ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ηλεία: Χρειάζονται... βάρκες στη Μανολάδα για να πάνε σπίτια τους!


Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι του οικισμού Μπρινιά της Παλαιάς Μανολάδας που από την αρχή του φετινού χειμώνα, από τα πρωτοβρόχια κιόλας, είναι αναγκασμένοι να ζουν… μέσα στο νερό! Αιτία οι «θαμμένες» ή οι κατεστραμμένες αποστραγγιστικοί τάφροι των χωραφιών, που σε συνάρτηση με τους «ξεχειλισμένους» ταμιευτήρες νερού, που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί για το πότισμα των καλλιεργειών τους, «πνίγουν» ολόκληρη την περιοχή!
Οι συνεχιζόμενες και έντονες βροχοπτώσεις είχαν σαν αποτέλεσμα να γεμίσουν νωρίς τους ταμιευτήρες φέτος. Οι «μηχανισμοί» ωστόσο για τη «φυγή» του νερού που περισσεύει δεν λειτουργούν, καθώς τα αποστραγγιστικά κανάλια είναι είτε θαμμένα είτε κατεστραμμένα από τη συνεχόμενη χρήση των χωραφιών της περιοχής. Έτσι, τα νερά της βροχής «πνίγουν» ολόκληρο τον οικισμό του Μπρινιά με τους κατοίκους του, ιδιαίτερα τις μέρες που βρέχει πολύ, να μην μπορούν να φτάσουν ούτε στα ίδια τους τα σπίτια και τις περιουσίες!

Παράλληλα, το μεγαλύτερο ποσοστό των καλλιεργειών της περιοχής καταστρέφεται, αφού τα χωράφια «κολυμπάνε» μέσα στο νερό. «Μετά από 35 χρόνια στη θάλασσα βγήκα στη σύνταξη και ήρθα να εγκατασταθώ στου Μπρινιά» είπε στο Patrisnews ο κ. Βασίλης Ζορμπάς και συνέχισε:
«Δυστυχώς όμως και εδώ, είμαι αναγκασμένος να ζω μέσα στο νερό. Γλυκό νερό όμως, προφανώς για να ξεπλύνω την αλμύρα από τη θάλασσα. Η κατάσταση είναι απερίγραπτη, δεν μπορούμε να βγούμε από τα σπίτια μας γιατί ολόκληρη η περιοχή πλημμυρίζει. Τα αποστραγγιστικά κανάλια είναι θαμμένα από τα τρακτέρ που οργώνουν τα χωράφια και οι ιδιοκτήτες τους δεν ζουν καν εδώ, τα έχουν νοικιάσει. Κάτι πρέπει όμως να γίνει, είναι άδικο μια ολόκληρη περιοχή να πνίγεται μέσα στα νερά. Τι να κάνουμε να φύγουμε; Μα δεν έχουμε κάπου αλλού να πάμε».
Όλοι οι κάτοικοι του Μπρινιά είναι εφοδιασμένοι με μοτέρ απάντλησης των νερών από τις αυλές τους και τα χωράφια τους, τα οποία, σε πολλές περιπτώσεις, δουλεύουν μέρα και νύχτα, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα! Τέλος, δύο ακόμα κάτοικοι της περιοχής, οι κ.κ. Γιώργος Φλώρος και Κωνσταντίνος Μπιτούνης είπαν στο patrisnews: «Η κατάσταση είναι απελπιστική. Ολόκληρη η περιοχή πνίγεται στα νερά της βροχής εξαιτίας των κατεστραμμένων τάφρων στα χωράφια. Βέβαια, ακόμα και αυτοί που καλλιεργούν τα χωράφια έχουν πρόβλημα, γιατί οι καλλιέργειές τους καταστρέφονται από τα νερά. Υπάρχουν μέρες που δεν μπορούμε να βγούμε καν από τα σπίτια μας, είμαστε εγκλωβισμένοι. Επιτέλους, όποιοι είναι αρμόδιοι ας κάνουν κάτι».
Στάθης Πουλιάσης 
(Stathispatris@Yahoo.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]