Οδηγός Χειροποίητων Χαλιών – Συμπτώματα 1ης Χρήσης


ΤΟ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΧΑΛΙ ΣΥΖΕΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Συμβουλές για μια ασφαλη και μακροχρόνια συμβίωση από τον ΟΙΚΟ ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΡΩΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ
Τα χαλιά φθάνουν σε εσάς μετά από μία σειρά χειροποίητων και παραδοσιακών διαδικασιών, επεξεργασίας της πρώτης ύλης, βαφής, ύφανσης και του τελικού φινιρίσματος τους.

Επομένως σαν «νεοδημιούργητα» και «απάτητα» δεν είχαν την ευκαιρία να εκδηλώσουν τα αναμενόμενα συμπτώματα της πρώτης χρήσης τους.
Έτσι λοιπόν είναι φυσιολογικό να έχουν κάποιες αντιδράσεις όπως πιθανή εμφάνιση έξτρα κλωστών στο πέλος, αρκετό χνούδι, ίσως κάποια ζαρώματα, μυρωδιά και άλλα..
Τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν σταδιακά σε χρόνο ανάλογο με την χρήση που είναι απαραίτητη, την ποιότητα και την τεχνοτροπία ύφανσης τους και μετά τους πρώτους καθαρισμούς.
Χαλιά με μάλλινο ή γιούτινο στημόνι ή υφάδι όπως Ghashgai, Khanmohammadi και άλλα, ίσως να αντιδράσουν λόγω υγρασίας ή άλλου παράγοντα με αποτέλεσμα μερικές φορές να παρατηρούνται κάποια φουσκώματα, ζαρώματα, στραβώματα. Αυτό δεν είναι ανησυχητικό, το χαλί θα επανέλθει από μόνο του ή μπορεί να χρειαστεί κάποια επιπλέον επεξεργασία. Στρωμένα χαλιά τα οποία βλέπει ο ήλιος από πορτοπαράθυρα μπορεί να αλλοιωθούν τα χρώματα τους.
Τα χαλιά φθείρονται όταν πατιούνται ή τρίβονται σε ένα συγκεκριμένο σημείο.
ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ – ΞΕΛΕΚΙΑΣΜΑ
Στα χειροποίητα χαλιά συστήνουμε ΣΤΕΓΝΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ για ασφάλεια. Όλα καθαρίζονται αλλά όχι στο σπίτι, με διαφορετικό τρόπο το καθένα, όπως άλλωστε και τα ρούχα μας.
Για λιπαρούς λεκέδες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάλυμα από υγρό σαπούνι πιάτων, για άλλους διάλυμα σκόνης πλυντηρίου με νερό, σε ελάχιστη ποσότητα και χωρίς να ‘μουλιάσει’ το χαλί.  Στη συνέχεια ‘ξεβγάζουμε’ με σκέτο νερό σε πανί. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε υγρά υφασμάτινα μαντιλάκια υποαλλεργικά, χωρίς οινόπνευμα επώνυμης εταιρείας σε διάφορους λεκέδες.
Η καθαρή βενζίνη (αραιωμένη 1 προς 5 με νερό) πάνω σε λευκό βαμβακερό πανί, με ταμποναριστές κινήσεις πάντα στην κατεύθυνση του πέλους, είναι ένας ακόμη σύμμαχος κατά των λεκέδων.
Θεωρούμε ότι κανένα χαλί δεν είναι ανεξίτηλο, δεδομένου ότι τα χρώματα μπορεί να προέρχονται από φυτικές βαφές και παραδοσιακές μεθόδους, επηρεάζονται από τον ήλιο και την υγρασία.  Σε περίπτωση ατυχημάτων με υγρά (διαρροή υδραυλικών εγκαταστάσεων, νερά από γλάστρες κλπ) ή για χρωστικούς λεκέδες (καφές, κρασί, αναψυκτικό, κατοικίδια κλπ), ταμπονάρουμε άμεσα με ένα απορροφητικό λευκό πανί για να τραβήξουμε όσο περισσότερο λεκέ μπορούμε εφαρμόζοντας στην συνέχεια την διαδικασία που γνωρίζουμε για τους λεκέδες προσθέτοντας και λίγη σόδα σε υγρή μορφή.
Τέλος στεγνώνουμε με στεγνό πανί γρήγορα κερδίζοντας έτσι το χρόνο να μας καλέσετε για περισσότερη πληροφόρηση.
Βέβαια πάντα η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και αυτό ισχύει και στα χαλιά όπου με την επεξεργασία της αδιαβροχοποίησης προστατεύουμε απόλυτα τα χαλιά μας από την υγρασία, το ξεθώριασμα από τον ήλιο και φυσικά τους λεκέδες.
Όλες οι διαδικασίες αυτές ίσως να μην αποδώσουν 100% αλλά θα βελτιώσουν την κατάσταση  και συστήνονται με κάθε επιφύλαξη.
ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ – ΦΥΛΑΞΗ
Απαγορεύεται το τίναγμα στα χέρια γιατί ταλαιπωρούνται οι άκρες, αφού ξεχειλώνουν, ανοίγουν τα ρέλια όπως και οι αλυσίδες στα κρόσσια.
Πριν την αποθήκευση των χαλιών σας σκουπίστε τα καλά με την ηλεκτρική σας σκούπα, εμπρός και πίσω (αν θα το αφήσετε σε ανοικτό χώρο για αερισμό να μην το βλέπει ο ήλιος).
Για την φύλαξη χρησιμοποιώντας ένα νοτισμένο από αραιωμένη βενζίνη και καλά στραγγισμένο λευκό πανί (5 μέρη νερού σε 1 μέρος βενζίνη), περνάμε όλη την επιφάνεια του χαλιού προς την φορά του πέλους.
Στεγνά και καθαρά πλέον τα τυλίγουμε ρολό, τα βάζουμε μέσα σε υφασμάτινες ή νάιλον με τρύπες θήκες, σε στεγανό χώρο και οριζόντια θέση προσθέτοντας αρκετά αντισκωρικά, εντομοαπωθητικά χωρίς να έρχονται σε επαφή με το πέλος του χαλιού.
Για μακροχρόνιες αποθηκεύσεις ελέγχουμε τακτικά για το καλώς έχει.

Συγχαρητήρια για την επιλογή σας και

καλοπάτητο το νέο σας χαλί/α





Οίκος Εφραίμογλου

Γραφεία: Νέα Ιωνία, Ατταλείας 13-19, 14231
Τηλ.: 210 2790121, 2102771400, Fax.: 210 2772580
Εκθέσεις: Μαρούσι, Βασιλίσης Σοφίας 13, 15121, Τηλ.: 2108029992
Χολαργός, Λεωφόρος Μεσογείων 282, 15562, Τηλ.: 210 6534750-1
Ελληνικό, Λεωφόρος Βουλιαγμένης 44, Τηλ.: 2109643719

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]