Με το φαινόμενο της μακροζωίας στην Ικαρία ασχολείται περιοδικό στην Αυστραλία


Tο περιοδικό «The Weekend Australian Magazine» στην Αυστραλία πραγματοποίησε πολυσέλιδο αφιέρωμα στη μακροζωία με τίτλο «Ζείτε με αργούς ρυθμούς για να ζήσετε πολλά χρόνια». Από τις σελίδες του δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει μια αναφορά στη δική μας Ικαρία.
Το άρθρο εστιάζει σε οκτώ περιπτώσεις υπερήλικων κατοίκων της Ικαρίας αλλά και σε εκτιμήσεις επιστημόνων.
Ένας απ' αυτούς είναι ο 98χρονος Σταμάτης Μωραΐτης, ο οποίος το 1943 λαμβάνοντας μέρος στην εθνική αντίσταση τραυματίστηκε και πήγε για θεραπεία στις ΗΠΑ μέσω Τουρκίας.

Ο κ. Σταμάτης έμεινε στην Αμερική, και πριν από 45 χρόνια οι γιατροί τότε διέγνωσαν ότι έπασχε από καρκίνο στους πνεύμονες και ότι βρισκόταν στα τελευταία στάδια της ασθένειας, δίνοντάς του μόλις 9 μήνες ζωής.
Να τι λέει ο ίδιος: «Τότε ήταν πολύ ακριβές οι κηδείες εκεί. Έτσι, είπα στη γυναίκα μου ότι θα γυρίσω στην Ικαρία για να με θάψουν κοντά στους γονείς μου. Βρήκα τους φίλους μου στο χωριό που γεννήθηκα και αρχίσαμε να πίνουμε. Σκεφτόμουν ότι τουλάχιστον θα πεθάνω χαρούμενος. Βρισκόμασταν κάθε μέρα και πίναμε κρασάκι. Εγώ περίμενα, όμως καθώς περνούσε ο καιρός εγώ ένιωθα ακόμη πιο δυνατός. Πέρασαν οι 9 μήνες και εγώ ένιωθα καλύτερα από πριν. Μετά πέρασαν 11 μήνες, ακόμη καλύτερα... και τώρα 45 χρόνια μετά είμαι ακόμη εδώ!» είπε ακόμη και συνέχισε: «Πριν από μερικά χρόνια επέστρεψα στις ΗΠΑ για να βρω τους γιατρούς μου, αλλά δεν τα κατάφερα. Είχαν πεθάνει όλοι».
Η εξήγησή του για τη μακροζωία στην Ικαρία είναι απλή: «Είναι το κρασί» λέει και προσθέτει: «Είναι αγνό, καθαρό, χωρίς προσθετικά. Το εμπορικό κρασί έχει συντηρητικά. Όμως αυτό το κρασί που φτιάχνουμε μόνοι μας είναι αγνό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]