ΟΧΙ ΣΤΑ MALL

Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, το 88% των μικρομεσαίων επιχειρηματιών εκτιμούν ότι η περαιτέρω ανάπτυξη των mall θα οδηγήσει σε λουκέτο χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ οι τιμές θα χειραγωγηθούν ακόμη περισσότερο. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Β. Κορκίδης, πάντως εκτιμά ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει 15 νέα μεγάλα εμπορικά κέντρα (10 στην Αττική και 5 στην υπόλοιπη χώρα). Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση με θέμα "Εμπόριο και Πόλη" ο κ. Κορκίδης σημείωσε ότι «υπάρχει ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος για τις μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, που ενδέχεται να καταστεί μοιραίος, λόγω της υπερσυγκέντρωσης επιχειρηματικών δυνάμεων, μέσω των νέων μεγάλων εμπορικών κέντρων».

Ανέφερε μάλιστα ότι ως το 2011 θα υπάρχουν περίπου 1,3 εκατ. τ.μ. εκμισθωμένης επιφάνειας μεγάλων εμπορικών κέντρων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα δομηθεί την επόμενη διετία.

Οι μικρές επιχειρήσεις βρίσκονται ήδη σε πολύ δύσκολη θέση. Στην οδό Ερμού (τον πλέον εμπορικό δρόμο της Αθήνας), για παράδειγμα, τα ξενοίκιαστα ισόγεια καταστήματα ξεπερνούν το 15%. Με τις στοές και τα καταστήματα 1ου ορόφου το ποσοστό φτάνει το 40%. Στα επαγγελματικά ακίνητα, 1 στα 10 καταστήματα μένει άδειο για μήνες, ενώ οι απαιτήσεις για μείωση των ενοικίων σε γραφεία και καταστήματα ξεπερνά το 30%.

Εκτός από τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, ο κ Κορκίδης αναφέρθηκε και στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, αφού όπως είπε πολλές περιοχές γκετοποιούνται επικίνδυνα. «Είναι κοινό μυστικό, ότι το καθημερινό παρεμπόριο, δεν προσφέρει εργασία σε Έλληνες, αλλά αντίθετα, συντηρεί εισοδηματίες και ομάδες εκμετάλλευσης οικονομικών μεταναστών» ενώ πρόσθεσε ότι η επέκταση των μεγάλων εμπορικών πολυχώρων σε όλη την χώρα θεωρείται ιεραρχικά, μαζί με το παρεμπόριο, το σοβαρότερο πρόβλημα του εμπορίου.

Από την πλευρά του, o πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, κ. Δ. Ασημακόπουλος, τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει ανάπτυξη των μεγάλων εμπορικών κέντρων με σχέδιο. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι «ερημοποιούνται» εμπορικά μετά από λίγα χρόνια οι περιοχές που έχουν ως κέντρο τους εμπορικά κέντρα τύπου «mall», σημείωσε ο κ. Ασημακόπουλος διευκρινίζοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι να ανασυγκροτηθούν οι τοπικές αγορές και να αναπτυχθούν σαν να πρόκειται για «ανοιχτά mall»









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]