Λιάνα Δενεζάκη: Δυστυχώς οι ενήλικες υποτιμούν τα παραμύθια

Η Λιάνα Δενεζάκη δεν χρειάζεται συστάσεις…Όσοι ασχολούνται με την παιδική λογοτεχνία την γνωρίζουν καθώς η Λιάνα έχει χαρίσματα μοναδικά. Δεν απελευθερώνει την φαντασία της μόνο με το γραπτό της λόγο αλλά την αποτυπώνει σε σχέδια μέσα από τα χρώματα και σχήματα.
 Την έχω δει σε γιορτές να μαθαίνει στα παιδιά να ζωγραφίζουν και με απλές γραμμές να φτιάχνουν βασιλιάδες, πριγκίπισσες,  ιππότες, δράκους, αυτοκίνητα και ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί.
Σήμερα με αφορμή  την παγκόσμια ημέρα παιδικής λογοτεχνίας απαντάει στο μίνι ερωτηματολόγιο που τις έθεσε το Πινάκιο…
Σίγουρα θα επανέλθουμε με μεγαλύτερο αφιέρωμα στην Λιάνα Δενεζάκη  


Γιατί το παραμύθι είναι σημαντικό για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών;

«Το παραμύθι είναι σημαντικό όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους ενήλικες, που δυστυχώς το υποτιμούν, θεωρώντας πως δεν έχει θέση στον κόσμο τους. Η καλλιέργεια της φαντασίας είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί χωρίς αυτή δεν μπορούμε να υπερβούμε την πραγματικότητα και να την αλλάξουμε προς όφελος της δικής μας ζωής αλλά και των άλλων. Και, δυστυχώς, η φαντασία δεν είναι από τα πρωτεύοντα μαθήματα της εκπαίδευσης -κάθε άλλο θα έλεγε κανείς- με αποτέλεσμα ο φόβος του «λάθους», η προβλεψιμότητα, η ομοιομορφία και το κυνήγι της στείρας γνώσης με τα χρόνια να κερδίζουν έδαφος στις ζωές μας».

Ποια είναι η συμβολή του παραμυθιού στην πολιτισμική μας κληρονομιά; 
Ζωγραφιά που "δραπέτευσε" μέσα από την φαντασία της Λιάνας Δενεζάκη
«Τα παραμύθια δεν είναι τίποτα περισσότερο από λαϊκές διηγήσεις. Είναι οι μύθοι που έχουν για κέντρο τους τον άνθρωπο και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του. Μέσα από την αλληγορία τους μεταφέρονται, αναβιώνουν και προσαρμόζονται από γενιά σε γενιά παραδόσεις, ντοπιολαλιές, στοιχεία του πολιτισμού και τοπικοί θρύλοι».
Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν την δύναμη να σβήσουν τα παραμύθια;

«Θα έλεγα με σιγουριά όχι! Πιστεύω ακράδαντα πως το παιδικό βιβλίο έχει θέση στη ζωή κάθε παιδιού ανεξάρτητα από το πότε και το πού έχει γεννηθεί καθώς του προσφέρει τη δύναμη να βουτήξει σε έναν τόπο-άτοπο έξω από το χρόνο και να ζήσει τη μαγεία ενός ταξιδιού που δε μοιάζει με κανένα άλλο». 
Δείτε κάποιες εκπληκτικές εικόνες της Λιάνας Δενεζάκη
 









 




































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]