ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Οι «Βάκχες» του Ευριπίδη την Τετάρτη στο Θέατρο Κάστρου Άρτας

Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού ανεβάζει την αρχαία τραγωδία «Βάκχες» του Ευριπίδη, την Τετάρτη 8 Αυγούστου στις 9.30μ.μ. στο Θέατρο Κάστρου Άρτας, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαθεοδώρου. Στα πλαίσια των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων της, η μη κερδοσκοπική εταιρεία Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού και Μελέτης Αρχαίου Δράματος, συνεχίζει και φέτος σειρά παραστάσεων σε Δήμους και πολιτιστικά Φεστιβάλ ανά την Ελλάδα, καθώς και στο εξωτερικό, (Μονακό, Ιορδανία κ.α.) με την αρχαία τραγωδία « ΒΑΚΧΕΣ » του Ευριπίδη, υπό την αιγίδα του Πανελληνίου συλλόγου Αιμοδοτών Εθελοντών του Υπουργείου Υγείας, όπου μέρος των εσόδων θα δοθεί για την ενίσχυση του ταμείου τους.


Η παράσταση, παρουσιάζεται με κοστούμια εποχής, ανάλογα σκηνικά και μουσική, ενώ για την άρτια και πιστή ερμηνεία, συμμετέχει ένα αξιόλογο πολυμελές επιτελείο ηθοποιών, γνώστες όλοι, της αρχαίας Ελληνικής δραματουργίας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γιώργος Παπαθεοδώρου
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Χρήστος Σάββας
ΜΟΥΣΙΚΗ: Σάκης Τσιλίκης
ΣΚΗΝΙΚΑ- ΚΟΥΣΤΟΥΜΙΑ: Χρήστος Ανδριόπουλος
ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ- ΚΙΝΗΣΗ: Αλέξανδρος Ζαχαρέας
ΟΡΓΑΝΩΣΗ- ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Μάνος Σπανούδης (OCC PRODUCTIONS)

ΗΘΟΠΟΙΟΙ:
Αλέξης Μαρτζούκος
Χρήστος Σάββας
Αλέξανδρος Ζαχαρέας
Αποστόλης Ψαρρός
Σοφία Κομηνέα
Λευτέρης Βλάχος
Αγάπη Βατιανού
Δέσποινα Παπαχριστοπούλου
Ελλάδα Μεσβελιάνη
Ελένη Παπαθεοδώρου
Μελπομένη Μαθιουδάκη
Γενική είσοδος: 10 ευρώ 
Σημείωμα του σκηνοθέτη Γιώργου Παπαθεοδώρου.
Ο Ευριπίδης ( 485 - 406 π.Χ. ) είναι ο τρίτος κατά σειρά, από τους μεγάλους Τραγικούς ποιητές της αρχαιότητας.
Οι « ΒΑΚΧΕΣ », είναι το τελευταίο έργο του που έγραψε, όταν ήταν αυτοεξόριστος στην αυλή του Μακεδόνα βασιλιά Αρχέλαου.
Στην Τραγωδία αυτή, περιγράφεται η ενθουσιώδης και οργιαστική λατρεία του Θεού Διόνυσου ή Βάκχου.
Η υπόθεση εκτυλίσσεται στη Θήβα, όπου ο βασιλιάς Κάδμος έχει παραχωρήσει τη βασιλεία στον εγγονό του Πενθέα, γιο της κόρης του, Αγαύης, και ο οποίος είναι κάθετα αντίθετος και εχθρικός απέναντι στον Θεό, και τη διάδοση της λατρείας του.
Ο Θεός όμως, που εμφανίζεται με τις ακόλουθές του -Βάκχες ή Μαινάδες - στη Θήβα, δείχνοντας άλλη μορφή κι όχι τη θεϊκή του, είναι αποφασισμένος να εδραιώσει τη λατρεία του στη χώρα που τον αμφισβητεί, όχι μόνο σα Θεό, αλλά και ως συγγενή, αφού γεννήθηκε στη Θήβα από την κόρη του Κάδμου τη Σεμέλη, αδελφή της μητέρας του Πενθέα, Αγαύης, που έσμιξε με τον Δία τον πατέρα των Θεών, και να τιμωρήσει αυστηρά τους ασεβείς, που κατά κύριο λόγο είναι το ίδιο το παλάτι και κυρίως ο Πενθέας.
Βακχεύει τις γυναίκες της Θήβας, ανάμεσά τους και την Αγαύη, μητέρα του βασιλιά και τις δυο αδελφές της Ινώ και Αυτονόη, που καταλαμβάνονται από μανία και τις οδηγεί στις πλαγιές του βουνού Κιθαιρώνα, όπου επιδίδονται στις ιερές τελετουργίες του Θεού.
Όταν το μαθαίνει ο Πενθέας, αποφασίζει με στρατό να τιμωρήσει τη θρασύτητα των γυναικών, όταν, ο ίδιος ο Διόνυσος εμφανιζόμενος με άλλο πρόσωπο, τον πείθει αντί να τις πολεμήσει, να τις παρακολουθήσει και μετά να τις συλλάβει.
Ο Πενθέας πείθεται και μ' οδηγό τον Διόνυσο ανεβαίνει στον Κιθαιρώνα.
Εκεί ο Θεός τον παραδίνει στις μανιασμένες Βάκχες, όπου με πρώτη την ίδια του τη μάνα, κατασπαράζεται, σαν τιμωρία για την ασέβεια του.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]