο άρθρων (του 33 στο ν. 4386 και του 239 στο ν. 4389) που η κυβέρνηση ψήφισε με σκοπό να απαλλάξει τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι θα αποχωρούσαν φέτος, από τις μειώσεις συντάξεων που προκαλεί ο νόμος Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό δεν θα ισχύσουν και όσοι δεν ανακαλέσουν τις παραιτήσεις τους αντί  για «ψαλιδισμένη» σύνταξη κινδυνεύουν να μην πάρουν καθόλου.
Υπουργείο Παιδείας: «Παραπληροφόρηση» και διευκρινίσεις
Στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας γίνεται λόγος για παραπληροφόρηση και διευκρινίζεται ότι «είναι απολύτως ψευδές ότι οφείλουν να ανακαλέσουν την αίτηση συνταξιοδότησης όλοι οι εκπαιδευτικοί που την υπέβαλαν μέχρι 4/5/2016 ή ότι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σύνταξη».
Η ανακοίνωση προσθέτει:
«Η αλήθεια είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα εκ των 1350 εκπαιδευτικών που υπέβαλε αίτημα συνταξιοδότησης σύμφωνα με το αρ. 33 τουν.4386/2016, αφού θεμελίωνε συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως 4/5/2016, έκανε χρήση της συγκεκριμένης διάταξης που προώθησε το υπουργείο και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα καθώς θα συνταξιοδοτηθούν με το παλαιό σύστημα».
Κατά το υπουργείο Παιδείας, το θέμα δημιουργείται για ένα μικρό αριθμό εκπαιδευτικών που δεν πληρούσαν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μέχρι 4/5/2016. Για τους εκπαιδευτικούς αυτούς διευκρινίζεται ότι οι μήνες που διανύθηκαν (από 5/5/2016 έως 31/8/2016) θα υπολογιστούν ως συντάξιμη υπηρεσία, όταν αποφασίσουν να συνταξιοδοτηθούν με τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου. Για τον λόγο αυτόν, καταλήγει το υπουργείο Παιδείας, τους δόθηκε η δυνατότητα ανάκλησης της αίτησης παραίτησης μέχρι 31/8/2016.
ΝΔ: ‘Αμεσα ο υπουργός να δώσει μεγαλύτερη προθεσμία για ανάκληση παραίτησης
«Η προχειρότητα με την οποία νομοθετεί η Κυβέρνηση ξεπερνάει πλέον κάθε όριο», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι αρμόδιοι για θέματα Μεταρρύθμισης και Παιδείας της ΝΔ, Γεώργιος Γεωργαντάς και Μάξιμος Χαρακόπουλος, αντίστοιχα. Ζητούν «άμεσα ο Υπουργός πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προθεσμία στην δυνατότητα ανάκλησης παραίτησης, γιατί διαφορετικά η Κυβέρνηση θα έχει καταφέρει έναν ακόμα άθλο: να αφήσει εργαζόμενους χωρίς καμία σύνταξη».
Τονίζουν χαρακτηριστικά:
«Η μια γκάφα ακολουθεί την άλλη και από το επίπεδο της αυταπάτης περάσαμε πλέον σε αυτό της “ουσιώδους πλάνης”. Αυτήν την έκφραση χρησιμοποίησε ο Υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης στο από 25 Αυγούστου 2016 έγγραφό του προς τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να τους ζητήσει να ανακαλέσουν τις παραιτήσεις στις οποίες η ίδια η Κυβέρνηση τους οδήγησε με τις διατάξεις των άρθρων 33 του Ν. 4386/2016 και 239 του Ν. 4389/2016.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο διαπίστωσε ότι όσοι επέλεξαν να κάνουν χρήση των άρθρων αυτών, που νομοθέτησε η Κυβέρνηση, δεν έχουν κατοχυρώσει το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα. Το ενδιαφέρον είναι ότι στο έγγραφο του ο Υπουργός δίνει τη δυνατότητα στους “πλανηθέντες” εκπαιδευτικούς να ανακαλέσουν την αίτηση παραίτησής τους έως 31 Αυγούστου 2016.
Η προχειρότητα αυτή της Κυβέρνησης αναστατώνει τη ζωή περίπου 1.400 εκπαιδευτικών και ταυτόχρονα τινάζει στον αέρα τον προγραμματισμό των προσλήψεων των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς είναι απόλυτα εξαρτημένος από τον αριθμό των αποχωρήσεων».

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]