Πιέσεις από την τρόικα για να παραμείνει για άλλο ένα χρόνο το χαράτσι στα ακίνητα!


Προς παραμονή του χαρατσιού στα ακίνητα για άλλο έναν χρόνο πιέζει η τρόικα. Ζητά νέα μέτρα για να καλυφθούν δημοσιονομικές αποκλίσεις ύψους 3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάσηΝέα μέτρα ώστε να καλυφθούν δημοσιονομικές αποκλίσεις οι οποίες σε ετήσια βάση ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ ζητά από την κυβέρνηση η τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας. Στο πλαίσιο αυτό, η τρόικα φέρεται να ζητά και τη συνέχιση της είσπραξης του χαρατσιού στα ακίνητα, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως... δεν υπάρχει περιθώριο να χαθούν τα έσοδα ύψους περίπου 3,2 δισ. ευρώ που έχει από το τέλος στα ακίνητα ο προϋπολογισμός.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το θέμα αυτό εξετάστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή, μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και της τρόικας. Η ελληνική πλευρά φέρεται να θεωρεί ότι ο ενιαίος φόρος των ακινήτων, μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, αντικαθιστώντας το έκτακτο τέλος. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της τρόικας φέρονται να εξέφρασαν φόβους ότι η αποσύνδεση της πληρωμής του φόρου από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και η είσπραξή του από τις εφορίες, ίσως αποτελούσε πλήγμα για το ύψος των προσδοκώμενων εσόδων. Υπό το πρίσμα αυτό, ζήτησαν η επιβολή του νέου φόρου να μετατεθεί για το 2014 και αφού θα έχει «στηθεί» ο μηχανισμός είσπραξής του, θα έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των αγροτεμαχίων τα οποία θα υπαχθούν στον νέο φόρο, θα έχουν αναπροσαρμοστεί οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και θα έχουν εισπραχθεί τα έσοδα Σημειώνεται ότι η τελευταία δόση του ΕΕΤΗΔΕ για το 2012 θα πρέπει να καταβληθεί στο δίμηνο Απριλίου - Μαΐου. Στην περίπτωση που περάσει η «γραμμή» της τρόικας και το «χαράτσι» δεν καταργηθεί φέτος, τότε τα νοικοκυριά εντός του καλοκαιριού θα αρχίσουν να πληρώνουν τις δόσεις του ΕΕΤΗΔΕ για το 2013.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις υπόλοιπες δημοσιονομικές αποκλίσεις, η κυβέρνηση θέλει να καλύψει τα κενά μέσα από τις ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τη διευκόλυνση πληρωμής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, ενώ άμεσο θα είναι και το όφελος από τις απολύσεις των 6.000 επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, ένα θέμα για το οποίο η τρόικα εμφανίζεται ανυποχώρητη.
Σημειώνεται ότι με δηλώσεις που έχουν κάνει τις τελευταίες μέρες και ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, αλλά και οι αρχηγοί των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα προωθηθούν και νέα μέτρα, σημειώνοντας πως η κοινωνία έχει φτάσει στα όριά της.

ΔΗΜΑΡ: Όχι στην επιμήκυνση- Ενιαίο φόρο, τώρα
Σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά «τονίζει την ισχυρή της διαφωνία σχετικά με το ενδεχόμενο εφαρμογής του ΕΕΤΗΔΕ το 2013 και της αντίστοιχης μετάθεσης του χρόνου επιβολής του Ενιαίου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στο 2014. Ο Ενιαίος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας παράγει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, είναι περισσότερο δίκαιος και δημοσιονομικά αποδοτικός. Φορολογεί την ακίνητη περιουσία όλων και διευρύνει σημαντικά τη φορολογική βάση, ελαφρύνοντας φορολογικά το 80% του πληθυσμού. Ενσωματώνει κοινωνικές πρόνοιες σε σχέση με τη φορολόγηση των ανέργων. Η Δημοκρατική Αριστερά δεν μπορεί να δεχτεί την επιμήκυνση ενός κοινωνικά άδικου φόρου στο όνομα μιας αμφισβητήσιμης αποτελεσματικότητας. Η κυβερνητική δέσμευση για «σταδιακή διόρθωση των αδικιών» πρέπει να υλοποιηθεί», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]