ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Επείγουσα Έκκληση για Συναινετική Λύση στην ΕΡΤ

Επείγουσα Έκκληση για Συναινετική Λύση στην ΕΡΤ

Η Ένωση Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ διαφώνησε απολύτως και από την πρώτη στιγμή με την κυβερνητική ενέργεια διάλυσης της ΕΡΤ. Χαιρέτησε επίσης από την πρώτη στιγμή την θαρραλέα και οργανωμένη προσπάθεια όλων των εργαζομένων της εταιρείας να κρατήσουν ζωντανή την ΕΡΤ μέσα από την παραγωγή ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος που με τη βοήθεια του επισήμου φορέα των Ευρωπαϊκών Δημόσιων Τηλεοράσεων EBU, μεταδίδεται διαδικτυακά στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ΕΡΤ λειτούργησε για πρώτη φορά χωρίς τον ασφυκτικό κυβερνητικό εναγκαλισμό και λειτούργησε καλά. Όμως, σε μια οποιαδήποτε δημοκρατική κοινωνία μια τέτοια θεμιτή αντίσταση απέναντι σε μια σπασμωδική και αυθαίρετη ενέργεια της κυβερνητικής εξουσίας, δεν μπορεί παρά να είναι προσωρινή.

Σήμερα μετά την συμφωνία των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση, τον καθορισμό ειδικού Υφυπουργού για την Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και κυρίως την απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ διαφαίνεται μια κάποια δυνατότητα ανάπτυξης ενός κοινού τόπου για την εξεύρεση μιας συναινετικής λύσης για την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ με διασφάλιση των βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος της χώρας που βρίσκεται σταθερά στις παρυφές μιας επικίνδυνης παρεκτροπής.

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ σε συνέχεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στις 20 Ιουνίου 2013 με θέμα: «Η ΕΡΤ πρέπει να ζήσει: άμεσες βιώσιμες λύσεις. Το περίγραμμα μιας πραγματικής μεταρρύθμισης της δημόσιας- και όχι κομματικοκρατικής- ραδιοτηλεόρασης» και ομιλητές με βαθιά γνώση της αναγκαίας μεταρρύθμισης της ΕΡΤ (Νίκος Αλιβιζάτος, Ηλίας Μόσιαλος, Δημήτρης Παπαδημούλης, Γιώργος Πλειός, Νίκος Μιχαλίτσης) μπορεί και πρέπει, σε συνεργασία με άλλες ανεξάρτητες οργανώσεις της Κοινωνίας Πολιτών, να συνεισφέρει με προτάσεις άμεσης εφαρμογής στο ρόλο του «Αμερόληπτου Τρίτου παράγοντα» για να διευκολύνει την επικοινωνία των δυο πλευρών και την αποτροπή του αδιεξόδου. Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός- σωστά αυτή την φορά- δεν πρέπει να χαθεί ούτε ΜΙΑ ΜΕΡΑ.

Προτείνουμε λοιπόν:
1. Την άμεση συνάντηση γνωριμίας του νέου Υφυπουργού για την Δημόσια Ραδιοτηλεόραση με μια διευρυμένη αντιπροσωπευτική επιτροπή των εργαζομένων της ΕΡΤ που θα περιλαμβάνει μέλη των άτυπων συντονιστικών ομάδων από όλους τους χώρους της εταιρείας (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, σκηνοθέτες/ παραγωγοί, διοικητικοί) και βεβαίως και εκπρόσωπο της ΠΟΣΠΕΡΤ που ως δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό Όργανο, εκπροσωπεί εργαζόμενους στον Ραδιοτηλεοπτικό τομέα και εκτός της ΕΡΤ.

2. Βασικό αντικείμενο της συνάντησης πρέπει να είναι η επείγουσα συγκρότηση και νομοθετική κατοχύρωση μιας εννιαμελούς Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής της ΕΡΤ με τουλάχιστον τριμελή συμμετοχή των εργαζομένων που θα αναλάβει το καθήκον της άμεσης εφαρμογής των αποφάσεων του ΣτΕ και της απόφασης των πολιτικών αρχηγών για επαναπρόσληψη 2.000 εργαζομένων με σχέσεις εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου με αυστηρό και δίκαιο καθορισμό των κριτηρίων των τυχόν εξαιρέσεων. Εάν υπάρξει ειλικρινής συμφωνία, θα μπορούσε σε ένα δεκαήμερο να επανέλθει το σήμα της ΕΡΤ στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση και σε όλο τον πλανήτη κάτι που περιμένουν όλοι οι Έλληνες όπου γης. Πιστεύουμε ότι το γεμάτο συμβολισμούς και ιστορία σήμα της ΕΡΤ πρέπει να διατηρηθεί με την συμπληρωματική οπτική επεξήγηση ενός διευκρινιστικού λογοτύπου τύπου «Δημόσια ΕΡΤ» ή «Νέα ΕΡΤ», που θα τονίζει τη νέα αρχή, την συναινετική νέα πορεία της ΕΡΤ ως πραγματικά δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και όχι κρατικής ή κυβερνητικής του παρελθόντος. Μ ε λίγη καλή διάθεση, μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι σε αυτό, τουλάχιστον στα λόγια.

3. Η προτεινόμενη Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της (Δ)ΕΡΤ ή (Ν)ΕΡΤ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως τις 27 Σεπτεμβρίου 2013, ημερομηνία εκδίκασης στο ΣτΕ της κύριας προσφυγής της ΠΟΣΠΕΡΤ αλλά και της πρώην υπουργού Ελισάβετ Παπαζώη και ενδεχομένως και άλλων, έχοντας ως κύριο σκοπό την αποκατάσταση της ομαλότητας, της δικαιοσύνης αλλά και της ψυχικής και οργανωτικής σύμπνοιας της εταιρείας, που τραυματίστηκε βαριά την 11η Ιουνίου.

4. Παράλληλα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει ο Δημόσιος Διάλογος για την δημόσια Ραδιοτηλεόραση που θέλουμε και η κυβέρνηση δια του αρμόδιου Υφυπουργού πρέπει από τώρα να διευκρινίσει τις προτάσεις της και το ανάλογο Νομοσχέδιο. Βασικό τμήμα του Διαλόγου πρέπει να είναι η διπλή ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ θέσεων και ατόμων και τα σαφή και διαφανή κριτήρια που θα την καθορίσουν στη βάση του νέου οργανογράμματος της εταιρείας. Όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ πρέπει να συμμετέχουν οργανωμένα σε αυτό το Διάλογο. Απέδειξαν ότι το μπορούν. Κράτησαν την ΕΡΤ ζωντανή χωρίς την διορισμένη κεντρική Διοίκηση. Αγαπούν την ΕΡΤ, μπορούν να συμβάλλουν στην ριζική μεταρρύθμιση της. Στην μεγάλη πλειονότητα τους δεν είναι όπως λένε αρκετοί «κομματικοί εγκάθετοι», τεμπέληδες, μέλη της συντεχνίας μιας αμαρτωλής ΕΡΤ». Απλά δεν έχουν ΠΟΤΕ διοικηθεί ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ από μια σύγχρονη, ανεξάρτητη, μη κομματοκρατική, επαγγελματικά επαρκή Κεντρική Διοίκηση. Αν την αποκτήσουν, η παραγωγικότητα της ΕΡΤ θα αυξηθεί θεαματικά σε ελάχιστο διάστημα. ΤΩΡΑ είναι η μεγάλη ευκαιρία. Ας μην την χάσουμε για πολλοστή φορά.


"Η ΕΡΤ πρέπει -οπωσδήποτε- να ζήσει": Απόηχος της εκδήλωσης στο ΕΙΕ στις 20.6.2013

Σημαντικός και επίκαιρος είναι ο απόηχος της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013 και ώρα 1- 3μμ στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών με θέμα "Η ΕΡΤ πρέπει να ζήσει: άμεσες βιώσιμες λύσεις. Το περίγραμμα μιας πραγματικής μεταρρύθμισης της δημόσιας- και όχι κομματικοκρατικής- ραδιοτηλεόρασης". Εισαγωγικό χαιρετισμό απηύθυνε ο Νίκος Μουζέλης, Πρόεδρος ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ, Ομ. Καθηγητής Κοινωνιολογίας LSE. Την εκδήλωση συντόνισε ο Περικλής Βασιλόπουλος, Δημοσιογράφος, Αντιπρόεδρος ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ. Μίλησαν οι: Νίκος Αλιβιζάτος, Καθηγητής και Πρόεδρος Επιτροπής για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, Ηλίας Μόσιαλος, Καθηγητής Πολιτικής Υγείας LSE, πρ. Υπουργός, Δημήτρης Παπαδημούλης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ. Σχολιαστές ήταν οι: Γιώργος Πλειός, Πρόεδρος Τμήματος ΕΜΜΕ Παν. Αθηνών και Νίκος Μιχαλίτσης, πρ. Γεν Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών ΕΡΤ. Υπήρξαν πολλά δημοσιεύματα στον γραπτό Τύπο (Τα Νέα,ΈθνοςΝαυτεμπορικήΗμερησία) και στο διαδίκτυο (tvxs.griefimerida.grzougla.gr) αναφορικά με την εκδήλωση ενώ ισχυρή ήταν και η συμμετοχή μέσω livestreaming από το www.maga.gr. Η μαγνητοσκοπημένη εκδοχή της εκδήλωσης είναι διαθέσιμη στο www.blod.gr του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]