ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Έως 20 χρόνια φυλάκιση αντιμετωπίζει ο Στρος Καν

Η γυναίκα που τον κατήγγειλε νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Ρούζβελτ με «ελαφρά τραύματα» μετά την επίθεση

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης τον συνέλαβε ενώ ήταν μέσα στο αεροπλάνο
Κατηγορίες για απόπειρα σεξουαλικής επίθεσης, απόπειρα βιασμού και ομηρία απαγγέλθηκαν εναντίον του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν, σύμφωνα με την αστυνομία της Νέας Υόρκης.
Αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Πολιτείας της Νέας Υόρκης. Ο Ντομινίκ Στρος Καν θα πρέπει να προσαχθεί ενώπιον δικαστή, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις ενός εκ των συνηγόρων του, αναμένεται να αρνηθεί όλες τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν και να δηλώσει αθώος.
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ παραμένει στο αστυνομικό τμήμα του Χάρλεμ.

Το χρονικό της υπόθεσης

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ συνελήφθη στο αεροδρόμιο Κένεντι της Νέας Υόρκης το Σάββατο - και ενώ είχε επιβιβαστεί σε αεροσκάφος της Αιρ Φρανς - μετά από καταγγελία καμαριέρας του ξενοδοχείου όπου διέμενε, για σεξουαλική επίθεση εναντίον της.

Όπως κατήγγειλε η 32χρονη γυναίκα, ο κ. Στρος-Καν προσπάθησε να την εξαναγκάσει σε σεξουαλικές πράξεις. Εκείνη διέφυγε από το δωμάτιο και κατήγγειλε το συμβάν στους υπεύθυνους του ξενοδοχείου. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, η γυναίκα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Ρούζβελτ με «ελαφρά τραύματα» μετά την επίθεση.

Σύμφωνα με την αστυνομία ο επικεφαλής του ΔΝΤ ζήτησε το δικηγόρο του και δεν έκανε δηλώσεις.

Το πρακτορείο Associated Press μετέδωσε ότι η καμαριέρα είπε πως είχε εντολή να καθαρίσει τη σουίτα, κόστους 3.000 δολαρίων τη βραδιά. Μάλιστα, η γυναίκα δήλωσε ότι της είχαν πει ότι η σουίτα θα ήταν άδεια, όμως, σύμφωνα με την ίδια, ο Στρος - Καν βγήκε ξαφνικά από το μπάνιο γυμνός και της επιτέθηκε. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Πολ Μπράουν δήλωσε ότι όταν οι αστυνομικοί μετέβησαν στο ξενοδοχείο, λίγο μετά, ο Στρος Καν είχε φύγει και είχε αφήσει πίσω το κινητό του, κάτι που για τον κ. Μπράουν, έδειχνε βιασύνη.

Έτσι, η αστυνομία τον εντόπισε στο αεροδρόμιο.

Δεν πιστεύει τις κατηγορίες η σύζυγός του

Η Αν Σενκλέρ, σύζυγος του επικεφαλής του ΔΝΤ, δήλωσε ότι δεν πιστεύει «ούτε για ένα δευτερόλεπτο τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον του συζύγου της», σε ανακοίνωση της που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν πιστεύω ούτε για ένα δευτερόλεπτο για κατηγορίες που διατυπώθηκαν κατά του συζύγου μου. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η αθωότητά θα αποδειχτεί», γράφει η Σενκλέρ σε μια σύντομη ανακοίνωση της και απευθύνει έκκληση «για ευπρέπεια και αυτοσυγκράτηση».

Διαβεβαιώσεις ΔΝΤ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαβεβαίωσε ότι παραμένει "σε πλήρη λειτουργία" μετά την απαγγελία κατηγοριών κατά του γενικού διευθυντή του και υπογράμμισε ότι δεν θα προβεί "σε σχόλια" για την υπόθεση.

"Η ελληνική κυβέρνηση λειτουργεί θεσμικά και συνεχίζει απρόσκοπτα την υλοποίηση του προγράμματος εξόδου από την κρίση", απάντησε από λίγο ο Γιώργος Πεταλωτής όταν ρωτήθηκε πώς σχολιάζει την υπόθεση.

Τον Στρος Καν επισκέφθηκε ο γάλλος διπλωμάτης Φιλίπ Λαλιό, γενικός πρόξενος στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της "προξενικής προστασίας" που παρέχει η Γαλλία σε όλους τους υπηκόους της.

"Η πρεσβεία της Γαλλίας και το προξενείο της στη Νέα Υόρκη έχουν κινητοποιηθεί. Είμαστε και θα παραμείνουμε σε επαφή με το ΔΝΤ και τις αμερικανικές αρχές", είπε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό.

Την Κυριακή ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επρόκειτο να μεταβεί στο Βερολίνο όπου θα είχε συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ για το ελληνικό χρέος. H συνάντηση αυτή ματαιώθηκε. Τη Δευτέρα θα συμμετείχε στη συνοδό των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζωνης και θα μιλούσε στο 12ο οικονομικό φόρουμ που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η σύλληψη Στρος Καν δεν επιβαρύνει τις προσπάθειες διάσωσης υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης, εκτίμησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Διευκρίνησε ότι η λειτουργία του ΔΝΤ είναι απολύτως δεδομένη και στις διαβουλεύσεις των υπ. Οικονομικών του Eurogroup θα πάρει μέρος εκπρόσωπος του επικεφαλής του ΔΝΤ.

Σοβαρό πλήγμα στην πολιτική του καριέρα

Οι κατηγορίες εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν σοβαρό πλήγμα για τον ίδιο και το ΔΝΤ, το οποίο διαχειρίζεται δάνεια δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση των κρίσεων χρέους στην ευρωζώνη. Η υπόθεση ακολουθεί την ανακοίνωση του Τζον Λίπσκι, δεύτερου τη τάξει στο Ταμείο, ότι θα αποχωρήσει τον Αύγουστο από αυτό, με τη λήξη της θητείας του. Πάντως, ανακοινώθηκε ότι ο Τζον Λίπσκι θα αναλάβει καθήκοντα του διευθύνοντως συμβούλου του Οργανισμού.

Αν και δεν είχε ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητα του για τη γαλλική προεδρία, οι δημοσκοπήσεις τον έφεραν να κερδίζει άνετα τον Νικολά Σαρκοζί.

Ο Στρος Καν ανέλαβε την ηγεσία του ΔΝΤ το Νοέμβριο του 2007 για πέντε χρόνια.

Προηγουμένως είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, βουλευτής και καθηγητής οικονομικών στο Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών του Παρισιού.

Τον Οκτώβριο του 2008 ο Στρος-Καν είχε ζητήσει συγγνώμη για ένα «σφάλμα κρίσεως» που διέπραξε στη σχέση του με μια υφισταμένη του, αλλά επέμεινε πως δεν εκμεταλλεύτηκε ούτε καταχράστηκε τη θέση του, κάτι στο οποίο κατέληξε εσωτερική έρευνα από επιτροπή του διεθνούς οικονομικού οργανισμού.

Είχε απολογηθεί στους εργαζόμενους στο Ταμείο, τη γυναίκα με την οποία είχε τη σχέση, Πιρόσκα Νάγκι, πρώην επικεφαλής της διεύθυνσης Αφρικής του ΔΝΤ, καθώς και στη σύζυγό του, τη γνωστή τηλεοπτική δημοσιογράφο Αν Σινκλέρ.
Πηγή http://www.skai.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]