Οι Ψείρες του σώματος

Είναι Αρθρόποδα που τρέφονται με ανθρώπινο αίμα.  Η προσβολή από ψείρες λέγεται φθειρίασις (pediculosis).  Μεταδίδουν  εξανθηματικόν τύφο, υπόστροφον πυρετό, σπανίως  τύφο κ.ά. Προκαλούν εκζέματα και ερεθισμό.

Ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί από τρεις τύπους ψείρας .

Pediculus  humanus  capitis   (  ψείρες της κεφαλής)

Phthirus  pubis   (ψείρες του εφηβαίου)

Pediculus  humanus  corporis  (ψείρες του ανθρώπινου σώματος ) 

Η ψείρα του σώματος δεν πρέπει να συγχέεται με το άκαρι της ψώρας.

Η ψείρα του σώματος είναι μεγαλύτερη σε μέγεθος από την κοινή ψείρα του κεφαλιού, που επίσης πίνει αίμα, αλλά η διαφορά είναι στο ότι η ψείρα του κεφαλιού δε μεταφέρει επικίνδυνες ασθένειες, όπως κάνει η πιο επιβλαβής ψείρα του σώματος.
Ψείρες σώματος ζουν σε ρούχα και κλινοσκεπάσματα και σας ταξιδεύουν στο δέρμα σας αρκετές φορές την ημέρα για να τρέφονται με αίμα. Οι ραφές του τα ρούχα είναι οι πιο κοινές θέσεις για τις ψείρες του σώματος να γεννήσουν τα αυγά τους (nits).
Σε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες υγιεινής οι ψείρες αυτές πολλαπλασιάζονται και κάποιες από αυτές μεταναστεύουν σε ρούχα προκαλώντας έτσι μια νέα επιδημία. Λόγω της γενετικής τους μετάλλαξης και της ανθεκτικότητας τους , οι ψείρες αυτές έχουν βρει τρόπο να επιβιώνουν σε αγωγές αντιμετοπισης τους οι οποίες παλιότερα ήταν αποτελεσματικές.
Οι πιο κοινές περιοχές για τα τσιμπήματα είναι γύρω από τη μέση, βουβωνική χώρα και τις μασχάλες – μέρη όπου ραφές ρούχα είναι πιο πιθανό να αγγίξει το δέρμα.
Επιπλοκές από ψείρες σώματος

Αν και προκαλούν συνήθως ελάχιστα προβλήματα, ωστόσο, μια προσβολή από ψείρες του σώματος μερικές φορές οδηγεί σε επιπλοκές, όπως:

Ανάπτυξη δευτερογενών λοιμώξεων, αλλαγές του δέρματος όπως αποχρωματισμός – ιδιαίτερα- γύρω από τη μέση , βουβωνική χώρα ή το πάνω μέρος των μηρών.
Η εξάπλωση τους στο πολυπαραγοντικό περιβάλλον τους  μπορεί να υπάρξει  εκδήλωση μολυσματικών ή βακτηριακών ασθενειών, όπως εξανθηματικού τύφου, υπόστροφου πυρετού, σπανίως τύφο κ.ά.
Τσιμπήματα από ψείρες του σώματος μπορεί να προκαλέσουν έντονη φαγούρα, με μόλυνση του δέρματος από το ξύσιμο, τότε επισκεφθείτε το γιατρό σας. Οι θεραπείες για ψείρες με κηροζίνη, ξύδι, μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.
»Το σημαντικό και ανησυχητικό στην υπόθεση της ψείρας του σώματος είναι ότι, δεν υπάρχει σχεδόν καμία ενημέρωση ή πληροφορίες, ειδικά για το καλοκαίρι όπου η ζέστη ευνοεί την εξάπλωση τους.»

Οι παράγοντες κινδύνου από τις ψείρες του σώματος

Οι πιο κοινές συνθήκες για την αναπαραγωγή και την εξάπλωση των ψειρών παρατηρείτε όπου υπάρχει συνωστισμός ανθρώπων όπως :

σε σκηνές άστεγους, προσφυγικούς ή καταυλισμούς φυσικών καταστροφών ,
σε τρένα μεγάλων αποστάσεων, διαρκείς εποχιακές εργασίες, κλπ
σταθμών του μετρό (ιδιαίτερα αίθουσες αναμονής).
σε στρατώνες, θαλάμους σωφρονιστικών υπηρεσιών και προφυλάκισης.
εξειδικευμένο ιατρικά ιδρύματα κλπ.
σε κατασκηνώσεις για τα παιδιά, παιδικούς σταθμούς και σχολεία. Κλπ
μπορείτε να μολυνθείτε, αν έρθετε  σε στενή επαφή με άτομα που έχουν ψείρες του σώματος,  με είδη ένδυσης ( ρούχα), με  τα κλινοσκεπάσματα  ή αλλά μολυσμένα υφασμάτινα ειδή.
Χρησιμοποιήστε τα ακόλουθα στοιχεία προσεκτικά:

Πλύνετε τα μολυσμένα κλινοσκεπάσματα, μαξιλάρια, κουβέρτες, ρούχα και πετσέτες στους 54 C και να στεγνώσουν σε υψηλή θερμοκρασία για τουλάχιστον 20 λεπτά.
Αντικείμενα που δεν μπορούν να πλυθούν μπορεί μπαίνουν σε θήκες κενού αέρος ή να σφραγίζεται σε μία πλαστική σακούλα για δύο εβδομάδες περίπου, ώστε να τελειώσει ο κύκλος ζωής ακόμη και των πιο άωρων μορφών.
Στρώματα, σαλόνια, έπιπλα, καναπέδες, χαλιά και τα καθίσματα των αυτοκινήτων πρέπει να καθαριστούν με επαγγελματικές Bio-εφαρμογές απορρύπανσης με αναζωογόνηση και εξυγίανση .
Η ανάγκη μέριμνας για την υγεία, μέσα από την διαχείριση των προβλημάτων που ανακύπτουν στον εσωτερικό περιβάλλοντα χώρο, έχει σαν αποτέλεσμα την υιοθέτηση ανάλογων εναλλακτικών μεθόδων μιας ισορροπημένης καθαριότητας για την βελτιωμένη ποιότητα του.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή της μεθόδου, γιατί μια εφαρμογή χωρίς τον απαιτούμενο Επαγγελματικό εξοπλισμό, την επαγγελματική κατάρτιση σε Επαγγελματικές Bio-Εφαρμογές απορρύπανσης με αναζωογόνηση και Εξυγίανση του περιβάλλοντα χώρου, πριν αλλά και μετά από οποιαδήποτε επεξεργασία υγειονομικού ενδιαφέροντος, θα μπορούσε να αποφέρει αρνητικά αποτελέσματα ακόμα και στην εκτελεσθείσα θεραπευτική αγωγή.

Δεν συντρέχει  λόγος ψεκασμού των εσωτερικών χώρων με βιοκτόνα (εντομοκτόνα) , γιατί δεν μπορούν να σκοτώσουν τις ψείρες στο ανθρώπινο σώμα, αλλά ούτε και τα αυγά τους.

            Αντενδείκνυται η χρήση κτηνιατρικών φαρμάκων.

Υ.Γ : Ένα μεγάλο ευχαριστώ, για τις πολύτιμες συμβουλές του, στον Κύριο Κωνσταντίνο Θ. Μπουχέλο Ομότιμο Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πληροφορίες με email στο  info@hygienichome.gr ή στα τηλέφωνα : 2104829839, 6932245887.

Ιωάννης Βγενής
Cleaning Advisor

Πηγή: cleaningnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]